Jumaat, 3 Mac 2017

Kos FBAds RM3.00 Per Engagement? Ini Penyelesaiannya.

with 14 comments
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Sejak akhir-akhir ni dah ada banyak feedback negatif yang saya baca di facebook, berkaitan dengan pengiklanan FbAds.

Yang terbaru! Ada seorang rakan Facebook saya mengeluh disebabkan kos pengiklanan Fbads terlalu mahal. Sehingga cecah RM3.00 per engagement.

Kos FBAds RM3.00 Per Engagement

Kos pengiklanan RM3.00 Per Engagement?
Memang tersangat mahal tu. Sebelum ni saya pernah terkena RM1.00 per engagement pun dah rasa mahal sangat.. Inikan pula 3 kali ganda daripada itu.

Bila kos pengiklanan mahal, margin keuntungan akan jadi semakin mengecil. Memang tak berbaloi.

Sebab tu dalam 2 post di blog saya sebelum ni, saya bercerita tentang FB Ads. Inilah puncanya. 

Bagi yang belum berkesempatan baca post saya tentang FB Ads sebelum ni, boleh baca dengan klik pada dua link di bawah:

Bagi yang masih nak meneruskan iklan di FB Ads, kena baca dan hadam perkongsian di atas. Kalau tak, anda akan bakar duit macam tu jer. Kos Iklan terus berjalan, tapi hasil tak setimpal.

Berikut saya nak kongsikan Kesilapan yang pernah saya lakukan dalam mengendalikan Fanpage dan FB Ads sehingga menyebabkan iklan jadi mahal..

Ini kira pengakuan dan muhasabah diri, setelah menonton Video yang dikongsikan oleh Sifu FBADS. Ini linknya -> http://bit.ly/2loTna7

Rupanya ada cara simple nak jadikan kos iklan FB Ads jadi Murah..


Kesilapan buat iklan kat Facebook - Kos FB Ads jadi mahal
  • Bila ada prospek berminat, saya LAMBAT PM
  • Paling teruk, Langsung tak PM
  • Bila dapat komen, saya tak reply
  • Kalau reply pun, lewat. Lebih sejam !
  • Sama juga, walaupun dah PM, kena WAJIB reply
  • Sebabnya, ia bagi petanda positif kepada prospek lain.
  • Mereka akan rasa lebih selesa untuk komen, bila lihat saya melayan komen prospek lain sebelum mereka!

TIPS - Nak jadikan Kos FB Ads jadi murah
  • Bila anda PM, anda reply pertanyaan prospek anda. Anda bagi repon segera terhadap permasalahan prospek anda.
  • Bila anda layan prospek anda FIRST CLASS. Facebook juga akan LAYAN anda FIRST CLASS !
  • Kos iklan akan jadi murah
  • Ini Algorithm Facebook yang baru saya tahu.
So, lepas ni kalau nak buat iklan dekat Facebook (FB Ads), anda perlu
  • PM prospek kurang daripada 30 minit selepas diorang reply
  • Reply prospek kurang daripada 30 minit

Lepas tu lihat hasilnya...

Nak tahu lebih lanjut, boleh dapatkan rujukan percuma.
Ini linknya -> http://bit.ly/2loTna7

Bila saya share info ini di Facebook, ada yang balas.
"Kalau macam tu nak kena ada staff lah yang perlu tunggu 24 jam menghadap Fanpage? "

Soalan Cepu emas tu! memang betul apa yang diperkatakan.

Sebab tu ramai usahawan internet memiliki software auto PM, Software auto Chat, Software auto Reply Whatsapp dan sebagainya.

Dekat mana nak dapatkan software-software ni?

Anda boleh dapatkan software-software ni melalui pautan-pautan berikut:

Kesemua software/sistem yang saya kongsikan di atas berbayar. Melainkan Software autoresponder email sahaja yang percuma. Itupun tertakluk kepada terma dan syarat.

Walaupun berbayar, tapi masih berbaloi jika dapat mengurangkan kos pengiklanan Fb Ads. 

Cuba anda kira betul-betul, kos pengiklanan sebelum menggunakan software auto dan selepas menggunakan software auto ni.. Untuk jangka masa panjang pasti lebih menjimatkan kos pengiklanan anda.

Sebab tu peniaga Online sepenuh masa WAJIB memiliki Software AutoPM atau AutoChat ni.

Tips ini saya tujukan untuk anda yang masih nak gunakan iklan di FB Ads.

Tapi, kalau dah Giveup tak nak buat iklan di FBAds seperti saya, ada rujukan lain yang mungkin anda perlukan. Antaranya:

Ebook di atas untuk dibaca oleh mereka yang tak berminat nak buat iklan guna FB Ads. Bagi yang masih nekad nak buat iklan dengan FB Ads, eloklah baca rujukan-rujukan lain yang saya kongsikan di atas.

14 ulasan:

  1. Rasanya memang kena pakai auto responder juga kan.. Sebab kadang2 ramai sangat yang nak minta kena PM..

    Hebat kalau ada orang yang main manual je..

    BalasPadam
  2. mmg kene ambilkira semua aspek, sekarang ramai yg gunakan online sebagai medium pemasaran, siapa lambat memang rugi

    BalasPadam
  3. oo kita reply prospek pun diambil kira rupanya. baru tahu

    BalasPadam
  4. rules of thumb dia memang kena layan prospek macam raja kan

    BalasPadam
  5. penat nak pm satu2,
    lagi2 yg jenis suka main2...
    pm lepas tu senyap x reply apa2...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu.. Ada yang saja2 ja nak PM. Ada kan PM sebab nak tunjuk2 kat kawan2 konon dia ni mampu beli barang tu..

      Tapi bagus juga la, sebab post tu kena nampak juga oleh kawan2 dia yang lain.

      hehe

      Padam
  6. Good info.. patutla fb ads sokmo tak jadi. mana sempat nak reply time kerja. kena buat autoresponder

    BalasPadam
    Balasan
    1. ya betul tu. kena fast action kiranya

      Padam
  7. Betul lah tu, pernah juga buat fb ads tapi yg sampai rm3 per engagemnt tu belum pernah lagi..mmg berkesan bila guna auto pm, 10 second je dah ada reply huhu

    BalasPadam
  8. Kalau run iklan berbayar fb ads ni,lebih-lebih lagi kerja sendiri..memang agak agak sukar nak balas komen pm dengan pantas tanpa sofware-sofware autopilot ni

    BalasPadam
  9. kos semakin meningkat..saya pernah guna.. ratus2 jugak.. hasil pun tarak.. sebab tak monitor... main redah jer..

    BalasPadam
  10. Alamak... saya la tu yang jenis lambat nak reply komen dan lambat nak balas PM ha ha

    BalasPadam
  11. saya belum berani untuk mencuba teknik iklan guna FBad

    BalasPadam

Muhamad Anuar Marsib. Dikuasakan oleh Blogger.

Senarai Blog Rakan2

Follower

Pembaca Paling Mesra