Rabu, 16 Mei 2018

Cara Alternatif Nak Dapatkan Wang Tunai RM30 Ribu ++ sebagai modal perniagaan

with 6 comments
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Bulan Ramadhan merupakan bulan yang cukup dinantikan oleh seluruh umat Islam.

Bulan Ramadhan bukan sahaja dikenali sebagai bulan beribadah yang penuh dengan keberkatan, malah ia juga turut dikenali sebagai bulan yang penuh dengan sumber rezeki..

Sebab tu Ramai orang cuba mencari rezeki tambahan di bulan Ramadhan melalui pelbagai cara... Samada dengan cara berniaga atau menjadi pembekal kepada peniaga..

Sebelum ni saya pernah kongsikan 10 perniagaan yang sesuai dijalankan sebelum dan semasa bulan Ramadhan. Dah baca ke belum artikel ni?

Kalau belum baca, saya syorkan eloklah baca artikel tersebut terlebih dahulu... Lepas tu baru sambung baca artikel ni sehingga habis. 

Berniaga dekat bazar Ramadhan, memerlukan kita memberi komitmen masa dan tenaga.

Bagi mereka yang berniaga secara full time, memang tak ada masalah nak luangkan masa dan tenaga untuk berniaga di bazar Ramadhan. 

Tapi bagaimana pula dengan mereka yang bekerja makan gaji bermuna dari pukul 8.00 pagi hingga 4.30 petang? Macamana mereka nak turut sama mendapatkan keuntungan melalui perniagaan di Bazar Ramadhan tanpa menjejaskan produktiviti pekerjaan seharian mereka?

Cara paling mudah adalah dengan menjadi supplier sesuatu produk. Beli satu produk yang ada permintaan dalam kuantiti yang banyak supaya dapat beli pada harga yang murah. Kemudian tumpangkan produk tersebut di "kedai-kedai" bazar Ramadhan milik peniaga-peniaga lain..

Dekat mana nak dapatkan barang murah tersebut?
Boleh baca di sini (klik pada 2 link yang disediakan di bawah)



TAPI...

Syaratnya kenalah ada modal...

Ishhh... Nak dapatkan modal satu hal pulak?

Macamana cara paling mudah nak dapatkan modal?

Sebenarnya ada banyak cara nak dapatkan modal perniagaan.. Cara paling mudah buat personal loan... Tapi personal loan sebenarnya bukan merupakan alternatif yang baik... Sebenarnya ada pinjaman lain yang lebih bagus daripada personal loan...

Nak tahu pinjaman apa?

Meh sini saya kongsikan..

Cara Alternatif Nak Dapatkan Wang Tunai RM30 Ribu ++ sebagai modal perniagaan

Cara Alternatif Nak Dapatkan Wang Tunai RM30 Ribu
Cara Alternatif Nak Dapatkan Wang Tunai RM30 Ribu sebagai modal perniagaan

Sebenarnya saya pun baru tahu tentang cara alternatif nak dapatkan wang tunai dalam RM30 Ribu ++ setelah menyertai satu group ejen menjual hartanah.


Dalam keadaan ekonomi negara yang tidak menentu seperti sekarang ni, ada  sesetengah pemaju yang menyediakan tawaran menarik kepada bakal pembeli rumah.

Sebagai contoh, boleh tengok dalam iklan di bawah:


Senarai Rumah Apartment Mampu Milik di Negeri Perak
Sumber : Klik Di Sini

Pakej yang disediakan oleh pemaju untuk projek perumahan Samudera Residence, Bandar Seri Manjung, Perak (Klik Di Sini) memang menarik. Beli rumah pada harga: 
  • RM199 ribu (bayaran bulanan RM995), dapat Cash Money RM39 ribu
  • RM221 ribu (bayaran bulanan RM1109), dapat Cash Money RM43 ribu
  • RM231 ribu (bayaran bulanan RM1159), dapat Cash Money RM46 ribu

Cuba kita sama-sama buat semakan mana lebih menarik antara pinjaman peribadi dengan bayaran bulanan yang tinggi, Ataupun beli rumah dalam satu masa boleh dapat kelebihan-kelebihan lain seperti berikut:
  1. cash money lebih RM30 ribu 
  2. Pendapatan pasif (sekiranya rumah di sewakan atau dijadikan sebagai homestay
  3. Keuntungan hasil kenaikan harga rumah
  4. dapat aset (rumah)

Contoh yang saya bagi di atas merupakan pembelian rumah flat/pangsapuri.. Bagaimana pula dengan rumah teres? Ada tak disediakan tawaran menarik seperti ini?


Jawapannya... ADA..

Tapi.. bukan semua pembeli tahu cara ini.. 
Dengan persetujuan pemaju, pembeli boleh markup nilai loan rumah untuk membolehkan pembeli mendapatkan cash money.


Senarai Rumah Teres Mampu Milik di Negeri Perak
Sumber : Klik Di Sini

Sebagai contoh, sekiranya pembeli nak beli rumah Manjung Point 2 yang berharga RM325 ribu.

Jika pembeli ambil lot bumiputra, pemaju boleh bagi diskaun harga sebanyak 15% (RM48,750). Jadi harga rumah yang pembeli perlu bayar kepada pemaju adalah sebanyak RM276,250 (85%).


Ini tawaran yang diberikan oleh pihak Pemaju kepada pembeli..


Tapi, atas persetujuan pemaju juga, pembeli boleh memohon full loan harga rumah iaitu sebanyak RM325 ribu dripada pihak Bank atau 
Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA) bagi penjawat awam.



Setelah pinjaman yang dibuat samada melalui bank atau LPPSA diluluskan sebanyak RM325 ribu. Pihak pemaju hanya akan mengambil jumlah bayaran sebanyak RM276,250 sahaja. Wang yang selebihnya iaitu sebanyak RM48,750 akan diberikan kepada pembeli sebagai cash money.

Nampak menarik tak?


Buat satu loan rumah.. Dalam masa yang sama dapat keistimewaan buat loan rumah dan loan peribadi dalam satu masa..


Jadi, nasihat saya kepada anak-anak muda yang berhajat nak buat personal loan untuk apa juga tujuan seperti nak kahwin, nak buat modal perniagaan, nak buat modal pelaburan dan sebagainya.. 


Sebelum buat personal loan, lebih baik semak dulu kelayakan untuk buat loan rumah yang boleh dapatkan cash money dalam satu masa... 


Sekiranya layak.. Beli sahaja rumah!! 
Dalam masa yang sama boleh juga dapat Cash money... Menarik bukan?

Cash Money tersebut boleh anda gunakan untuk berkahwin, renovate rumah, selesaikan hutang, buat simpanan, jadikan sebagai pelaburan, dan sebagainya..

Rumah yang dibeli pula boleh dijadikan sebagai tempat tinggal atau di sewakan (pendapatan pasif), atau dijadikan sebagai homestay (pendapatan pasif dan aktif), dan lain-lain..

Sekian sahaja sedikit perkongsian info dari saya tentang pelaburan hartanah..

P/s: Boleh share info ini sekiranya anda rasa info ini dapat memberi manfaat kepada orang lain..





Info Berkaitan:


6 ulasan:

  1. Menarik..Jangan pula bila dah ada cash sebanyak tu..pergi joli sakan...

    BalasPadam
  2. This really interesting post. Thanks for sharing!

    BalasPadam
  3. huhuhu tapi nanti nilai hutang dengan bank tinggi jugalah. Serabut bab2 hutang ni. tp untuk orang memerlukan duit ini juga cara terbaik, sama juga untuk orang refinance rumah.

    BalasPadam
  4. Bisnes dan modal memang tak boleh di pisahkan. Walaupun ada bisnes online yang mungkin tak perlukan modal dalam bentuk duit, tapi modal masa dan tenaga pun perlu diambil kira juga ;-)

    BalasPadam
  5. siapa yang rasa berani dan memamg tahu potensi untuk membayar balik ..

    memang ini alternatif terbaik daripada membuat pinjaman peribadi..

    pihak bank memang suka jenis pinjaman rumah..

    ada secure kepada duit mereka..nilai rumah naik dan terus naik



    BalasPadam
  6. Menarik juga cara yang bro kongsikan ni

    BalasPadam

Muhamad Anuar Marsib. Dikuasakan oleh Blogger.

Senarai Blog Rakan2

Follower


Info Terkini!! (Wajib Baca)

Pembaca Paling Mesra