Rabu, 1 Jun 2016

The Durian Festival Sitiawan...Sangat mengecewakan!

with 6 comments
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Pada 2 minggu lepas puan isteri tag saya dekat Facebook.... Ajak saya pergi ke The Durian Festival yang diadakan di Sitiawan Perak.

Kebetulan pula, pada hari Sabtu dan Ahad (28 dan 29 mei 2016) minggu tu, ayah mertua saya tak buka Restoran Pak Ya Nasi Pandan ... Sebab nak berehat.. Lagipun dah lama kami tak buat family day...

Jadi, memang cantik sangatlah tu.... Sambil buat Family Day dekat Teluk Batik Perak, pada hari Sabtu... Hari Ahadnya pula, boleh singgah makan Durian dekat Sitiawan.... Masing-masing dah Excited sangat nak tengok macamanalah rupa The Durian festival... Tentu berlonggok-longgok Raga Durian... Dan dapat melihat pelbagai gelagat orang makan Durian dekat Festival tersebut.....

Itu tanggapan kami, sebelum pergi ke The Durian Festival...

The Durian Festival Sitiawan
Sumber : Klik Di Sini


TETAPI....

Apabila kami sampai ke sana, kira-kira pada pukul 1.00 petang...

Keadaan langsung tidak seperti apa yang kami gambarkan... 

Sampai dekat sana, jalan Sesak... Memang susah nak parking kereta... 

Elok jer turun dari kereta... Ada beberapa orang yang baru balik dari The Durian Festival bagi tahu pada kami... 

"Durian tengah tak ada ni bang... Pukul 2.30 nanti baru lori durian sampai"

Dalam hati... Pukul 2.30... Lambatnya.. Sejam lebih nak tunggu durian sampai... 

"Selain Durian, ada tak orang jual makanan ke minuman dekat sana?" saya bertanya..

"Ada lah juga orang jual air dan makanan dekat sana".. Balas pengunjung tersebut

Disebabkan dah sampai dekat situ.... Dah siap parking kereta dah pun.... Jadi, kami pun nekadlah pergi ke tapak The Durian festival... Dengan harapan dapatlah makan minum apa yang ada di sana sebelum sampai pukul 2.30 petang...

Sebaik sahaja sampai di tapak The Durian Festival, keadaan sangat mengecewakan.. Rasa macam tak percaya dengan apa yang kami lihat... Ini yang dikatakan The Durian Festival? Besar lagi Khemah kenduri kahwin dekat kampung Saya, kalau nak dibandingkan dengan tapak diadakan The Durian Festival...

Nak beli makanan pun, tak tahu nak makan apa?

Dahlah kami datang dalam satu keluarga yang besar... 5 kereta kot datang ke sana, dengan harapan dapat makan Durian.... Memang kecewa betul rasanya datang ke sana... Nak tangkap gambar dengan longgokan kulit durian pun tak kesampaian masa tu... Memang kecewa sungguh! Huhuhu...

Disebabkan ramai yang dah kelaparan masa tu... Tak sanggup nak tunggu sampai pukul 2.30 petang... Cuma Adik ipar saya yang tengah mengandung bersama suami dan adik ipar lelaki saya sahaja yang sanggup menunggu (satu kereta jer tinggal)...

Ingatkan adik ipar saya ni dapatlah merasa makan durian bila tepat jam 2.30 petang.... Rupanya mereka juga turut berasa hampa... Sebab durian yang sampai tersangatlah kecil... Kemudian, setiap peserta kena duduk semeja 8 orang... Setiap seorang kena bayar RM10, sebelum 5 biji durian diagihkan pada setiap meja...

Dengan erti kata lain... Setiap meja perlu membayar RM80 untuk mendapatkan 5 biji durian... Macam tu rupanya yang dikatakan The Durian festival?

Saya percaya... kebanyakan pengunjung yang datang hari tu tentu berasa sangat kecewa... rasa tertipu!...

Antara Feedback daripada pengunjung The Durian Festival Sitiawan

Kalau tahu macam tu rupa The Durian festival... Baik tak payah datang pun tak per... Buat membazir duit minyak jer datang ke sana... 

Kalau beli durian dekat Sabak Bernam, dapatlah juga sebiji dua dengan menggunakan duit minyak pergi balik ke Sitiawan... huhuhu...

Takperlah... Tak der Rezeki kami nak merasai kemeriahan The Durian Festival Sitiawan kali ni... Mungkin ada hikmah disebaliknya...

Cuma harapan saya... lain kali, kalau ada mana-mana organizer nak letak nama event gempak macam "The Durian Festival" ni, pastikan event tu berjalan sesuai dengan namanya.... Jangan letak nama jer Grand... Tapi realitinya, mengecewakan pengunjung yang datang... Please... Tolonglah yer..

Tudung kanak-kanak 

Info Berkaitan:


6 ulasan:

  1. Alahai.... sedey nya...
    Nina suka makan durian!

    BalasPadam
  2. alahi..dpt bayangkan panasnya cuaca, rebut2, himpit dsbnya..mak aiiiii...mmg serabut..organizer should do better.

    BalasPadam
  3. Memang balik sitiawan time tu. Dekat dengan rumah. Tapi suami bgth yang jalan jem. Sudahnya keme beli je doyan kat lumut. Sedap jugak walaupun sekilo RM20. Lg pueh ati.

    BalasPadam
  4. Pihak yang menganjurkan festa tu mungkin tak terfikir di minda mereka yang durian ni memang ramai penggemarnya,patut dah boleh tahu berapa ramai yang akan serbu

    BalasPadam
  5. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  6. Mujuq La jauh kalau dekat memang ceq dah sampai habaq hang... Tapi kalau dah kena tipu macam tu memang hangin la mau baling kulit doyan tu kat muka dia hehehe

    BalasPadam

Muhamad Anuar Marsib. Dikuasakan oleh Blogger.

Senarai Blog Rakan2

Follower

Pembaca Paling Mesra