Sabtu, 26 Disember 2015

3 Tips untuk Terus Aktif Menulis Blog!

with 21 comments
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Sejak kebelakangan ini, saya lihat seorang demi seorang rakan blogger sudah tidak aktif lagi menulis blog.

Kenapa jadi macam tu?

Saya pun tidak dapat untuk memberikan jawapannya bagi pihak mereka..

Mungkin disebabkan mereka terlalu sibuk, sehingga tiada masa untuk menulis blog..

Ataupun mereka tiada idea untuk menulis blog..

Ataupun mereka berasa kecewa menulis blog, sebab tidak berjaya menghasilkan side Income melalui Blog seperti yang mereka harapkan.

Tentu mereka mempunyai jawapan yang tersendiri..

TETAPI..

Sekiranya anda menghadapi masalah tiada idea atau kekeringan idea untuk menulis blog, masalah tersebut boleh di atasi... Saya ada sediakan sedikit tips yang boleh dijadikan sebagai sumber Inspirasi untuk terus aktif Menulis Blog.


1. Rujuk Keyword PANAS terkini di GOOGLE TRENDS

Sekiranya anda nak tahu keyword apa yang tengah HOT di enjin carian google sekarang ni, bolehlah rujuk dekat Google Trends..


Di sini, anda boleh tahu keyword apa yang ramai rakyat Malaysia tengah cari sekarang ni?

Sekiranya anda dapat manfaatkan keyword-keyword tersebut dengan sebaiknya, In Shaa Allah anda boleh dapatkan beberapa ribu trafik dalam masa satu hari untuk satu entri menerusi enjin carian google.

Sekiranya blog anda mempunyai niche area tertentu, anda masih boleh gunakan keyword-keyword panas di Google Trends ini dengan mengaitkan keyword tersebut dengan niche area blog anda. 

Sebagai contoh, blog tentang pelancongan.. mungkin anda boleh menulis "lokasi percutian menarik untuk menyambut Hari Krismas", "Weather around the World", "Sambutan Maulidur Rasul 2015 di ....... ",  dan sebagainya..

Ok.. Sekarang dah nampak dah? dari mana nak dapatkan idea yang simple dan praktikal untuk menulis blog?


2. Perlu tahu cara untuk mendominasi enjin carian google

Bahagian ini yang agak sukar untuk dilakukan oleh kebanyakan blogger.. Semua blogger boleh menulis, tetapi tidak semua blogger berjaya menempatkan "keyword PANAS" di page pertama enjin carian google.

Mungkin ramai blogger yang kecewa, sebab tak ada orang yang sudi baca entri mereka..

Mereka rasa entri yang mereka tulis dah cukup baik. isi kandungannya menarik. Tapi , kenapa tak ramai orang yang sudi membaca entri tyang telah mereka tulis?.. Bila keadaan ini selalu sangat berlaku, dah tentu boleh jadi Giveup untuk terus menulis!

Untuk mengatasi masalah tersebut, kenalah belajar cara untuk mendominasi enjin carian google. Ataupun nak lebih mudah sebut jer SEO (Search Engine Optimization)

Nak belajar SEO kena ada Guru atau Bahan Bacaan yang betul. Antara bahan bacaan SEO yang boleh saya syorkan kepada anda ialah Kitab Teknik SEO Merah Jambu


Ebook ini ditulis oleh seorang blogger Otai bernama Encik Titan. Beliau mempunyai hampir 300 buah blog untuk target pasaran Malaysia dan luar negara. Melalui blog-blog tersebut, beliau berjaya memperolehi pendapatan sampingan 4 hingga 5 angka sebulan!



Bukan mudah yer nak menguasai sesuatu Keyword di enjin carian Google bagi sebuah blog... Inikan pula beliau memiliki banyak blog... Tentu ada rahsia, Bagaimana beliau mampu melakukannya?

Jadi, kalau dah sampai tahap macam tu.... sememangnya beliau layak menjadi guru dalam SEO...

Dah terlalu ramai blogger yang membaca kitab SEO warna Pink ni. Hampir setiap hari ada sahaja yang membaca kitab Pink ini. Termasuklah saya.

Jadi, kalau anda SERIUS NAK BELAJAR SEO, saya rekemenkan anda baca ebook tersebut!


3. Perlu tahu cara Buat Duit Menerusi Blog!

Ya.. Ini Wajib!

Saya percaya, ramai blogger dapat motivasi untuk terus menulis blog sebab nakkan Side Income melalui kerja Part Time yang mereka lakukan. Takkan lah nak tulis blog sajer-sajer?... Mengadap komputer berjam-jam, tapi takder sebarang hasil yang masyuk. Buang masa jer!

Kalau macam tu lebih baik pergi menoreh getah, dapat juga hasil! Betul tak?

Buat Duit Melalui blog sebagai salah satu sebab kenapa saya masih mampu bertahan dalam bidang ini..

Sebagai contoh 2 Komisyen yang berjaya saya perolehi dalam masa terdekat ini..
Komisyen Affiliate Rahsia Emas (Klik Di Sini)

 Komisyen Affiliate Job Di Rumah (Klik Di Sini)

Komisyen yang saya dapat ni takderlah sebanyak komisyen yang berjaya diperolehi oleh rakan-rakan blogger yang lain.

Tetapi jadilah!!... Sekurang-kurangnya dengan komisyen-komisyen ini membolehkan saya membayar bil elektrik dan bil internet. Dapat jimatkan perbelanjaan bulanan saya.

Melalui komisyen-komisyen ini secara tidak langsung telah memberikan motivasi kepada saya untuk terus menulis blog sehingga sekarang.

Syukur Alhamdulillah....

Semoga 3 Tips ringkas yang saya kongsikan pada kali ini, dapat memberi inspirasi kepada rakan blogger lain untuk terus aktif menulis blog... Good Luck semua! 

P/S: Jangan lupa baca entri-entri berkaitan yang saya kongsikan di bawah. Semoga Bermanfaat!


Info Berkaitan:


21 ulasan:

  1. harini, saya tulis blog kalau saya rasa saya perlu je. tak boleh lagi nak tulis blog secara 'terpaksa' maksudnya sebab takut blog bersawang. hehe

    BalasPadam
  2. Terima kasih atas perkongsian =)

    BalasPadam
  3. ALHAMDULILLAH, masih terus aktif di blog sampai sekarang

    BalasPadam
  4. terima kasih atas ilmu yang diberikan :)

    BalasPadam
  5. Ya.

    bacalah setiap hari. Hoho..

    BalasPadam
  6. selalu blogwalking dapat la idea..

    BalasPadam
  7. ni salah satu tips yang sangat best..:D

    BalasPadam
  8. Terima kasih sifu, tips yang bagus untuk diikuti

    BalasPadam
  9. Terima kasih sifu, tips yang bagus untuk diikuti

    BalasPadam
  10. Tips yang menarik dan inspiratif. thanks for share ya..

    BalasPadam
  11. Sama seperti tips menulis, saya pun memiliki tips dalam bentukn artikel dalam mengelola rumah. Dan artikel yang saya bua mengikuti tips menulis dari awak.. thanks

    BalasPadam
  12. Nice post. happy new year 2016. May health will always be yours

    BalasPadam
  13. Better writing for better viewer. That is the point..

    BalasPadam
  14. Excellent information. Point number 2, I totally agree. Better word for searching is just like the key selling point

    BalasPadam
  15. gua masuh aktif lagi..harap2 akan trus aktif..

    BalasPadam
  16. Yalah mskin ramai blogger yang sudah tak aktif dslam berbelog, saya pun tak tahu sebabnya. Mereka ada sebab-sebab tersendiri.

    Jom kunjungi entri saya:
    Pengalaman Bersama ONEXOX

    BalasPadam
  17. oh nampaknya aku kena jugalah tulis dari google trending

    BalasPadam
  18. terima kasih untuk tips yang evergreen ini :)

    BalasPadam

Muhamad Anuar Marsib. Dikuasakan oleh Blogger.

Senarai Blog Rakan2

Follower

Pembaca Paling Mesra