Isnin, 5 Disember 2016

5 Cara Simple Jana Pendapatan pasif melalui blog

with 41 comments
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Pada hari ini pendapatan Pasif merupakan satu keperluan bagi seluruh rakyat Malaysia.. Setiap orang perlu memiliki sekurang-kurangnya satu sumber pendapatan pasif supaya dapat menyeimbangi kos sara hidup yang semakin meningkat.

"Anda tidak pasti samada anda sudah mempunyai sekurang-kurangnya satu pendapatan pasif atau belum?"

Baiklah di sini saya bagi beberapa contoh pendapatan pasif.. 

Pendapatan pasif merupakan pendapatan yang diperolehi secara berkali-kali dengan usaha yang dilakukan sekali. Sebagai contoh pendapatan pasif adalah seperti berikut:-
  • Pelabur yang mendapat faedah
  • Pencipta lagu yang menerima royalti daripada lagu mereka
  • Penulis yang menerima royalti daripada hasil tulisan mereka
  • Agen insuran yang mendapat komisyen setiap bulan daripada pelanggan
  • Usahawan yang mendapat keuntungan bisnes
  • Pengusaha hartanah yang mengutip kadar sewa setiap bulan
  • pelakon yang mendapat bayaran royalti
  • pencipta sesuatu formula yang mendapat royalti hasil dari penjualan atau penggunaan formula yang dicipta
  • Pengusaha MLM yang mendapat komisyen setiap bulan

Dalam artikel kali ni saya nak kongsi 5 Cara Simple Jana Pendapatan pasif melalui blog. Tak banyak pun 5 jer.. Yang boleh anda lakukan samada tanpa modal atau mengeluarkan modal yang cukup minimum..

Cuma tinggal nak buat atau tak nak buat jer... Terserah pada penilaian anda setelah membaca artikel ini


1.  Menyertai Program Affiliate Yang ada menyediakan Komisyen Tier 1 dan Tier 2

Cara yang pertama ialah dengan menyertai program affiliate yang ada menyediakan komisyen Tier 1 dan Tier 2..

Komisyen Tier 1 biasanya atas usaha kita... Atau lebih dikenali sebagai pendapatan aktif... Ada sales di atas usaha/kerja-kerja yang kita lakukan maka adalah komisyen... Kalau kita tak buat sebarang kerja, maka tak adalah komisyen yang bakal kita perolehi..

Tapi... Komisyen Tier 2 lebih dikenali sebagai pendapatan Pasif... Buat kerja sekali.. Lepas tu dapat komisyen berkali-kali..

Saya ambil satu contoh program affiliate yang ada menawarkan Komisyen Tier 1 sebanyak 55% daripada hasil jualan dan Komisyen Tier 2 sebanyak 2% daripada hasil jualan..

Program affiliate yang ada menawarkan Komisyen Tier 1 sebanyak 55% daripada hasil jualan dan Komisyen Tier 2 sebanyak 2% daripada hasil jualan

Dalam satu cabaran baru-baru ini.. Saya mendapat hampir 500 email Tahniah daripada pemilik produk dalam tempoh 4 hari... Ini bermaksud hampir 500 sales yang telah berjaya saya (Tier 1) dan Partner saya (Tier 2) lakukan dalam tempoh 4 hari tersebut... 

Menerima hampir 500 email Tahniah daripada pemilik produk dalam tempoh 4 hari

Berikut menunjukkan pecahan komisyen Tier 1 (55%) dan Tier 2(2%) diberikan ke atas setiap jualan yang berjaya dihasilkan.

pecahan komisyen Tier 1 (55%) dan Tier 2(2%) diberikan untuk ke atas setiap jualan yang berjaya dihasilkan

Berikut pula merupakan carta jualan yang berlangsung selama 4 hari...
Carta jualan cabaran Affiliate yang berlangsung selama 4 hari

Ok.. Mari kita lihat hasil pendapatan Pasif dan Pendapatan Aktif yang berjaya saya perolehi dalam cabaran kali ini..

Pendapatan Aktif:
RM1660 X 55%  =  RM913

Pendapatan pasif:
RM32940 X 2%  =  RM658.80

Jumlah = RM1571.80

Alhamdulillah... Banyak juga hasil pendapatan pasif yang berjaya saya perolehi pada kali ini..


2. Menyediakan ruangan Sewa Iklan Banner/Link

Cara yang kedua ialah dengan menyediakan ruangan Sewa Iklan untuk banner atau Link..

Ruangan Sewa Iklan yang disediakan di Blog Coretan Anuar..

Sebenarnya saya tidak menetapkan berapa kadar sewa iklan di blog saya...

Tapi, biasanya pengiklan yang tawarkan kadar sewa tersebut kepada saya... Baru-baru ini ada pengiklan yang berminat untuk meletakkan link iklan di blog saya dengan kadar bayaran RM30 sebulan ... 

Tanpa berfikir panjang, saya terus bersetuju menerima tawaran tersebut... Ialah bukan susah pun kerja saya... Letak sahaja link yang dikehendaki oleh pengiklan dan kemudian dapat pendapatan pasif RM30 sebulan.... Siapa yang tak nak kan?

3. Menjemput Pembaca Jadi Pemandu UBER

Cara yang ketiga ialah dengan mengajak pembaca mendaftar jadi pemandu UBER. Saya yakin ramai rakyat Malaysia berminat untuk menjadi kan UBER sebagai salah satu platform untuk menjana pendapatan sampingan.

Ini berikutan inisiatif yang telah disediakan oleh pihak kerajaan dalam bajet 2017 yang dibentangkan oleh Perdana Menteri baru-baru ini..



Tapi sebelum mengajak pembaca blog saya menjadi pemandu UBER, terlebih dahulu saya perlu mendaftar sebagai pemandu UBER...

Berikut merupakan langkah-langkah yang telah saya lakukan untuk mendaftar sebagai seorang pemandu UBER...

#1. Klik Link ini

#2. Isi Maklumat yang diperlukan seperti dalam gambar di bawah
Isi Semua Maklumat Yang Diperlukan. Sumber : Klik Di Sini

Contoh Pengisian Maklumat Daftar Pemandu Uber. Kemudian tekan button Submit

#3. Dalam Lampirkan seterusnya anda perlu lampirkan Dokumen-dokumen yang diperlukan untuk melayakkan anda menjadi Pemandu UBER.

Senarai Dokumen-dokumen yang diperlukan untuk melayakkan anda menjadi Pemandu UBER

Cuma 3 sahaja salinan dokumen yang diperlukan iaitu: 

1) Salinan IC (Tekan pada Button Upload)

2) Salinan Lesen Memandu (Tekan pada Button Upload)

Contoh Lesen Memandu yang saya snap guna Kamera Handphone dan hantar

3) Salinan Insurans Kenderaan anda (Tekan pada Button Upload)

Contoh Insurans Kenderaan yang saya snap guna Kamera Handphone dan hantar

Mudah sahaja! 

Tapi jangan lupa... anda perlu pastikan Kenderaan anda dikeluarkan pada tahun 2008 atau lebih terkini.

Selepas itu, anda hanya perlu menunggu pengesahan daripada pihak Uber yang akan dihantar melalui email dan SMS. Sekiranya tiada sebarang masalah, pengesahan akan diterima dalam tempoh tak sampai satu hari 


Pengesahan daripada pihak Uber yang saya terima melalui email

Alhamdulillah... Sekarang saya dah berjaya menjadi seorang Pemandu UBER... Selepas ni bolehlah saya buat side income bersama UBER.. 

Dan berikut pula merupakan beberapa orang yang telah mengikut jejak langkah saya mendaftar menjadi pemandu UBER...


Mudah bukan?

Saya daftar jadi pemandu UBER... 
Kemudian ceritakan pengalaman saya mendaftar jadi Pemandu UBER, supaya pembaca blog saya akan mengikut langkah-langkah yang telah saya lakukan...

Apa yang menariknya jadi pemandu UBER ni?

Ada beberapa ganjaran yang disediakan oleh pihak syarikat terhadap pemadu UBER...

Contohnya macam dalam email yang saya dapat baru-baru ni...

Peluang memenangi Baucher Percutian di Hotel 5 Bintang.

Peluang memenangi Baucher Percutian di Hotel 5 Bintang.... Dengan syarat melengkapkan sekurang-kurangnya satu trip perjalanan dalam tempoh 5 Disember hingga 1 Januari 2016..

<KLIK DI SINI> untuk mendaftar jadi pemandu UBER.. Dah daftar nanti Whatsapp saya di nombor 01138221589 

Lepas tu baru saya cerita macam mana nak hasilkan pendapatan pasif melalui Uber.. ;)


4. Menjemput Pembaca Jadi Pengguna ONEXOX

Ni salah satu lagi cara simple jana pendapatan pasif melalui blog...

Kita daftar jadi pengguna ONEXOX, kemudian kita ajak pembaca blog kita untuk mendaftar jadi pengguna ONEXOX juga...

Sekarang ni ONEXOX dah keluarkan plan yang baru... Super Season Pass.. RM30 untuk data intenet 3GB.. 


Dengan memperkenalkan seorang pengguna ONE XOX (Beli Simkad RM10) + Pengguna beli Topup RM30 membolehkan dealer mendapat 3 sumber pendapatan sekaligus..

Nak tahu lebih lanjut, boleh tengok dalam gambar di bawah:


RM2.20 tu akan jadi pendapatan aktif..
RM3.00 dan RM1.50 tu akan jadi pendapatan Pasif
nak tahu lebih lanjut tentang pendapatan pasif dan pendapatan aktif bersama ONEXOX, jangan segan silu untuk Whatsapp saya di 011-38221589


5. Menjemput Usahawan Internet beriklan di laman web Lynk.my

Cara yang ke 5 nah hasilkan pendapatan pasif melalui blog ialah dengan menjemput usahawan Internet beriklan di laman web lynk.my

Sumber : lynk.my

Untuk pengetahuan anda, lynk.my merupakan laman web pengiklanan yang ada menyediakan program affiliate dengan bayaran komisyen sebanyak 10% daripada jumlah kos pengiklanan yang dikeluarkan oleh usahawan internet.

Katakan ada usahawan internet berminat nak keluarkan kos pengiklanan sebanyak RM100 sebulan di lynk.my.. Anda boleh dapat pasif income sebanyak RM10 sebulan... 

Itu baru seorang usahawan internet... Bagaimana kalau ada 10 orang usahawan internet yang kita perkenalkan kepada laman web lynk.my dan setiap daripada mereka mengeluarkan kos pengiklanan RM100 sebulan... RM100 sebulan... Masyuk gak tu...

Untuk mendapatkan maklumat lanjut, saya syorkan anda daftar secara percuma di sini -> lynk.my 

Ok..  Setakat itu sahaja perkongsian saya pada kali ini... 5 Cara Simple Jana Pendapatan pasif melalui blog yang dapat saya kongsikan di blog ini..

Sekiranya anda berminat nak dapatkan lebih banyak rujukan tentang cara-cara menjana pendapatan pasif melalui blog, saya syorkan anda membaca dan mendapatkan beberapa rujukan yang saya kongsikan menerusi beberapa link di bawah... 

Laman web yang ada menjual Buku-buku Fizikal Pemasaran Internet:
-> BookCafe.com.my

laman web yang ada menyediakan Video-Video Pemasaran Internet:
-> KLIK DI SINI 

Laman web yang ada menyediakan Info Tentang Sumber Pendapatan Pasif:
-> RahsiaUber.com
-> onexoxstore.com
-> lynk.my
-> buatduitdenganvideo.com
-> rahsiapenulis.com
-> duitfiverr.com
-> Shopievo.com
-> BuatDuitBlog.com
-> buatduitmenulis.com
->101perniagaaninternet.com

Semoga info-info yang saya kongsikan ini dapat memberi manfaat kepada anda.. ;)

41 ulasan:

  1. seronok baca tips jana pendapatan di blog ni, saya pun sedang mempromosi bbrp affiliate tp masih belum nmpk hasilnya

    BalasPadam
  2. steady juga bro guna affiliate ye.

    BalasPadam
  3. sikit sikit lama-lama jadi bukit gak..tahniah bro..kreatif dlm mencari sumber pendapatan pasif.

    BalasPadam
  4. power betul prof hariz ni... tahniah kpd anuar sbb tersenarai

    BalasPadam
  5. tips yg bermanfaat kpd semua...boleh digunakan utk menambahkan pendapatan..

    BalasPadam
  6. nampak macam senang..tapi hakikatnya tidak semudah yang disangka untuk buat pendapatan pasif ni huhu

    BalasPadam
  7. tak pernah join pendapatan pasif ni..

    BalasPadam
  8. wahhhhh rejeki tu, tahniah nuar

    BalasPadam
  9. ramai gak rakan kerja buat part time sebagai pemandu uber... saya baru sekali try uber...bagus sangat.. tunggu di pintu rumah je.

    BalasPadam
  10. Banyak juga yang kamu join masyuk ni... nak banyak duit kena ada mutiple stream. :D

    BalasPadam
  11. benda ni dari kita aje.

    rajin atau tak sahaja.

    BalasPadam
  12. Tuan semakin hebat sekarang...dah pelbagai multi income..tahniah-tahniah

    BalasPadam
  13. hi, saya datang singgah sini sambil follow :)

    BalasPadam
  14. bagus juga ada pendapatan dari blog

    BalasPadam
  15. nak kena gak la beli sebijik kereta tuk buat uber

    BalasPadam
    Balasan
    1. tengah kasi konsisten income tuk apply loan kereta

      Padam
  16. Pening kepala untuk budak bawah umur macam saya

    BalasPadam
  17. Sebelum ni tak perasan la pulak ada potensi untuk buat duit yang begitu besa dalam lynk.my tu :D

    BalasPadam
  18. banyak cara boleh buat rupanya

    BalasPadam
  19. Banyaknya cara nak cari pendapatan pasif ni ye. Tinggal minat dan usaha masing-masing je.

    BalasPadam
  20. hebat en. Anuar. Boleh saya katakan seperti sifu IM. diharap En. Anuar keluarkan panduan untuk kami yang sama ingin menjadi seperti Tuan.

    BalasPadam
  21. Rajin Usaha, In Shaa Allah dimurahkan rezeki

    BalasPadam
  22. tips yang sangat menarik.

    p/s: Dah ada produk tapi tak reti nak jual di Facebook?
    Boleh dapatkan Pakej Video FB Ads 101 dari link ini.
    https://fatc.onpay.my/order/form/kfb/378

    BalasPadam
  23. banyak pilihan juga nak buat pasif income ni.

    BalasPadam
  24. Rajinnya encik Anuar ni. All the best.

    BalasPadam
  25. macam menteri cakap rakyat kena cari side income
    ketahui 70 khasiat madu

    BalasPadam
  26. prof hariz memang dah lama menikmati hasil dari blog... zaman sekarang kena rajin usaha je. peluang makin banyak dan mudah

    BalasPadam
  27. dah lama tak singgah di sini. semakin maju blog tuan.. tahniah

    BalasPadam
  28. Rajinnya encik Anuar ni. All the best.

    BalasPadam
  29. Rajinnya encik Anuar ni. All the best. bodrum escort

    BalasPadam
  30. Memang banyak cara untuk buat duit dengan blog. Hanya kita yang perlu gerakkan usaha baru boleh buat :)

    BalasPadam

Muhamad Anuar Marsib. Dikuasakan oleh Blogger.

Senarai Blog Rakan2

Follower

Pembaca Paling Mesra