Sabtu, 5 Januari 2013

Keputusan Pertandingan Anugerah Blog Paling Popular 2

with 25 comments

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan syukur Alhamdulillah kepada Allah S.W.T.. Kerana dengan izinnya Blog Coretan Anuar berjaya Menganjurkan Pertandingan Anugerah Blog Paling popular 2.. 

Sebanyak 30 penyertaan telah pun diterima sepanjang berlangsungnya pertandingan ini yang bermula pada 1 Oktober sehingga 31 Disember 2012.. Terima kasih saya ucapkan kepada para peserta yang sudi menyertai Pertandingan ini... Tidak lupa juga... terima kasih saya ucapkan kepada para penaja yang sudi menyumbangkan hadiah... sehingga berjaya mengumpul hadiah sebanyak RM1545.00 (1g Emas + RM1345.00)...

Terima kasih yang tidak terhingga saya ucapkan kepada blog SembangHari2Discount-Hari2 , azri.my  ,  bardboo.com , CikTom.com , emasfizikal.comsyaisya.com  percutianku.com Sjiehan.com StudioAksara eyriqazz.com

Tanpa bantuan dan sokongan yang mereka berikan, mustahil saya dapat mengumpulkan hadiah sebanyak ini... Sebagai tanda penghargaan terima kasih, saya menjemput anda semua untuk mengunjungi blog mereka.. 
"Kalau tidak dipecahkan ruyung manakan dapat sagunya"
Inilah kata-kata azimat yang perlu disemai dalam diri setiap peserta untuk bersaing dalam cabaran SEO.. Bersaing dalam cabaran SEO menggunakan keyword yang hot seperti "blog Popular" bukannya satu tugas yang mudah.. Bukannya senang nak meruntuhkan tembok besar China, kalau tidak tahu caranya.. ;)

Tanpa melengahkan masa lagi, saya ingin mengumumkan Keputusan Pertandingan Anugerah Blog Paling Popular 2... Sebelum itu, marilah kita melihat kedudukan blog para peserta dengan menggunakan kata kunci "Blog Popular" di laman web Google Malaysia (http://www.google.com.my ) yang  saya ambil menggunakan Google Chrome bertarikh 4 Januari 2013.

Dapatan ini boleh dipercayai... Ini disebabkan, saya mendapatkan data ini sebaik sahaja selepas selesai "Install" Google Chrome di komputer baru di jabatan saya... Dengan menggunakan Google Chrome yang masih lagi virgin (Tanpa sempat login Akaun Google dan melayari mana-mana laman web), saya terus membuat semakan kedudukan blog para peserta..  Jadi dapatan ini dikira sahih, tanpa ada sebarang kelebihan (berat sebelah) kepada mana-mana blog...

Gambar 1: Senarai blog/Laman Web yang berada di Page Pertama Google

Hasil dapatan menunjukkan sebanyak 933 juta result yang dikesan oleh google.com.my untuk keyword "Blog Popular".. Jadi bukan senang untuk para peserta berada di Page pertama Google, disebabkan kebanyakan blog/laman web ternama juga ada menggunakan keyword tersebut di blog mereka.. Tahniah saya ucapkan kepada 5 peserta yang berjaya menempatkan diri mereka di page pertama google... Anda sememangnya mempunyai teknik penguasaan SEO yang baik... 300 Mata berada di tangan anda... 

Gambar 2 : Senarai blog/Laman Web yang berada di Page Kedua Google

Dapat berada di Page Kedua Google pun tak kurang hebatnya... Anda masih berada dalam kelompok 20 terbaik daripada 933 juta keputusan.. Tahniah!!.. 4 peserta layak mendapatkan 270 mata yang telah dijanjikan... 

Gambar 3: Senarai Blog/Laman Web yang berada di Page Pertama Google..

Masuk di Page Yang Ke 3, bilangan peserta semakin sedikit... Cuma ada 2 peserta sahaja yang berjaya menempatkan diri di Page ke 3.. Kedua-dua peserta ini berjaya mendapat 240 mata.. 

Untuk Page yang seterusnya, saya tidak dapat untuk memaparkannya di sini disebabkan untuk mengelakkan entri ini panjang berjela... Walaubagaimanapun, penilaian akan dibuat seperti maklumat yang tertera dalam syarat pertandingan.. hanya peserta yang berada di Page pertama hingga ke 10 sahaja yang akan dinilai... Penilaian tidak akan dilakukan kepada para peserta yang terkeluar daripada page ke 10 google... 

Hasil dapatan menunjukkan, hanya terdapat 12 peserta sahaja yang berjaya menempatkan diri mereka dalam kelompok tersebut.. 

No
Blog Peserta
Entri Blog Popular 2
Entri Pilihan 2012
Jumlah Mata
SEO
FB Like
G +
Tweet
Jumlah
FB Like
G+
Tweet
Jumlah
1.
300
356
66
3000
3722
333
53
3000
3386
7108
2.
300
80
3
0
383
767
6
7
780
1163
3.
270
254
5
0
529
13
2
0
15
544
4.
300
11
6
106
423
0
2
36
38
461
5.
240
5
78
100
423
3
1
0
4
427
6.
270
15
3
0
288
19
66
0
85
373
7.
300
36
2
0
338
0
0
0
0
338
8.
270
12
9
2
293
2
5
4
11
304
9.
300
0
0
0
300
0
0
0

300
10.
270
0
2
0
272
0
2
0
2
274
11.
240
4
0
0
244
6
0
0
6
250
12.
90
0
0
0
90
0
0
0
0
90

>Page 22










>Page 22

2








>Page 22










Page
14
4
0
60

0
5
2



Page
22










Page
14
3









>Page 22
0
2








Page
11










Page
17
3
1

4
15
3

18


Page
22
1
1

2






>Page 22
12
2
1
15
30
2
1
33


>Page 22
0
0








>Page 22
9
1
3
13






>Page 22
43
8
11
62
181
199
19
399


>Page 22










>Page 22

1

1

1

1


>Page 22

1

1






>Page 22













Tahniah.. saya ucapkan kepada 12 peserta tersebut.. Dan berdasarkan jadual markah di atas, kita sudah dapat mengenal pasti senarai Pemenang Pertandingan Anugerah Blog Paling 2...


Senarai Pemenang dan Hadiah Pertandingan :


1g Gold Bar 999 (Bunga raya) keluaran syarikat GSR ..

1g Gold Bar (Bunga Raya) With Certificate  

  • Entri Pilihan Terbaik Tahun 2012 : Wang Tunai RM70 dimenangi oleh Akmaomar.com
  • Entri Blog Popular 2 Terbaik : Wang Tunai RM70 dimenangi oleh Akmaomar.com
Tahniah diucapkan kepada semua pemenang.. Sila  hantarkan maklumat berikut kepada saya menerusi email nuargto@gmail.com untuk tujuan penghantaran hadiah..
  • Nama Penuh :
  • No. H/P :
  • Nama Bank dan Nombor Akaun Bank :
  • Nama pemilik nombor akaun bank yang diberikan :

Nota : Pemenang tempat pertama perlu menghantar alamat rumah untuk tujuan pengeposan hadiah

Untuk para peserta lain yang tidak berpeluang memenangi sebarang hadiah wang tunai, jangan berkecil hati.. Boleh cuba lagi pada tahun hadapan.. Walaubagaimanapun terdapat dua hadiah istimewa menanti anda.. Untuk mendapatkan hadiah tersebut, anda perlu menghantar email kepada saya bertajuk "Hadiah Istimewa Pertandingan Anugerah Blog Paling Popular 2" dengan menggunakan alamat email nuargto@gmail.com

Terdapat baki hadiah sebanyak RM240.00 untuk pemenang tempat ke 13 hingga ke 20 (tiada pemenang) akan disalurkan kepada Pertubuhan Aqsa Syarif dan Aman Palestin untuk membantu rakyat Palestin di Gaza (Klik di sini)





Rumusan Terhadap Objektif Pertandingan ini:

Objektif Pertandingan ini ialah:

"Untuk menguji Pengaruh Google+, Facebook Like dan Twitter button terhadap SEO"

Pertandingan ini diadakan bertujuan untuk menguji kekuatan para peserta melalui sumber utama trafik iaitu :
  • Laman Web Google (Seo dan Google +)
  • laman Web Facebook (facebook Like)
  • Laman web Twitter (Twitter)
Secara rumusannya, saya dapati Laman web jaringan sosial seperti Facebook dan Twitter dapat memberi kelebihan untuk membolehkan entri blog kita berada di kedudukan terbaik  menerusi hasil carian di laman web Google...

Sebagai contoh, kita lihat kelebihan yang dimiliki oleh blog Akmaromar.com dan Hatiputera.com.. Kedua-dua blog ini mendominasi Facebook Like, Twitter, dan juga Google+ untuk membolehkan blog mereka terus stabil berada di Page Pertama Google..

Untuk berjaya dalam SEO terlalu banyak strategi yang perlu kita pelajari... Walaupun saya pernah menulis beberapa info tentang SEO di blog ini, tetapi saya merasakan masih banyak lagi strategi berkaitan SEO yang perlu saya ketahui.. 

Justeru itu, saya mohon kerjasama daripada anda, untuk membaca info-info berkaitan SEO yang pernah saya tulis seperti berikut: 

Selepas membaca, saya harap anda sudi meninggalkan komen yang membina, supaya kita dapat  bersama-sama memperbaiki dan meningkatkan tahap pengetahuan terhadap SEO..

Akhir kata.. Terima kasih sekali lagi saya ucapkan kepada para peserta, para penaja, para pembaca dan sesiapa sahaja yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam menjayakan Pertandingan Anugerah Blog Paling Popular 2.. Saya memohon maaf sekiranya terdapat kelemahan atau kekurangan semasa saya menganjurkan pertandingan ini...

P/s : Siapa mempunyai akaun ASB, sila klik di sini

25 ulasan:

  1. yeayy menang! xsgka leh dapat menang no.3. Thanks Anuar :)

    BalasPadam
  2. Terima kasih penganjur dan penaja.. Dan tahniah buat para pemenang...

    BalasPadam
    Balasan
    1. tahniah... perghhh semua Akma bolot ekeke

      Padam
  3. Tersenarai jugak nama HP. Terima kasih penganjur. Tahniah kepada akma omar dan pemenang yang lain.

    BalasPadam
  4. tahniah kepada para pemenang. :)

    BalasPadam
  5. assalamualaikum Anuar,
    THANKS sebab nobatkan sy antara 10 yg menang... walaupun entry sy di 1st page tempat ke 3 namun kesilapan yg saya lakukan kerana tiada like, google plus dll. insyaAllah klu ada lagi kontest seumpama ini lagi sy akan perbetulkan kesilapan2 yg di lakukan sebelum ini... kontest ni byk membantu sy dlm memperkukuhkan teknik2 SEO yg mana semasa kontest ni berjalan sy banyak buat research mengenai teknik2 SEO... tahniah kepada yg menang...

    BalasPadam
  6. tahniah kepada para pemenang, memang power :D

    BalasPadam
  7. Tahniah sis AkmaOmar + hatiputra.. Memang terbaeklah..
    Dan tahniah utk semua pemenang..

    BalasPadam
  8. Tahniah untuk para sahabat-sahabat blogger...
    Perlu banyak belajar kepada blogger-blogger yang hebat

    BalasPadam
  9. Ni kalau masuk mesti menang ... SEO dahmasuk top 3 tu. Tahniah kepada semua yg menang.

    BalasPadam
  10. Tahniah buat akma omar dan semua pemenang. Anda semua adalah yg terbaik.

    BalasPadam
  11. tahniah kepada semua pemenang.
    yang tak menang, jgn sedih. rezeki ada dimana2 =)

    BalasPadam
  12. Tahniah kepada semua pemenang yang tersenarai. Korang memang legend la.

    BalasPadam
  13. Alhamdulillah...rezeki awal bulan..hehe..tahniah pada mereka yang menang...

    BalasPadam
  14. Alhamdulillah! Percubaan pertama bermain dengan SEO dapat menempatkan diri dalam 12 yang layak.. Dapat no. 10 pun dah cukup teruja sangat! Terima kasih kepada pihak penganjur yang memberi peluang kepada newbie seperti saya untk mengasah bakat bermain dengan SEO ni.. Alhamdulillah.. ^_^

    Detail dah email ke nuargto@gmail.com

    BalasPadam
  15. tahniah kepada pemenang. hebat2 belaka ni :)

    BalasPadam
  16. wahhhh.. tahniah kepada semua pemenang.... terbaikkkk..

    BalasPadam
  17. Saya dah hantar detail ke nuargto@gmail.com pada 7 Januari 2013.. Tapi masih belum mendapat apa2 maklumbalas dari pihak penganjur.. Huhu..

    Saya hantar detail menggunakan alamat email ini : rosmizaali@gmail.com

    Harap dapat maklumbalas dari pihak penganjur.. Terima kasih..

    BalasPadam
  18. wah, makasih bro dan juga penaja contest ini^^ x sangka leh menang^^

    BalasPadam

Muhamad Anuar Marsib. Dikuasakan oleh Blogger.

Senarai Blog Rakan2

Follower

Pembaca Paling Mesra