Jumaat, 10 Februari 2017

Selamat Tinggal FBAds!!

with 26 comments
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Sejak akhir-akhir ni ramai usahawan internet mengeluh, kos pengiklanan FBAds dah mahal..

Dah tak sama seperti dulu.. Kalau dulu, ramai usahawan internet yang berjaya dapat kos pengiklanan RM0.01 sen hingga RM0.05 sen perklik. Tapi, sekarang ni nak dapat kos murah sampai ke tahap macam tu memang susah.

Selamat Tinggal FBAds
Selamat Tinggal FBAds

Apabila kos pengiklanan jadi semakin meningkat, keuntungan usahawan internet jadi semakin mengecil. 

Kalau nak naikkan harga jualan disebabkan nak cover balik kos pengiklanan, takut nanti customer lari kepada peniaga biasa.

Inilah fenomena yang sedang berlaku sekarang ni kepada usahawan-usahawan internet yang mengiklankan perniagaan mereka di FB Ads..

Ramai yang dah tak tahan!. Hanya mereka yang memasarkan produk digital sahaja yang saya nampak masih boleh bertahan bersama FBAds sehingga sekarang.

Of Course lah kan... Produk digital tak perlu gunakan modal yang besar untuk menyimpan stok jualan seperti produk fizikal.

Sebenarnya saya pun dah lama dah rasa nak tinggalkan FBAds!

Pada awal tahun 2016 lagi, saya dah rasa nak tinggalkan Facebook Ads.. Selepas keluar result ni..

Sumber : Klik Di Sini

Dalam result di atas bukan kali pertama saya kecewa dengan FBAds. Dah banyak kali sebenarnya!

Saya tak menanggung kerugian disebabkan iklan di Facebook Ads.. Cuma untung tak seberapa. Dalam result di atas, saya keluarkan kos pengiklanan sekitar RM450. Saya dapat komisyen dalam RM800. Untung yang saya dapat cuma RM350.

Dalam carta di bawah pula, saya keluarkan kos iklan FBads dalam RM800. Saya dapat komisyen RM1180. Keuntungan saya cuma RM380 sahaja. Rasa tak berbaloi kan?

Sumber : Klik Di Sini

Sedangkan tuan Zeo Unic yang sentiasa berada di atas takhta, beliau lebih fokus kepada SEO, Adword dan email marketing.

Dah ada beberapa result yang telah saya kumpul membuktikan pengiklanan di FBAds tidaklah sebagus mana. Kalau tak percaya boleh baca artikel-artikel lama di blog saya (Klik pada senarai tajuk artikel di bawah)


Walaubagaimanapun, sebelum ni saya masih bertahan dengan FBads, sebab saya rasa masih ramai lagi yang guna FBAds..


Tapi, selepas membaca email daripada Irfan Khairi (Jutawan Internet Malaysia) semalam.. Saya jadi nekad.. Bermula daripada hari ni saya dah tak nak lagi menggunakan FBAds dah.

 Dalam email terbaru Jutawan Internet Irfan Khairi. 
(Macam tak syorkan kita gunakan FBAds)

Hahaha... Tiba-tiba rasa nak baca balik ebook Seni Adword yang pernah saya beli pada 2 tahun lepas.

Kalau ada sesiapa nak belajar Adword, boleh beli ebook ni dengan klik link di atas.

Ataupun kalau tak suka baca ebook, boleh hadiri bengkel Adwords yang akan diadakan tidak lama lagi.

Pendaftaran Bengkel Adwords
Klik Di Sini -> http://bit.ly/2kZdJth

Berdasarkan pemerhatian saya, pengiklanan di Adwors jauh lebih bagus berbanding pengiklanan di FBAds.

Bukan saya yang kata, tapi ramai yang kata..


Sebab tu kalau anda perasan, Facebook yang dah popular tu pun masih meletakkan iklan di Adwords. Kalau dah facebook pun boleh letakkan iklan di Adwords, kenapa tidak anda.

Kalau tak percaya, boleh baca di sini -> Facebook Letakkan iklan di Adwords

Cuba anda fikir balik..

Facebook letakkan iklan di Adword, lepas tu anda pula letakkan iklan di facebook.

Kos pengiklanan yang anda bayar pada Facebook, Facebook gunakan untuk bayar iklan di Adwords. Siapa yang lebih untung?

Lebih baik anda letakkan terus iklan anda di Adwords. Bukankah lebih baik macam tu.

Ini cadangan saya, sekiranya anda masih nak gunakan pengiklanan berbayar.

kalau tak nak guna pengiklanan berbayar boleh juga. Tapi, letih sikit lah kerjanya.

Gambar di bawah menunjukkann result pertama saya dapat komisyen yang agak besar tanpa menggunakan sebarang kos pengiklanan berbayar. 100% Percuma.

Result pertama saya dapat komisyen yang agak besar tanpa menggunakan sebarang kos pengiklanan berbayar

Tapi, buat masa sekarang saya tak berani lagi nak share teknik ni. Sebab result yang saya ada baru sekali. Jadi, tak tahu keberkesanannya pada masa akan datang.

Cuma hintnya ada saya terangkan sedikit demi sedikit dalam ebook Belajar Buat Blog.

Dan In Shaa Allah, saya akan Follow up dalam email. Bila saya dah ada result yang lebih memuaskan.

Ok.. Sebelum terlupa... 

Bila sebut tentang Selamat Tinggal FBAds ni, rupanya ada juga usahawan internet nak berkongsi Strategi peingklanan tanpa menggunakan FBads.

Perkenalkan ebook terbaru di pasaran Strategi Meroket Jualan Tanpa Mengunakan FB Ads.

Sumber : Klik Di Sini

Saya sangat syorkan anda baca ebook ini -> http://bit.ly/2kotFSu

ISI KANDUNGAN EBOOK MEROKET JUALAN TANPA MENGGUNAKAN FB ADS

Ebook ini dihasilkan oleh Tuan Hafizi Zain. Beliau merupakan seorang usahawan yang mempunyai banyak pengalaman dalam bisnes online dan offline. 

Dalam ebook ni beliau SHARE tentang strategi beliau train mentee-mentee di bawah kendalian beliau untuk untuk #meroket jualan.

Antara maklumat yang Tuan Hafizi Zain terangkan dalam ebook ini adalah:-
  1. Strategi Gerilla Marketing – Bagaimana anda boleh buat marketing tanpa guna FB Ads, dan tanpa menggunakan kos pun
  2. 7 Steps dalam #Meroket Jualan – Bagaimana anda boleh tingkatkan jualan anda dan besarkan rangkaian anda.
  3. Strategi Menjual Tanpa Menjual – Idea bagaimana untuk create ayat menjual tanpa nampak pun anda sedang menjual (softselling)
  4. Teknik Mengenalpasti Lubuk-lubuk Sasaran – Macamana cara sebenar nak kenalpasti lubuk-lubuk customer yang berpotensi untuk beli produk anda.
  5. Teknik Closing Gaya #Meroket – Bagaimana buat close deal dengan cara cepat dan dalam kuantiti banyak. Teknik ni nampak simple, tapi tuan Hafizi dah susun supaya senang untuk perangkap prospek untuk terus menjadi customer anda.
Ebook ni turut dipakejkan dengan 4 bonus iaitu :
  • BONUS 1: Teknik #Meroket Profile FB – Step by step bagaimana cara sebenar untuk anda buat marketing di profile sendiri.
  • BONUS 2: Kuasa membeli dulu sebelum menerima – Rahsia dalaman yang tuan Hafizi amalkan dalam membuat jualan selain daripada berhadapan dengan customer.
  • BONUS 3: Teknik #Meroket Whatsapp – Cara untuk anda maksimumkan penggunaan whatsapp untuk mendapatkan database customer dengan mudah sekali.
  • BONUS 4: Senarai Facebook Group yang beliau dah asingkan mengikut Komuniti/kawasan, Group Menjual dan Group2 Premium.

Saya sangat mengesyorkan kepada anda supaya membaca ebook ini -> http://bit.ly/2kotFSu

Sebab apa?.. Sebab dah ada beberapa Mentee yang tuan Hafizi Train berjaya buat sale sampai 6 angka..

Tiba-tiba rasa nak jadi Mentee tuan Hafizi Zain. ;)

Oklah.. Setakat ni sahaja perkongsian saya pada kali ni...
Maaf tertaip panjang pulak kali ni..
Nilah akibatnya kalau dah naik syeh... hehehe..

Ok.. Jumpa lagi di lain waktu... Bye...

Info Berkaitan:

26 ulasan:

  1. hmm tak hairanlah yang harga dia memang makin tak masuk akal. makin lama makin mahal semua nya. jadi kita pun kena la mahal gak ;)

    BalasPadam
  2. Terima kasih atas perkongsian ni. Sangat informative. Saya dah lama buat blog, dari tahun 2010. Tapi sebagai hobi je. So yg saya tahu pun post entri jela. Bab SEO, AdWords, semua tu tak pernah ambil tahu pun. Aduh rugi rasanya huhu.. Tahun ni baru nak belajar sikit2 dan berazam untuk berblog dengan lebih serius.

    BalasPadam
  3. Ala... jangan la tinggalkan FBAds hik3

    BalasPadam
  4. skrg ni ada myads dah en anuar kerjasama dengan UTM...daftar free

    BalasPadam
  5. FBads semakin mahal, yang murah pun tak pernah guna.

    Apapun blog afalah medium terbaik buat semua.

    BalasPadam
  6. Saya baru nam berjinak dgn fbads.

    BalasPadam
  7. Fbads kalau mindset tak adjust betul2 memang terbakar hangus duit. Otai yang dah lama pun kadang2 terbabas, bayangkan kalau newbie...nangis. Tapi apa pun setiap medium ada tingkat ilmu dia yang kena kuasai.

    BalasPadam
  8. FB Ads memang cepat tapi berkos. Sebab itu kami sekarang fokus apda SEO.

    BalasPadam
  9. tengok yang burn RM500-RM5000 sebulan tu steady je..bila agaknya boleh jadi macam tu..haha..masih bayi lgi tentang FBAds ni..dedulu cuba jaya je..amek kau burn RM500 gitu je..ahaha..sales takde..padan la muka..

    BalasPadam
  10. Kene labur duit untuk belajar pasal SEO.. yang penting berbaloi untuk jangka masa yang panjang..

    BalasPadam
  11. Terima kasih atas info yang diberi.

    BalasPadam
  12. Sama Gan, saya juga mau beralih ke SEO aja kalau FBads matrixnya juga sering ganti ganti

    BalasPadam
  13. Tapi nampak juga hasilnya walaupun skit..

    BalasPadam
  14. Tu la dah kurang usahawan online kalau dulu ramai je plus kalao tiap petang penuh orang kat pos laju sekang 2016-2017 semakin sikit orang dah tak macam dulu...

    BalasPadam
  15. tak pernah guna FBAds, baru je ingat nak try tapi kalau camni ntah laa nak ke tak

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya guna tp untuk bajet rendah. okla untuk buat engagement

      Padam
  16. Kalau semua main SeO memamg sengit la persaingan nanti. Nasib baik ada blog yg pelbagai guna

    BalasPadam
  17. memnag betul jkos fbads memang mahal..tp nak dptkan balik modal keluar sakit..

    BalasPadam
  18. As salam Sy iklankan di mudah.my je. Bagus tul blog bro anuar jd sy jd follower ke 1207 la. TQ..

    www.zukidin.com

    BalasPadam
  19. untuk dapat impression yang tinggi, investment utk iklan juga tinggi

    BalasPadam
  20. tak sanggup dah ngan fb ads. kalau duit banyak dan tak kesah labur duit, boleh la kot guna fb ads. huhuhu

    BalasPadam
  21. oh yeke ingatkan banyak untungnyaa

    BalasPadam
  22. Pernah buat duit banyak dengan FbAds .... tapi hangus pun banyak ... lepas tu tukar Adwords... collect dabatase.... skang buat emek marketing... dan free marketing ...

    BalasPadam
  23. Belajar buat blog sebenarnya lebih berbaloi berbanding buat FB Ads tu..

    BalasPadam

Muhamad Anuar Marsib. Dikuasakan oleh Blogger.

Senarai Blog Rakan2

Follower

Pembaca Paling Mesra