Khamis, 7 Februari 2013

10 Blogger Terbaik Malaysia

with 292 comments
Bagaimana nak menentukan 10 Blogger terbaik di Malaysia?

Persoalan ini sentiasa berlegar-legar di fikiran saya, sewaktu ingin menyertai Contest SEO 10 Blogger terbaik Malaysia anjuran blog OhCikgu.com.. 

Sebenarnya Contest ini dah lebih sebulan diadakan.. Tapi untuk menyertai Contest ini, saya perlu menyenaraikan 10 Blogger terbaik di Malaysia.. 

Untuk membuat senarai tersebut bukannya satu tugas yang mudah..Bukannya senang nak buat penilaian.. Sebab kebanyakan blog mempunyai kelebihan dan kekuatannya tersendiri.. Melainkan kesemua blog ni menyertai satu pertandingan, dan terdapat beberapa juri khas yang membuat penilaian termasuk undian pembaca..  barulah saya boleh berlapang dada untuk menentukan 10 Blogger terbaik Malaysia... 


Tetapi apabila terpaksa membuat penilaian secara individu, sudah pasti pilihan tersebut bukan merupakan pilihan yang tepat.. nanti mungkin ada sesetengah pihak yang mempertikaikan pemilihan saya... betul tak?

Tapi tak mengapalah... Apa nak buat... Saya dah tiada pilihan lain... Saya perlu juga menyenaraikan 10 Blogger Terbaik Malaysia untuk menyahut seruan blog OhCikgu.com, bagi menyertai Contest SEO yang beliau anjurkan..
Kenapa saya perlu menyertai Contest 10 Blogger Terbaik Malaysia?

Pada pendapat saya, contest ini sangat mencabar.. Ini disebabkan pemilihan pemenang dilakukan dengan membuat semakan melalui Google Incognito (Google.com) bagi keyword "10 Blogger Terbaik Malaysia". Bukan search engine Google Malaysia (Google.com.my) seperti Cabaran SEO Eyriqazz Vs Denaihati yang pernah saya sertai sebelum ini... 

Untuk menempatkan blog Coretan Anuar di Page pertama Google.com, pastinya lebih sukar berbanding page pertama Google.com.my... Jadi, saya perlu mencubanya.. Kata orang, belum cuba belum tahu... Kalau tak dipecahkan ruyung manakan dapat sagunya.. 

Lagipun hadiah yang disediakan untuk Cotest ini tersangatlah lumayan.. Rugi kalau saya tak mencuba.. kalau nak tahu apa hadiahnya,Jom kita tengok dalam senarai di bawah:
 • Hadiah tempat pertama – RM500 + Platinum Hosting Perfotmance selama setahun dari Fivio.com (Bernilai RM680) + Buku Jimi dan Kertas Ajaib dari Contengconteng.com + tajaan Domain.MY dari Kakimedia.MY selama 2 tahun.
 • Hadiah tempat kedua – RM250 + Gold Hosting Perfotmance selama setahun dari Fivio.com (Bernilai RM580) + Buku Jimi dan Kertas Ajaib dari Contengconteng.com + tajaan Domain.MY dari Kakimedia.MY selama 2 tahun.
 • Hadiah tempat ketiga – RM120 + Silver Hosting Perfotmance selama setahun dari Fivio.com (Bernilai RM380) + Buku Jimi dan Kertas Ajaib dari Contengconteng.com + tajaan Domain.MY dari Kakimedia.MY selama 2 tahun.
 • 1 pack serbuk keju (cheese powder) jenama Cheeze Maz dari cheezemaz[dot]blogspot[dot]com dan juga 6 perfume dari Dubai gred AAA dari RanggilifeStyles.com untuk 6 pemenang.
 • Artikel yang paling banyak menerima G+ akan dipilih sebagai Otai G+ dan menerima hadiah seguhati sebanyak RM120 (1 baucer tunai RM50 untuk satu pembelian di kedaicotton.com).
 • Artikel yang paling banyak menerima LIKE akan dipilih sebagai Otai LIKE dan menerima hadiah saguhati sebanyak RM120 + 1 keping Silver Bar 10g dari Minda Emas Network + (1 baucer tunai RM50 untuk satu pembelian di kedaicotton.com)
 • 1 Artikel atau review terbaik akan dipilih sebagai Otai review dan menerima hadiah saguhati sebanyak RM120.

Hah... Macamana? Lumayan tak hadiah yang disediakan untuk Contest 10 Blogger Terbaik Malaysia? 

Disebabkan itu, sekiranya anda mempunyai sebuah blog, saya syorkan anda menyertai Cotest ini... Menang kalah adat pertandingan.. Kita cuba sahaja.. Manalah tahu ada rezeki boleh menang salah satu hadiah yang disediakan dalam Contest ini... Tapi, sebelum anda menyertai Contest ini, anda perlu tahu Syarat-syarat yang perlu dipatuhi oleh semua blogger iaitu:

 • Mesti klik butang like fanpage blog ini. (Taip “ohcikgu.com” di browser anda dan klik butang LIKE disidebar sebelah kanan)
 • Mesti klik butang G+ blog ini. (Sama seperti langkah 1)
 • Mesti hantar link penyertaan di ruangan komen entri Pertandingan
 • Apa jua teknik, taktik dan strategi untuk bermain dengan SEO dibenarkan.
 • Untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang syarat-syarat lain tentang Contest ini, saya syorkan anda klik di sini
Hmmm... Banyak juga syarat yang perlu dipatuhi oleh setiap peserta... Saya akan cuba memenuhi semua syarat tersebut... Diharap penganjur boleh menerima penyertaan saya.. ;)


Saya perlu menilai berdasarkan beberapa kriteria untuk memilih 10 Blogger terbaik Malaysia.. Jadi, di sini saya menyenaraikan 8 kriteria yang wajar untuk dinilai bagi menentukan 10 Blogger terbaik Malaysia pilihan saya.. 
 1. Page Rank (PR) sesebuah blog (Bukan senang nak dapat PR yang tinggi)
 2. Bilangan komen yang kerap diterima untuk sesebuah entri/artikel
 3. Info yang diberikan boleh memberi impak yang besar kepada individu/masyarakat/negara
 4. Penulis blog merupakan seorang yang pakar dalam sesuatu bidang/seorang yang berpengaruh
 5. Pengikut/jaringan blog
 6. Mempunyai pelbagai kaedah untuk mendekati dan berinteraksi dengan pembaca contohnya Video, ebook, buku dan sebagainya
 7. Blog kemas dan dapat menarik hati pembaca
 8. Mempunyai ranking Alexa yang baik di peringkat Global dan Malaysia (Sekadar sebagai rujukan, untuk menguatkan 7 kriteria di atas)

Berdasarkan 8 kriteria di atas dengan sukacitanya, saya ingin mengumumkan... 10 Blogger terbaik Malaysia berdasarkan pilihan saya ialah.. 


10 BLOGGER TERBAIK MALAYSIA

1) Malaysia Kini - PR7Malaysiakini.com merupakan blog/portal 4 bahasa yang mempunyai Pagerank (PR) tertinggi setakat ini di Malaysia iaitu PR7.. Bukannya senang untuk sampai ke tahap ini.. Kebanyakan blog-blog popular di Malaysia sekadar dapat mencapai PR3 dan PR4 sahaja.. Dapat capai PR4 pun dah kira hebat, inikan pula sebuah blog yang mampu memperolehi PR7..  

Hasil semakan Rank Alexa bertarikh 17 Januari 2013 menunjukkan Malaysiakini mempunyai Rank ke 16 dalam Malaysia dan Rank ke 4,021 secara global.. Fuhh.. Hebat tu.. 

Sekiranya anda belum pernah melayari blog Malaysia kini.com, saya syorkan anda melawat blog tersebut.. Dalam blog tersebut anda mempunyai pilihan membaca dalam 4 bahasa iaitu Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Bahasa Mandarin dan Bahasa Tamil. Jadi, semua rakyat Malaysia boleh membaca blog ini mengikut kesesuaian bahasa masing-masing..  

Maklumat yang terdapat dalam Malaysiakini lebih terarah kepada isu-isu terkini serta perkara yang berkaitan dengan politik di Malaysia. Berdasarkan maklumat yang saya perolehi, Blog itu mempunyai lebih 50,000 pengunjung sehari dan lebih tiga juta pageview dalam sebulan. ;)


2) Amanz.my - PR5


Amanz.my merupakan sebuah lagi blog yang telah mendahului blogger-blogger lain di Malaysia dengan mendapat PR 5.. Hasil semakan Rank Alexa bertarikh 17 Januari 2013 menunjukkan blog Amanz.my mempunyai Rank ke 118 dalam Malaysia dan Rank ke 23,689 secara global..

Blog ini mengandungi informasi tentang teknologi terkini dan gadget dalam Bahasa Melayu. Artikel-artikel yang ditulis banyak memfokuskan tentang dunia IT di dalam mahupun luar negara. Termasuklah ulasan-ulasan berkenaan gajet-gajet terkini seperti telefon pintar, tablet, komputer riba dan lain-lain.

Seronok membaca Blog Amanz.my, lebih-lebih lagi sekiranya anda berhajat nak membali gadget atau komputer baru.. ;)


3) Beautifulnara - PR4
Blog mengenai gosip artis dan hiburan di Malaysia ini mempunyai status PR4.. Blog ini  berada di kedudukan ke 86 ranking Alexa Malaysia dan kedudukan ke 14,233 ranking Alexa Global.. 

Niche area blog beautifulnara yang berkisarkan tentang dunia hiburan dan gosip artis telah mempopularkan blog ini.. Seperti yang kita semua sedia maklum, golongan yang suka membaca blog ini biasanya terdiri daripada remaja, belia dan surirumah.. Dan golongan ini kebanyakannya suka membaca cerita-cerita berkaitan dunia artis dan hiburan..  

Biasanya entri terkini di blog ini turut memuatkan foto, video, hiburan sensasi, dan pelbagai cerita terkini di dalam negara serta antarabangsa. Ada sahaja cerita baru atau berita terkini tentang dunia artis dimuatkan di blog beliau.. Kadang tu cerita tersebut belum sempat lagi keluar dalam mana-mana akhbar, tetapi telahpun dipaparkan di blog Coretan Anuar Beautifulnara.. 

Macamana Beautifulnara boleh dapat gosip dengan pantas? itu saya tak tahu.. Sekiranya anda berminat nak tahu, anda boleh bertanya sendiri dengan Bro Beautifulnara.. 

Saya pernah bersua muka dengan Bro Beautifulnara sekali sahaja... Iaitu sewaktu menyertai mini Seminar Sembang Subsale Bersama Abang Ensem.. Masatu saya tak kenal pun itu Bro yang bergambar sekali dengan saya adalah Beautifulnara.. Tapi bila dah tengok gambar, dekat blog Abangensem.. baru saya tahu... Orang yang turut bergambar sekali dengan saya pada ketika itu adalah bro Beautifulnara.. Untuk maklumat lanjut, boleh klik di sini


4) Paultan.org - PR4Paultan.org merupakan sebuah blog automotif yang tidak perlu diperkenalkan lagi. Saya rasa para peminat kereta di Malaysia, tentu dah biasa berkunjung ke blog ini.. .

Blog ini mengandungi gambar-gambar kereta yang cukup cantik.. Bila tengok gambar-gambar tersebut, boleh membuatkan saya rasa teringin nak menaiki salah sebuah kereta mewah pada satu masa nanti. Tapi mungkin setakat berangan jelah.. 

Daripada saya membeli kereta mewah, lebih baik saya gunakan wang tersebut untuk melabur dalam pelaburan Hartanah.. ;)

Blog berstatus PR4 ini mempunyai Rank ke 124 di Malaysia dan 15,161 di peringkat global..


5) Denaihati.com  - PR4
Denaihati.com merupakan blog yang sememangnya terkenal dalam kalangan rakan-rakan blogger.. Tuan Denaihati terkenal sebagai seorang blogger yang pemurah.. Ada sahaja hadiah yang disediakan untuk pengunjung blog Denaihati.. Belum habis tamat satu contest atau segmen, beliau buat lagi contest atau segmen yang lain.. Lepas tu hadiah yang disediakan pun boleh tahan juga mahalnya..

Kalau saya nak bercerita tentang Blog Denaihati ni rasanya sampai 3 hari 3 malam pun tak boleh nak habis.. Jadi, saya buat point-point sahaja tentang maklumat lain lagi yang anda perlu tahu tentang Denaihati, seperti berikut:
 • Hidupkan Untuk Memberi terlalu sinonim dengan blog ini yang sangat pemurah
 • Pakar dalam bidang SEO
 • Blog Berstatus PR 4
 • mempunyai rank ke 139 dalam Malaysia dan rank ke 19,420 peringkat global.. 
 • Menghasilkan Perisian Waktu Solat dengan kerjasama eizil.com untuk panduan/rujukan umat Islam
 • Mempunyai beberapa orang penulis jemputan di blog beliau seperti Puanbee.com, eizil.com, Ariffshah.com dan sebagainya.. 
 • Beliau telah menarik ramai blogger-blogger untuk bernaung di bawah jenama Denaihati. 
 • Pernah memenangi anugerah Best of The Best Blog of The Year 2012 oleh MSMW 2012 
 • Banyak berkongsi tentang tips-tips motivasi, perniagaan, isu semasa, pengalaman kembara serta kisah peribadi yang memberi inpirasi kepada pembaca blog beliau. 
 • Entri bersiri yang paling diminati pada ketika ini ialah "Kisahnya Secebis Hati"
 • Mempunyai lebih 70,000 pengikut tidak kira daripada Malaysia, Singapura ataupun Indonesia 
 • Dan Lain-lain6) chedet.cc - PR4Chedet.cc merupakan blog peribadi Tun Dr. Mahathir Mohamad, yang merupakan mantan Perdana Menteri Malaysia yang ke 4.. Blog ini berkisarkan isu-isu semasa yang melibatkan rakyat Malaysia, isu-isu berkaitan negara-negara Jiran, isu-isu Politik, ekonomi dan pelbagai cerita lain lagi sehingga ke peringkat Antarabangsa.. Adakalnya pandangan beliau tentang isu-isu politik di Malaysia masih releven untuk dipertimbangkan oleh pemimpin-pemimpin di Malaysia.. Jadi, blog beliau terus menjadi ikutan golongan pihak atasan dan pemimpin negara kita mahupun pemimpin negara luar..

Tun Dr. Mahathir Mohamad merupakan blogger veteran yang wajar dihormati oleh golongan blogger muda seperti saya.. Beliau mempunyai banyak pengalaman dalam mentadbir sebuah negara.. Dan sebagai seorang rakyat Malaysia, pastinya saya berlapang dandang membaca pandangan dan pengalaman yang beliau ada dalam menikmati kehidupan melebihi 80 tahun.. 

Saya pernah teringat lagi satu cerita daripada seorang penceramah yang pernah berpengalaman pergi ke luar negara.. Semasa berada di luar negara beliau pernah bertanyakan kepada beberapa orang penduduk di negara tersebut samada mereka mengenali Malaysia.. Terdapat beberapa orang penduduk mengatakan mereka mengenali Malaysia disebabkan mereka mengenali Tun Dr. Mahathir Mohammad melalui televisyen.. Ini menunjukkan satu ketika dahulu Tun pernah menjadi satu Icon kepada Malaysia untuk menjadikan negara kita dikenali di mata dunia.. Orang luar negara pun boleh mengenali Tun Dr. Mahathir, inikan kita rakyat Malaysia.. Yang boleh membaca banyak info tentang beliau melalui buku-buku, keratan akhbar atau blog beliau sendiri...

Untuk makluman kita semua.. Selain menulis blog, Tun juga turut menulis buku dan ebook.. Saya percaya, terlalu banyak info yang ingin dikongsikan oleh Tun Dr. Mahathir Mohamad melalui hasil-hasil penulisan beliau.. Jadi, rugi tak baca hasil tulisan beliau...


7) Fatin Liyana – PR4Blog ke 7 pilihan saya merupakan blog kepunyaan si cantik manis yang menggunakan platfom Blogspot.. Walaupun menggunakan webhosting dan domain percuma, tetapi blog Fatin Liyana berjaya mendapat PR4.. Disamping kedudukan Rank yang baik dalam Malaysia ataupun diperingkat global.. 

Pencapaian terbaik blog Fatin Liyana ialah ketika memenangi salah satu hadiah dalam Malaysia Social Media Week 2012..  Dan pada tahun ini, nampaknya beliau turut menyertai Pertandingan tersebut dalam kategori Fovourite Lifestyle Blog.. Semoga Fatin Liyana boleh menjadi salah seorang pemenang pertandingan ini.. Pengalaman Bertemu Fatin Liyana di Restoran Ana Ikan Bakar Petai, Bangi sememangnya sememangnya satu pengalaman yang sukar untuk dilupakan.. Bakal seorang Doktor ini sememangnya mempunyai kecantikan yang asli, baik dan peramah.. Beliau mempunyai pakej wanita ideal yang menjadi idaman jejaka Malaya.. Tidak mustahillah blog beliau boleh mempunyai 49 926 Pengikut sehinga kini... Dan bilangan pengikut blog beliau, pastinya akan menjangkau melebihi 50 000 tidak lama lagi...  

Saya suka dengan cara penulisan beliau yang sempoi, dan sentiasa menggambarkan keseronokan ketika berkongsi info tentang kecantikan, penjagaan diri, penampilan, jalan-jalan dan sebagainya...  Dahlah orangnya cantik, tulisan menarik, bijak pula tu.. Pastinya dapat membuatkan orang ramai tertarik untuk mengunjungi blog beliau... 
Selain glamour dalam dunia penulisan blog... Beliau juga turut dikenali ramai disebabkan beliau seorang model sambilan yang pernah beberapa kali menghiasi Majalah, masuk TV dan surat khabar. 8) Abangensem.com -PR3


Sekiranya anda merupakan pembaca setia blog Coretan Anuar, pastinya anda mengenali Blogger Jutawan In The Future.. Saya rasa dah ada banyak entri yang pernah saya tulis tentang blog brader ini..Walaupun blog ini sekadar mendapat PR3, tetapi penulis blog ini iaitu jejaka berbaju Pink, mempunyai potensi yang sangat besar untuk menjadi blogger terbaik di Malaysia... 

Blog beliau mempunyai banyak info tentang pelaburan hartanah dan kewangan disamping ayat-ayat nakal yang pastinya memualkan para pembaca blog beliau... Setelah membaca blog beliau, adakalnya saya rasa sepeperti nak termutah... Tetapi apabila mengenangkan info yang disampaikan mengenai pelaburan Hartanah cukup santai tetapi padat, telah membuatkan saya ketagih membaca blog beliau sehingga kini...   


Seperti juga blog Denaihati, sekiranya saya nak bercerita tentang Blog Abang ensem, 3 hari 3 malam pun mungkin tak akan habis.. Jadi saya buat point-point yang perlu anda tahu tentang Blog Abang Ensem seperti berikut:
 • Berasal dari Teluk Intan Perak
 • Seorang bekas pegawai Bank yang kini menjadi Full Time Blogger dan pelabur hartanah berjaya
 • Mempunyai 14 buah rumah sewa, walaupun sekadar menaiki kereta buatan Malaysia..
 • Pakar dalam membeli rumah Subsale dan pernah membeli rumah tanpa mengeluarkan modal
 • Pernah ditemuramah dalam satu rancangan Televisyen terbitan ASTRO (klik di sini)
 • Telah menulis beberapa buah ebook sebelum ini dan yang terbaru sebuah buku Fizikal yang diterbitkan pada awal tahun 2013
 • Menjadi penulis jemputan untuk Majalahniaga.com
 • Menjadi Penceramah utama untuk Mini Seminar Sembang Subsale Bersama Abang Ensem dan penceramah-penceramah jemputan untuk beberapa seminar pelaburan Hartanah
 • Dan yang terbaru beliau dipelawa untuk menjadi Penulis Jemputan majalah Apartment Impiana terbitan Karangkraf..
 • Dan lain-lain..


9) Hanis Zalikha – PR4Blog yang menggunakan Domain dan web hosting percuma ini merupakan anak kepada seorang blogger wanita dan model 80an yang kerap kali menghiasi sisipan akhbar dan majalah.. 

Wajah beliau kerap menghiasi beberapa majalah disamping pernah menghiasi muka hadapan Pancaindera yang merupakan salah satu sisipan dalam akhbar Mingguan Malaysia.. Selain seorang blogger, Beliau juga merupakan seorang model terkenal, pengacara TV , Pelakon sambilan dan merupakan seorang graduan cemerlang di Universiti tempat beliau belajar..(klik di sini)


Orang yang saya maksudkan, tidak lain dan tidak bukan ialah blogger si Cantik Manis yang bernama Hanis Zalikha.. Dengan populariti yang beliau ada telah membolehkan blog beliau mempunyai 41 747 Pengikut sehingga kini..


Blog beliau berkisarkan tentang dunia fesyen, penjagaan kecantikan, dan peribadi.. Pencapaian terbaik blog Hanis Zalikha ialah sewaktu beliau pernah menjadi salah seorang pemenang dalam Nuffnang Asia-Pacific Blog Awards yang disertai oleh puluhan ribu blog di asia. 

Semenjak kemenangan tersebut, blog beliau telah menjadi salah sebuah blog kesayangan nuffnang sehingga membolehkan beliau pergi bercuti keluar negara secara Percuma.. Bestkan jadi blogger popular.. ;)  


10) RotiKaya.com - PR3


Blog yang terakhir sekali dalam senarai 10 Blogger terbaik Malaysia pilihan saya ialah Blog rotikaya.com.. Seperti juga blog Beautifulnara.. Blog ini berkisarkan tentang dunia   hiburan, gosip selebriti terkini, kisah-kisah artis Malaysia,Indonesia dan Hollywood..

Walaupun blog ini sekadar mempunyai PR3, tetapi berjaya memdapat ranking ke 133 Malaysia dan ranking ke 23 169 Global hasil semakan yang telah dibuat pada 17 Januari 2013..

Seperti yang telah saya ulas dalam Blog Beautifulnara... Blog Hiburan dan gosip artis ni memang ramai orang suka baca.. Disebabkan kebanyakan orang yang suka melayari internet terdiri daripada golongan remaja, belia dan surirumah.. Kebanyakan golongan ini suka mengikuti cerita-cerita tentang dunia hiburan....


Fuhhhh... Lega Rasanya....

Akhirnya saya berjaya juga menyenaraikan 10 Blogger terbaik Malaysia dan sedikit info bagi setiap blog seperti yang dikehendaki oleh pihak penganjur Contest ini .... Naik letih jari jemari saya dibuatnya... Diharap penganjur dapat menerima penyertaan saya... ;)

Selain 10 blog yang saya senaraikan di atas... Sebenarnya terdapat ramai lagi Blogger terbaik Malaysia pilihan saya... Tapi apaka daya.. Pihak penganjur nakkan 10 sahaja.. Jadi saya telah cuba memilih 10 yang terbaik...

Sebelum senarai tersebut berjaya dihasilkan... saya telah membuat semakan tentang Page Rank dan Alexa Rank kepunyaan hampir 50 buah blog... Sudah pasti ianya bukanlah satu tugas yang mudah.. 

Walaupun tidak semua blog dapat saya senaraikan dalam 10 Blogger terbaik Malaysia... tetapi bagi pendapat peribadi saya blog yang saya turut senaraikan di bawah, semuanya hebat-hebat belaka... 

Kalau tak percaya jom kita sama-sama tengok Page Rank dan Alexa Rank bagi blog-blog hebat tersebut:
 • Beritasemasa.com - PR4| 224 Rank Malaysia| 45,006 Rank Global
 • Apesal.com - PR4  | 298 Rank Malaysia| 55,972 Rank Global  
 • AriffShah.com - PR4 | 626 Rank Malaysia| 71,538 Rank Global
 • Forblogger.net - PR4 | 634 Rank Malaysia| 69,515 Rank Global
 • Cik Epal - PR4 | 2,011 Rank Malaysia| 243,974 Rank Global
 • Zaharuddin.net - PR4 | 2,168 Rank Malaysia| 259,253 Rank Global
 • Tiffinbiru.com - PR3 | 1,402 Rank Malaysia| 155,920 Rank Global
 • Puanbee.com - PR2 | 342 Rank Malaysia| 59,159 Rank Global
 • Ciktom.com - PR3 | 319 Rank Malaysia| 69,007 Rank Global
 • Eyriqazz.com - PR3 | 345 Rank Malaysia| 69,702 Rank Global
 • Maria Elena – PR3 | 924 Rank Malaysia| 184,518 Rank Global
 • Irine Nadia Marcello – PR3 | 3,846 Rank Malaysia| 424,611 Rank Global
 • Oh Bulan - PR3 | 146 Rank Malaysia| 25,840 Rank Global
 • KuJie2.com - PR3 | 286 Rank Malaysia| 62,399 Rank Global
 • Ben Ashaari – PR3| 519 Rank Malaysia| 70,151 Rank Global
 • Irfan Khairi - PR3 | 3,595 Rank Malaysia| 437,010 Rank Global
 • Minda Tajdid - PR3 | 2,580 Rank Malaysia| 337,630 Rank Global
 • Mazidul Akmal - PR3 | 640 Rank Malaysia| 115,247 Rank Global
 •  Papagomo - PR3 | 507 Rank Malaysia| 75,022 Rank Global
 • Broframestone - PR3 | 386 Rank Malaysia| 65,079 Rank Global
 • Zarulumbrella -PR3 | 1,029 Rank Malaysia| 174,484 Rank Global
 • Redmummy.com - PR3 | 1,097 Rank Malaysia| 148,487 Rank Global
 • Penmerah.com - PR2 | 1,717 Rank Malaysia| 263,685 Rank Global
 • Nadot.my - PR2 | 2,127 Rank Malaysia| 254,774 Rank Global
 • Lyssa Faizureen – PR2 | 888 Rank Malaysia| 135,479 Rank Global 
 • Justkhai.com - PR2 | 4,208 Rank Malaysia| 430,644 Rank Global
 • Ohcikgu.com - PR2 | 729 Rank Malaysia| 126,597 Rank Global
 • Earncent.com - PR1 | 606 Rank Malaysia| 97,148 Rank Global
 • Dan lain-lain....Tentu ada dalam senarai blog di atas yang anda kenali/lawati... Cubalah anda lawati blog-blog mereka... Setiap blog ini mempunyai kelebihan atau kekuatannya yang tersendiri..  Sekiranya mempunyai kelapangan masa, saya akan cuba membuat ulasan bagi setiap blog di atas...  Supaya penulis blog-blog ini tahu, Bahawa saya sangat menghargai blog mereka...

Oh... Nasib baik tak terlupa... 


P/s : Bagaimana dengan pendapat anda pula? Adakah anda setuju dengan 10 Blogger terbaik Malaysia pilihan saya... Sekiranya anda tidak bersetuju, saya harap anda sudi mencadangkan 10 Blogger terbaik Malaysia pilihan anda pada ruangan komen entri ini ..

Anda juga mungkin meminati :

10 Blogger Terbaik Malaysia daripada Denaihati
Contest SEO 10 Blogger Terbaik Malaysia daripada Oh Cikgu
10 Blogger Terbaik Malaysia menurut Akma Omar
Apa kata Bloggerwanita tentang 10 Blogger Terbaik Malaysia
10 Blogger Terbaik Malaysia daripada Nasique
Pendapat Silenceblogz tentang 10 Blogger Terbaik Malaysia
Hiburan.my mempunyai pendapat tersendiri tentang 10 Blogger Terbaik Malaysia
Mkhakimi antara peserta terbaik dalam 10 Blogger Terbaik Malaysia?
Pendapat orang lama tentang 10 Blogger Terbaik Malaysia
Yastro.net mempunyai pendapat tersendiri tentang 10 Blogger Terbaik Malaysia
Otai Nuffnang juga ada pendapat tersendiri tentang 10 Blogger Terbaik Malaysia
Strategi SEO 10 Blogger Terbaik Malaysia versi masuk bakul angkat sendiri
Kedudukan Terkini Contest SEO 10 Blogger terbaik Malaysia
10 Blogger Terbaik Malaysia yang hilang kini telah dijumpai semula292 ulasan:

 1. good luck bro.. i wish u all the best.. :)

  BalasPadam
  Balasan
  1. Terima kasih Zwan Sabri... Di atas sokongan yang diberikan... ;)

   Padam
 2. Balasan
  1. Terima kasih... Saya sekadar mencuba yang terbaik... ;)

   Padam
 3. cool la, dapat listed pun dah awesome gila kot.. semoga berjaya!! XD

  BalasPadam
 4. wah ... semua blog hebat2 PR tinggi betul , blog saya PR2 jek ..

  BalasPadam
  Balasan
  1. Samalh kita Puanbee Kay... Blog saya pun setakat dapat cecah PR2 jer...

   Padam
 5. mereka semuanya adalah blogger-blogger yang hebat2. good luck bro :)

  BalasPadam
  Balasan
  1. Ya betul... Semua blog yang ada dalam senarai di atas semuanya hebat-hebat belaka... Terimakasih di atas sokongan yang diberikan... ;)

   Padam
 6. Sebenar....senarai blog yang dipapatkan semuanya hebat belaka

  BalasPadam
  Balasan
  1. Terimakasih Kak Mahh.. Sebab singgah blog ini... Terima kasih kerana bersetuju dengan senarai di atas... ;)

   Padam
 7. semuanya blogger hebat..termasuk blogger ini.. :)
  Selamat berjaya bro .teruskan usaha

  BalasPadam
  Balasan
  1. Senarai blog dekat atas ni yang hebat... Blog ni biasa-biasa jer... Selamat berjaya untuk Syaifuddin juga... ;)

   Padam
 8. banyaknya senarai. memang tak dapat disangkal lagi semuanya sangat hebat. good luck bro ;)

  BalasPadam
  Balasan
  1. Terima kasih di atas sokongan yang diberikan... ;)

   Padam
 9. hebat betul la dia orang ini wei semua PR tinggi2

  BalasPadam
  Balasan
  1. Betul tu.. Saya setuju... PR 10 Blogger Terbaik Malaysia yang disenaraikan di atas semuanya tinggi-tinggi belaka...

   Padam
 10. semoga bro berjaya untuk contest SEO 10 Blogger Terbaik Malaysia ohcikgu.com. billion terima kasih denaihati.com berada dalam senarai 10 terbaik bro.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Terima kasih Tuan Denaihati... Blog tuan sememangnya layak termasuk dalam senarai di atas... ;)

   Padam
 11. banyak senarai..mmg semua best2...good luck bro!

  BalasPadam
  Balasan
  1. Terima kasih Cik Tom... Kalau Cik Tom masuk Contest ini... saya terpaksa angkat bendera putih awal-awal lagi... ;)

   Padam
 12. maklumat ini sgt berguna utk blogger murahan mcm lensablogger utk dapat
  backlink dan limpahan trafik dr mrk. Rajin sungguh tuan anuar buat kajian yg akedemik ni... bukan senang weh!

  Yang terbaik dari blog coretananuar.com tq

  BalasPadam
  Balasan
  1. Kajian akademik... hahaha... Rajinlah juga... ;)

   Padam
 13. Waaahh... tq Anuar ada terselit blog saya yang biasa-biasa ni je.. Segan tengok ranking Alexa & PR blog-blog lain dibandingkan dengan blog saya... Tapi, tq sangaat.. Good luck eh (^_^)

  BalasPadam
  Balasan
  1. Blog Nadot pun dah kira hebat dan power.. Lebih-lebih lagi untuk orang yang kuat makan seperti saya.. Sehari tak lawat blog nadot rasa lapar setahun... hehehe ;

   Padam
 14. Semoga berjaya bro. Pilihan yang mantop semuanya :)

  BalasPadam
 15. ini dah macam-macam blogger dah. bukan 10 lagi dah. haha

  BalasPadam
  Balasan
  1. Sebenarnya memang niat nak letak semua blogger dalam senarai di atas... Sebab semuanya blogger terbaik Malaysia... Tapi disebabkan penaja nakkan saya senaraikan 10 jer... Jadi kenalah akur dengan kehendak penaja... ;)

   Padam
 16. Blog Fatin Liyana tentu buat pakar SEO tertanya-tanya bagaimana beliau boleh dapat PR4.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Blog Fatin Liyana ada aura yang tersendiri... Nasib baik beliau guna domain blogspot... Kalau guna domain berbayar dan blog kerap berupdate....Kemungkinan besar blog beliau dah boleh lebih dari PR4...

   Padam
 17. selamat berjaya Bro, usaha tangga kejayaan...maju dan terus istiqamah dalam dunia blogging ni...

  BalasPadam
  Balasan
  1. Terima kasih di atas motivasi yang diberikan... ;)

   Padam
 18. Balasan
  1. Terima kasih Lyssa Faizurin kerana sudi terjah blog ini... ;)

   Padam
 19. Wahhh mereka semua hebat2 belaka..ada juga nama blog yang tak pernah sy singgah..hehe

  BalasPadam
 20. Wowwww...panjangnya artikel yang ditulis, terlelap rasanya mata ni nak habiskan...10 blogger terhebat yang dipilih, pilihan yang menepati selera anda. pasti ada keistimewaan yang ada pada blog mereka. Semoga berjaya...

  BalasPadam
  Balasan
  1. Maaflah kalau sampai terlelap disebabkan membaca entri 10 Blogger Terbaik Malaysia hehehe...

   Terima kasih di atas sokongan yang diberikan...... ;)

   Padam
 21. bila la dpt jd mcm geng2 tu ;-)

  BalasPadam
  Balasan
  1. Phat... usaha tangga kejayaan... Teruskan maintain menulis blog... Insya Allah ada rezeki jadi sampai macam tu pada satu hari nanti...;)

   Padam
 22. Setuju dengan list di atas.memang hebat-hebat belaka blog masing-masing..Semoga berjaya dalam pertandingan..

  BalasPadam
 23. alamak.. dah lama tak aktf berblogging bnyk benda dah ketinggalan.....
  apa2 pun.. all d best k..

  BalasPadam
  Balasan
  1. Terima kasih Kak Ngah... Jemputlah join Contest ini.. Boleh keluarkan bakat lama yang dah termendak tu... heheheX23..

   Padam
 24. rupa-rupanye banyak lagi kena belajar dlm blog nie...

  BalasPadam
  Balasan
  1. Mencari ilmu dalam blog sememangnya tiada kesudahannya...;)

   Padam
 25. terima kasih kerana menyertai. :)

  BalasPadam
  Balasan
  1. Sama-sama... Terima kasih juga kerana menyertai Pertandingan Anugerah Blog Paling Popular 2 yang telah saya anjurkan sebelum ini... ;)

   Padam
 26. moga berjaya
  memang tepat dah pilihan tu :)

  BalasPadam
  Balasan
  1. Terima kasih di atas sokongan yang diberikan...

   Padam
 27. semoga berjaya. memang layak semua blog tu di gelar terbaik.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Terima kasih... Dan terima kasih kerana turut mempunyai pendapat yang sama seperti saya... Kesemua blogger di atas sememannya layak dimasukkan dalam senarai 10 Blogger Terbaik Malaysia ... ;)

   Padam
 28. wah otai seo pun join ni, semoga berjaya yer, hehe peace

  BalasPadam
  Balasan
  1. Terlalu besar pujian tersebut untuk blogger kerdil macam saya... Walaubagaimanapun terima kasih saya ucapkan di atas sokongan yang diberikan...

   Padam
 29. Sungguh hebat..saya yakin anda salah satu yang terbaik...teruskan

  BalasPadam
  Balasan
  1. Terima kasih.... Blog saya biasa-biasa jer...

   Padam
 30. good luck..saya dah share kan n3 ni

  BalasPadam
  Balasan
  1. Terima kasih Ashadin... Terima kasih banyak-banyak...

   Padam
 31. selamat maju jaya untuk contest ini :)

  BalasPadam
  Balasan
  1. Terima kasih Cik Laili di atas sokongan yang diberikan... Saya sekadar mencuba... Menang kalah adat pertandingan... ;)

   Padam
 32. Balasan
  1. Terima kasih Yas Y... Good Luck untuk awak juga... ;)

   Padam
 33. Balasan
  1. Terima kasih Topijerami...

   Blog ini belum layak menerima gelaran tersebut... Saya masih belajar memahami SEO sehingga kini...

   Disebabkan itu saya rasa terpanggil untuk memeriahkan Contest SEO 10 Blogger Terbaik Malaysia

   Padam
 34. tahniah kerana dengan sertai contest seo ini kita adalah orang yang berani untuk kalah...dan kita sebenarnya pemenang sebenar utk diri sendiri

  BalasPadam
  Balasan
  1. Betul tu.. Saya stuju dengan pendapat yang diberikan... Untuk menyertai Contest SEO kita kena bersedia untuk kalah... ;)

   Padam
 35. Fuhh..blog paling berjaya dan top dalam senarai tu,selamat berjaya yer bro

  BalasPadam
 36. Terima kasih tuan di atas sokongan yang diberikan... ;)

  BalasPadam
 37. Semoga berjaya... harap2 akan termasuk dalam senarai pemenang bertuah tu... huhu..

  BalasPadam
 38. Terima kasih Careeon9.. Good Luck untuk awak juga... ;)

  BalasPadam
 39. fun..panjar giler entry tapi penuh informasi..sebenarnya aku tak terpikir sapa yang layak untuk berada dalam top 10 nie...hehehe..semoga percalonan dan justifikasi tersebut membuatkan ko menang hadiah..good luck ehh...

  Regards,
  -Strider-

  BalasPadam
 40. Lambat saya balas kunjungan.
  Jom shopping :)
  jemput singgah sini>> http://alynnnyzaa.blogspot.com/2013/04/buy-more-discount-more.html
  atau nak lebih cepat, singgah sini >> https://www.facebook.com/itsladiesstuff

  BalasPadam
 41. mai la join affiliate kita quairra dot com, tq

  BalasPadam
 42. Blogger Malaysia semuanya hebat-hebat belaka… salam sukses b semuauat

  BalasPadam
 43. terbaik dan hebat untuk 10 blogger terbaik malaysia

  BalasPadam
 44. SErono baca lebih-lebih dapat tahu beberapa blog best yang belum saya kunjungi

  BalasPadam
 45. Terbaik lah,.nak jadi blogger famous jugak

  BalasPadam
 46. Hi all, i want to share the article I was reading. Because I was reading and so useful for the reading then I want to share the article site. Please accept and see the article.

  Agen Bola SBOBET
  Judi Bola Terpercaya
  Bandar Bola Terpercaya
  Judi Bola Online Terpercaya

  BalasPadam
 47. NUSATOTO adalah Situs Taruhan Togel Online Terpercaya BERLISENSI (nusatoto.co.id) yang sangat berpengalaman dalam judi togel online serta banyak diplih oleh agen darat dan para pecinta judi togel online di Indonesia.

  Daftar Akun Togel
  Situs Taruhan Togel
  Bandar Taruhan Togel
  Pasang Togel Online
  Situs Judi Togel
  Situs Togel Online
  Agen Taruhan Togel
  Agen Togel Terpercaya
  Togel 2d
  Bandar Togel Terpercaya
  Buku Mimpi
  Togel HK Terpercaya
  Togel Sgp Online

  BalasPadam
 48. Diakses Web Bokep Terbaru 2017 pejuku.com

  Ada Video Bokep , Cerita Dewasa Dan FotoFotoSeksi Cewek Indo Dan Tambahan Satu lagi Paling Spesial ..
  Penasaran Guyss : Klik aja pejuku.com
  Kami Tunggu Kehadiran ANDA DI WEB KAMI ^^

  BalasPadam
 49. Bagi kalian yang sedang mencari-cari situs bokep online yang menyediakan video bokep Jepang langsung saja buka CinemaBiru.net situs video bokep online yang menyediakan video dari berbagai negara dengan berbagai macam genre yang dapat dipilih.

  BalasPadam
 50. Kalian yang sedang mencari situs
  video bokep yang menyuguhkan video
  bokep Jepang langsung saja buka Cinemabiru.net situs streaming bokep online yang menyuguhkan video bokep dari berbagai negara secara cuma-cuma tanpa ada biaya sepeserpun

  BalasPadam
 51. Hanya di MeongQQ.com Kamu Bisa Dapatkan Promo Bonus New Member 20%
  Ayo, cek web kami untuk info lebih lanjut dan info bonus lainnya.

  Piala Dunia 2018
  Poker Live Terpercaya
  Sejarah Poker Online
  Ceme Online

  yukkkk

  BalasPadam
 52. http://www.coretananuar.com/2013/01/10-blogger-terbaik-malaysia.html?showComment=1499609049550#c2021595500179234143

  BalasPadam
 53. makasih dah berbagi gan ,, semoga bermanfaat gan infonya ...

  www.bulepoker.com

  pokerbo

  qiu qiu online

  BalasPadam

 54. Artikel yang sangat bagus, judi dadu online terima kasih telah berbagi informasi penting
  Ini blog yang sangat bagus. Saya merekomendasikan kepada orang lain

  BalasPadam
 55. Ikutin bersama situs parlayprediksi untuk jadwal pertandingan piala dunia 2018 terbaru dan terkini. Tentunya event tertinggi dalam olahraga sepakbola ini yang terjadi hanya dalam empat tahun sekali menjadi hal yang menarik sekali apalagi Piala Dunia Rusia 2018 piala dunia 2018
  kali ini menjadi kemungkinan momentum terakhir bagi dua pemain sepakbola terbaik selama 10 tahun terakhir ini. Siapa lagi kalau bukan Cristiano Ronaldo dan Lionel Messi ?

  BalasPadam
 56. Prediksi bola malam ini dibuat oleh tim parlayprediksi.net dengan tujuan memudahkan para pecinta judi bola untuk lebih mudah mendapatkan informasi prediksi bola jitu, prediksi bola akurat dan prediksi skor jitu. Semuanya dibuat berdasarkan pasaran bola yang berlaku pada situs judi bola terpercaya.
  piala dunia 2018

  BalasPadam
 57. The best way to store data is to continue taking money to store it. If you have a large hard drive, there is a chance it could fail at any time, so keep backing up your data if you do not want to lose it
  piala dunia 2018

  BalasPadam
 58. Prediksi bola malam ini dibuat oleh tim parlayprediksi.net dengan tujuan memudahkan para pecinta judi bola untuk lebih mudah mendapatkan informasi prediksi bola jitu,piala dunia 2018
  prediksi bola akurat dan prediksi skor jitu. Semuanya dibuat berdasarkan pasaran bola yang berlaku pada situs judi bola terpercaya.

  BalasPadam
 59. Anda pasti sudah tak asing lagi dengan yang namanya permainan situs poker online. Permainan situs poker online ini sering dihiraukan oleh sebagian orang karena menganggapnya tidak menarik. Permainan poker atau pun domino online sendiri membutuhkan berbagai strategi serta trik untuk bisa memenangkan sebuah permainan.
  Domino 99

  BalasPadam
 60. Permainan poker online adalah permainan yang banyak sekali di gemari banyak orang di seluruh dunia , maka dari itu tunggu apa lagi ayo bergabung bersama kami sekarang juga dan raih bonus yang kami berikan di setiap harinya dan menangkan puluhan juta rupiah bersama kami dengan mudah , kami tunggu ya bosku :)
  Poker Online Indonesia

  BalasPadam
 61. I am not very good at writing, after I saw this very good website, I became excited to write smarter.

  Jenis Burung Kacer

  Komunitas Jual Beli Burung

  BalasPadam
 62. a very useful website, very good to always remember and must be taken care of thanks for the information.

  Makanan Online Terlaris

  Bisnis Online Shop 2018

  BalasPadam
 63. Thanks so much for the article post.Much thanks again. Will read on


  Ciri-ciri reseller terpercaya

  Reseller Terpercaya

  BalasPadam
 64. If you want to enjoy the best online casino game you've never experienced before, click the link you've hit now! You can experience enormous events and online casino sites with the largest members.
  안전카지노사이트
  카지노사이트
  카지노검증사이트
  바카라검증사이트
  실시간카지노

  BalasPadam
 65. Dubai Fun Club for luxurious Dubai Escorts and entertainment services. You can easily find the best Escorts in Dubai on our website.

  BalasPadam
 66. Your information was very useful to me. That's exactly what I've been looking for 카지노사이트!

  BalasPadam
 67. That's so nice.먹튀검증I want you to see if it's this good.

  BalasPadam
 68. First of all, thank you for your post. Your posts are neatly organized with the information I want, so there are plenty of resources to reference. I bookmark this site and will find your posts frequently in the future. Thanks again ^^ 바둑이사이트

  BalasPadam
 69. What is a blogging site where people give a lot of quick feedback?해외선물사이트

  BalasPadam
 70. Hello I am so delighted I located your blog about 안전놀이터, I really located you by mistake, while I was watching on google for something else, Anyways I am here now and could just like to say thank for a tremendous post and a all round entertaining website. Please do keep up the great work.

  BalasPadam
 71. What an interesting story! I'm glad I finally found what I was looking for 메이저토토사이트.

  BalasPadam
 72. I accidentally searched and visited your site. I still saw several posts during my visit, but the text was neat and readable. I will quote this post and post it on my blog. Would you like to visit my blog later? 우리카지노

  BalasPadam
 73. I'm writing on this topic these days, , but I have stopped writing because there is no reference material. Then I accidentally found your article. I can refer to a variety of materials, so I think the work I was preparing will work! Thank you for your efforts. 토토커뮤니티

  BalasPadam
 74. I've been searching for hours on this topic and finally found your post. , I have read your post and I am very impressed. We prefer your opinion and will visit this site frequently to refer to your opinion. When would you like to visit my site? 토토사이트

  BalasPadam
 75. ou need to be a part of a contest for one of the highest quality sites on the 토토사이트. I most certainly will recommend this site!

  BalasPadam
 76. I'm writing on this topic these days, 먹튀사이트, but I have stopped writing because there is no reference material. Then I accidentally found your article. I can refer to a variety of materials, so I think the work I was preparing will work! Thank you for your efforts.

  BalasPadam
 77. Nice to be visiting your blog once more, it has been months for me. Well this article that ive been waited for therefore long. i want this article to finish my assignment within the faculty, and 메이저놀이터 has same topic together with your article. Thanks, nice share.

  BalasPadam
 78. I'm writing on this topic these days, , but I have stopped writing because there is no reference material. Then I accidentally found your article. I can refer to a variety of materials, so I think the work I was preparing will work! Thank you for your efforts. 바둑이사이트

  BalasPadam
 79. Your information was very useful to me. That's exactly what I've been looking for 카지노사이트추천!

  BalasPadam
 80. The article composing business is going extraordinary for me at this moment, and the vast majority of my prosperity is because of the substance that you post here. I utilize your substance to compose my articles, and the substance makes my great article incredible. 온라인포커

  BalasPadam
 81. I can't believe there are sites with so much information. My site 스포츠토토사이트 also has a lot of good information. Please visit once~

  BalasPadam
 82. Hello, I'm happy to see some great articles on your site. Would you like to come to my site later? My site also has posts, comments and communities similar to yours. Please visit and take a look 토토사이트

  BalasPadam
 83. I feel like I'm becoming a genius because there are so many good writings in the world.안전놀이터추천

  BalasPadam
 84. I know what I'm going to do in the future. Thanks to you, I had a great time. I'll see you next time.사설토토사이트

  BalasPadam
 85. Thanks , I’ve just been looking for info about this subject for a long time and yours is the best I have found out till now. But, what in regards to the bottom line? Are you certain in regards to the source? 안전놀이터모음

  BalasPadam
 86.  It is the outcome of the match that would determine which of the teams is better. 먹튀검증

  BalasPadam
 87. Just desire tto say your article is as surprising.
  The clarity in your post is simply excellent and i could
  assume you’re an expert on this subject.
  Well with your permission allow me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming
  post. Thanks a million and please carry on the enjoyable work. 풀싸롱

  BalasPadam
 88. I like the helpful info you provide in your articles. I’ll bookmark your blog and check again here frequently. I’m quite sure I’ll learn plenty of new stuff right here! Good luck for the next. 스포츠토토

  BalasPadam
 89. I've been searching for hours on this topic and finally found your post. 메이저안전놀이터, I have read your post and I am very impressed. We prefer your opinion and will visit this site frequently to refer to your opinion. When would you like to visit my site?

  BalasPadam
 90. As I am looking at your writing, I regret being unable to do outdoor activities due to Corona 19, and I miss my old daily life. If you also miss the daily life of those days, would you please visit my site once? My site is a site where I post about photos and daily life when I was free.먹튀사이트

  BalasPadam
 91. I really like and appreciate your article.Really thank you! Keep writing.
  릴게임

  BalasPadam
 92. I think this is an informative post and it is very beneficial and knowledgeable. Therefore, I would like to thank you for the endeavors that you have made in writing this article. All the content is absolutely well-researched. Thanks스포츠토토사이트

  BalasPadam
 93. I am very impressed with your writingsex I couldn't think of this, but it's amazing! I wrote several posts similar to this one, but please come and see!

  BalasPadam
 94. Hey there! I could have sworn I’ve been to this website before but after reading through some of the post I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently 안전놀이터추천

  BalasPadam
 95. Looking at this article, I miss the time when I didn't wear a mask. 먹튀검증업체 Hopefully this corona will end soon. My blog is a blog that mainly posts pictures of daily life before Corona and landscapes at that time. If you want to remember that time again, please visit us.

  BalasPadam
 96. I was curious if you ever considered changing the layout of your site? Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having one or two pictures. Maybe you could space it out bette

  My web site - 오피
  (jk)

  BalasPadam
 97. Thanks for your marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you could be
  a great author.I will remember to bookmark your blog and will
  eventually come back from now on. I want to encourage you to continue your great
  writing, have a nice weekend!

  Website:바카라


  BalasPadam
 98. Howdy! Do you know if they make any plugins to assist with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results. If you know of any please share. Cheers! 메이저놀이터

  BalasPadam
 99. Positive site, where did u come up with the information on this posting?I have read a few of the articles on your website now, and I really like your style. Thanks a million and please keep up the effective work. 메이저놀이터추천

  BalasPadam
 100. Hello, I'm happy to see some great articles on your site. Would you like to come to my site later? My site also has posts, comments and communities similar to yours. Please visit and take a look 메이저놀이터

  BalasPadam
 101. It's really great. Thank you for providing a quality article. There is something you might be interested in. Do you know 토토커뮤니티 ? If you have more questions, please come to my site and check it out!

  BalasPadam
 102. This post is really magnificent. I really like this post. It is one of the best posts that I ve read in a long time. Thanks a lot for this really good post. I really appreciate it 메이저토토

  BalasPadam
 103. I think this is an informative post and it is very useful and knowledgeable. therefore, I would like to thank you for the efforts you have made in writing this article :D 안전놀이터순위

  BalasPadam
 104. I've been troubled for several days with this topic. Kèonhàcái, But by chance looking at your post solved my problem! I will leave my blog, so when would you like to visit it?

  BalasPadam
 105. You made such an interesting piece to read, giving every subject enlightenment for us to gain knowledge. Thanks for sharing the such information with us to read this. 메이저놀이터

  BalasPadam
 106. You made some good points there. I did a Google search about the topic and found most people will believe your blog. 슬롯머신

  BalasPadam
 107. What a post I've been looking for! I'm very happy to finally read this post. 토토커뮤니티 Thank you very much. Can I refer to your post on my website? Your post touched me a lot and helped me a lot. If you have any questions, please visit my site and read what kind of posts I am posting. I am sure it will be interesting.

  BalasPadam
 108. I seriously love your site.. Very nice colors & theme. Did you create this site yourself? Please reply back as I’m trying to create my very own site and would like to learn where you got this from or exactly what the theme is named. Many thanks. 먹튀커뮤니티

  BalasPadam
 109. Thanks for an interesting blog. What else may I get that sort of info written in such a perfect approach? I have an undertaking that I am just now operating on, and I have been on the lookout for such info 메이저안전놀이터 It's amazing. I want to learn your writing skills. In fact, I also have a website. If you are okay, please visit once and leave your opinion. Thank you.

  BalasPadam
 110. Hi ! I specialize in writing on these topics. My blog also has these types of articles and forums. Please visit once. 메이저놀이터

  BalasPadam
 111. When I read an article on this topic, the first thought was profound and difficult, and I wondered if others could understand.. My site has a discussion board for articles and photos similar to this topic. Could you please visit me when you have time to discuss this topic? 먹튀검증커뮤니티

  BalasPadam
 112. Your writing is perfect and complete. 먹튀사이트 However, I think it will be more wonderful if your post includes additional topics that I am thinking of. I have a lot of posts on my site similar to your topic. Would you like to visit once?

  BalasPadam
 113. This is such a great resource that you are providing and you give it away for free. I love seeing blog that understand the value. Im glad to have found this post as its such an interesting one! I am always on the lookout for quality posts and articles so i suppose im lucky to have found this! I hope you will be adding more in the future. 토토사이트

  BalasPadam
 114. I accidentally searched and visited your site. I still saw several posts during my visit, but the text was neat and readable. I will quote this post and post it on my blog. Would you like to visit my blog later? 메이저놀이터추천

  BalasPadam
 115. Thanks for your marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you could be
  a great author.I will remember to bookmark your blog and will
  eventually come back from now on. I want to encourage you to continue your great
  writing, have a nice weekend!

  Website:ポーカー

  BalasPadam
 116. I've been searching for hours on this topic and finally found your post. , I have read your post and I am very impressed. We prefer your opinion and will visit this site frequently to refer to your opinion. When would you like to visit my site? soi kèo

  BalasPadam
 117. I want to to thank you for this very good read!! I certainly loved every bit of it. I have you book-marked to look at new stuff you post…ufabet1688

  BalasPadam
 118. Howdy! Do you know if they make any plugins to assist with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results. If you know of any please share. Cheers! 안전토토사이트

  BalasPadam
 119. I've been looking for photos and articles on this topic over the past few days due to a school assignment, 메이저놀이터순위 and I'm really happy to find a post with the material I was looking for! I bookmark and will come often! Thanks :D

  BalasPadam
 120. I want your approach of inscription... It's miles superb, however look at the information at this deal with happy to visit your blog, i am by all debts ahead to extra dependable articles and that i suppose we as an entire want to thank such an expansion of properly articles, blog to impart to us. Superior put up, keep up with this super work. It's exceptional to understand that this subject matter is being additionally protected on this web web site so cheers for taking the time to speak about this! Thanks over and over! Notable, an amazing article that i virtually enjoyed. Furthermore kurt russell christmas coat, i cannot help thinking about why i did not peruse it earlier. I remain tuned and aware of the subsequent.
  우리카지노


  >cc

  BalasPadam
 121. I was surfing net and fortunately came across this site and found very interesting stuff here. Its really fun to read. I enjoyed a lot. Thanks for sharing this wonderful information. 에볼루션카지노

  BalasPadam
 122. I've been searching for hours on this topic and finally found your post. keonhacai, I have read your post and I am very impressed. We prefer your opinion and will visit this site frequently to refer to your opinion. When would you like to visit my site?

  BalasPadam
 123. When did you start writing articles related to ? To write a post by reinterpreting the 메이저안전놀이터 I used to know is amazing. I want to talk more closely about , can you give me a message?

  BalasPadam
 124. Your ideas inspired me very much. 메이저토토사이트모음 It's amazing. I want to learn your writing skills. In fact, I also have a website. If you are okay, please visit once and leave your opinion. Thank you.

  BalasPadam
 125. Decent data, profitable and phenomenal outline, as offer well done with smart thoughts and ideas, bunches of extraordinary data and motivation, both of which I require, on account of offer such an accommodating data here 토토사이트

  BalasPadam
 126. Your ideas inspired me very much. 메이저안전놀이터 It's amazing. I want to learn your writing skills. In fact, I also have a website. If you are okay, please visit once and leave your opinion. Thank you.

  BalasPadam
 127. I was impressed by your writing. Your writing is impressive. I want to write like you.스포츠토토사이트 I hope you can read my post and let me know what to modify. My writing is in I would like you to visit my blog.

  BalasPadam
 128. I’m impressed, I have to admit. Truly rarely should i encounter a blog that’s both educative and entertaining, and without a doubt, you’ve hit the nail within the head. Your notion is outstanding; the pain is an issue that insufficient everyone is speaking intelligently about. I am very happy that we stumbled across this inside my try to find some thing relating to this. 메이저토토추천

  BalasPadam
 129. Thank you so much for such a well-written article. It’s full of insightful information. Your point of view is the best among many without fail.For certain, It is one of the best blogs in my opinion. 먹튀검증


  BalasPadam
 130. Hey, I simply hopped over in your web page by means of StumbleUpon. Not one thing I might in most cases learn, however I favored your feelings none the less. Thank you for making something price reading. 메이저토토사이트

  BalasPadam
 131. Hey there! I could have sworn I’ve been to this website before but after reading through some of the post I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently ty le keo

  BalasPadam
 132. I conceive this internet site has got some really good information for everyone :D. “Nothing great was ever achieved without enthusiasm.” by Ralph Waldo Emerson. 스포츠토토사이트

  BalasPadam
 133. Hello! Nice to meet you, I say . The name of the community I run is 먹튀검증사이트, and the community I run contains articles similar to your blog. If you have time, I would be very grateful if you visit my site .

  BalasPadam
 134. Incredible data on your web journal, thank you for setting aside an ideal opportunity to impart to us. Stunning understanding you have on this current, it's decent to discover a site that subtle elements such a great amount of data about diverse specialists. I definitely enjoying every little bit of it. It is a great website and nice share. I want to thank you. Good job! You guys do a great blog, and have some great contents. Keep up the good work . i am interestingly here. I discovered this board and I in discovering It genuinely accommodating and it helped me out a great deal. I want to present something back and help other people, for example, you helped me . 먹튀검증사이트

  BalasPadam
 135. The worst part of it was that the software only worked intermittently and the data was not accurate. You obviously canot confront anyone about what you have discovered if the information is not right. I’m going to read this. I’ll be sure to come back. thanks for sharing. and also This article gives the light in which we can observe the reality. this is very nice one and gives indepth information. thanks for this nice article. Very useful information shared in this article, nicely written! I will be reading your articles and using the informative tips. Looking forward to read such knowledgeable articles. 먹튀폴리스

  BalasPadam
 136. Great post i must say and thanks for the information. Education is definitely a sticky subject. However, is still among the leading topics of our time. I appreciate your post and look forward to more. I just found this blog and have high hopes for it to continue. Keep up the great work, its hard to find good ones. I have added to my favorites. Thank You. Its a great pleasure reading your post.Its full of information I am looking for and I love to post a comment that "The content of your post is awesome" Great work. Nice post! This is a very nice blog that I will definitively come back to more times this year! Thanks for informative post. 안전놀이터

  BalasPadam
 137. First, I appreciate your blog; I have read your article carefully, Your content is very valuable to me. I hope people like this blog too. I hope you will gain more experience with your knowledge; That’s why people get more information. Interesting topic for a blog. I have been searching the Internet for fun and came upon your website. Fabulous post. Thanks a ton for sharing your knowledge! It is great to see that some people still put in an effort into managing their websites. I'll be sure to check back again real soon. This is highly informatics, crisp and clear. I think that everything has been described in systematic manner so that reader could get maximum information and learn many things. 토토사이트

  BalasPadam
 138. Sign holders and stands for every budget and marketing campaign. Outdoor sign holders can aid a point of sale purchasing campaign and can also be used as an effective sales tool for in store promotions and internal office information. You have a good look at this article and photo. I will subscribe in the future. I also run a site Please visit my site and leave feedback It's a very small site, but about 1000 people come in a day, so you're making money while operating the site, and come to play! Extremely pleasant article, I appreciated perusing your post, exceptionally decent share, I need to twit this to my adherents. Much appreciated! 먹튀검증

  BalasPadam
 139. You have performed a great job on this article. It’s very precise and highly qualitative. You have even managed to make it readable and easy to read. You have some real writing talent. Thank you so much . Excellent read, Positive site, where did u come up with the information on this posting?I have read a few of the articles on your website now, and I really like your style. Thanks a million and please keep up the effective work. it was a wonderful chance to visit this kind of site and I am happy to know. thank you so much for giving us a chance to have this opportunity . 카디즈에이전시

  BalasPadam
 140. Cool you write, the information is very good and interesting, I'll give you a link to my site. Can nicely write on similar topics! Welcome to here you'll find out how it should look. You have made an exceptional appearing. I will in all probability tunnel 토토서치

  BalasPadam
 141. Thank you so much! How to play online slots For the best online casino apps, the best online casino apps are apps like online casino games that are compiled for you in one app. Which has been very popular whether in Thailand Or neighboring countries and also meet the international casino standards of the world as well In addition . Thanks for posting this info. I just want to let you know that I just check out your site and I find it very interesting and informative . I also wrote an article on a similar subject will find it at write what you think. This is actually the kind of information I have been trying to find. Thank you for writing this information. 파워에이스

  BalasPadam
 142. I’m impressed, I must say. Really rarely should i encounter a blog that’s both educative and entertaining, and without a doubt, you’ve hit the nail within the head. Your concept is outstanding; the thing is an issue that too few folks are speaking intelligently about. I am delighted which i came across this inside my find something with this. Im impressed. I dont think Ive met anyone who knows as much about this subject as you do. Youre truly well informed and very intelligent. You wrote something that people could understand and made the subject intriguing for everyone. Really, great blog youve got here. It’s difficult to acquire knowledgeable people on this topic, nevertheless, you sound like you know what you are dealing with! Thanks 헤이먹튀

  BalasPadam
 143. A very awesome site. We have the Joker123 team at Will take care of you for more than 24 hours. Our team has served you more than 100 people for the most stability, no matter what game you want to play. For us, there are all games available. exceptionally fascinating post.this is my first time visit here.i discovered so mmany intriguing stuff in your blog particularly its discussion..thanks for the post! wow, great, I was wondering how to cure acne naturally. and found your site by google, learned a lot, now i’m a bit clear. I’ve bookmark your site and also add rss. keep us updated . 카디즈에이전시

  BalasPadam
 144. Your blogs further more each else volume is so entertaining further serviceable It appoints me befall retreat encore. I will instantly grab your rss feed to stay informed of any updates. I would like to get across my admiration for your kindness supporting folks that must have guidance on in this subject matter. Your personal dedication to getting the solution throughout had become particularly advantageous and has encouraged regular people just like me to achieve their pursuits. Your insightful information means a lot to me and substantially more to my fellow workers. Thanks a lot; from all of us. 먹튀프렌즈

  BalasPadam
 145. You have noted very interesting details ! ps decent site. Excellent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just too great. I actually like what you’ve acquired here, certainly like what you’re saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it wise. I can not wait to read far more from you. This is really a wonderful site. I think this is an informative post and it is very useful and knowledgeable. I just tripped upon your blog and ached to say that I have really enjoyed reading your blog post. Thank you for sharing. Thank a lot. You have done excellent job. I enjoyed your blog . Nice efforts . 먹튀대피소

  BalasPadam
 146. Brilliant data! I lately came throughout your blog and have been studying along. I notion I'd leave my first remark. I don’t recognize what to say except that I have. I’m excited to uncover this page. I need to to thank you for ones time for this particularly fantastic read!! I definitely really liked every part of it and i also have you saved to fav to look at new information in your site. I have read your article; it is very informative and helpful for me. I admire the valuable information you offer in your articles. Thanks for posting it . I think this is an informative post and it is very useful and knowledgeable. therefore, I would like to thank you for the efforts you have made in writing this article. 먹튀연구실

  BalasPadam
 147. I would like to thank you for the efforts you have put in penning this site. I’m hoping to view the same high-grade content by you later on as well. In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my own, personal website now. 사설놀이터

  BalasPadam
 148. That's a really impressive new idea! 안전한놀이터 It touched me a lot. I would love to hear your opinion on my site. Please come to the site I run once and leave a comment. Thank you.

  BalasPadam
 149. Thanks for such a fantastic blog. Where else could anyone get that kind of info written in such a perfect way? I have a presentation that I am presently writhing on, and I have been on the look out for such great information. 메이저토토

  BalasPadam

Muhamad Anuar Marsib. Dikuasakan oleh Blogger.

Senarai Blog Rakan2

Follower

Pembaca Paling Mesra