Sabtu, 3 Mei 2014

Download PERCUMA Review Rujukan Peperiksaan Akauntan W41

with 0 Comment
Seramai 389 Calon yang telah berjaya mendapatkan Rujukan Peperiksaan Akauntan W41, pada hari pertama Pakej Rujukan ini dijual.

Ini menunjukkan ramai calon telah mula membuat persediaan untuk menduduki peperiksaan ini yang akan diadakan pada 6 Mei 2014. Dengan rujukan yang telah mereka perolehi, memudahkan setiap calon untuk membuat persediaan terutamanya pada hujung minggu ini .. Ini adalah peluang anda dan terletak pada usaha dan doa anda untuk lulus dalam peperiksaan tersebut

Jika anda perlukan rujukan untuk bantuan pantas anda, boleh dapatkan rujukan ini di link berikut:Apa yang terdapat dalam Rujukan Peperiksaan Akauntan W41?

Untuk maklumat semua calon, saya telah memberikan sedikit gambaran tentang isi kandungan ebook Rujukan Peperiksaan Akauntan W41 dalam entri yang saya tulis berjudul Tips Untuk Lulus Peperiksaan Akauntan Gred W41. Kepada yang ketinggalan untuk membaca entri tersebut, saya syorka anda klik pada link di atas.

Sekiranya anda berminat untuk Download PERCUMA Review Rujukan Peperiksaan Akauntan W41, Saya syorkan anda dapatkannya di Group Tips Lulus Exam SPA menerusi pautan berikut:


Ya!! Ianya diberikan secara PERCUMA sahaja untuk member Group tersebut..


Sedikit Info tentang Jawatan Akauntan Gred W41

Jawatan Akauntan W41 di bawah Jabatan Akauntan Negara (JANM) yang diletakkan di bawah Kementerian Kewangan (MOF)

Diskripsi Tugas:
Bertanggungjawab mengendalikan pengurusan keseluruhan fungsi-fungsi perakaunan dan kewangan pejabat-pejabat Kerajaan, meliputi melaksanakan analisis laporan kewangan serta fungsi perbendaharaan. 

Syarat Lantikan:

Calon memiliki Ijazah Sarjana Muda Perakaunan yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institute pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya
[ Gaji Permulaan P1 : RM2,650.63 ]

Ahli Penuh badan-badan ikhtisas Perakaunan yang diiktiraf oleh kerajaan
[Gaji Permulaan P1: RM2,650.63]

Ijazah Sarjana Muda Perakaunan yang diiktiraf oleh kerajaan serta menjadi Ahli PPenuh badan-badan ikhtisas Perakaunan yang diiktiraf oleh kerajaan
[Gaji Permulaan P1: RM2,754.41]

Ahli penuh Institut Akauntan Malaysia
[Gaji Permulaan P1: RM2,858.19]

[SYARAT WAJIB] Lulus Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.


TIPS : Huraian Format
Format untuk peperiksaan 6 MEI 2014 ini seperti ………………..

Seksyen A:
Pengetahuan Am Mengenai Malaysia dan Alam Sekeliling 

Huraian Seksyen A: 
Pecahan 1- “Sejarah Malaysia”

Pada 5 sesi peperiksaan SPA yang lepas (PTD Julai 2011, Dadah November 2011, Penguasa Kastam Februari 2012, Juruaudit Mac 2012, Akauntan Ogos 2012, Pegawai Belia Februari 2014 dan Teknologi Maklumat Mac 2014) tiada soalan khusus berkaitan SEJARAH dikeluarkan. Begitu juga peperiksaan TERKINI Pegawai Arkib (1 APRIL 2014) tiada soalan sejarah ‘khusus’ ditanya. 

Tetapi ini tidak bermakna persediaan berkaitan sejarah harus diabaikan kerana tidak mustahil ianya akan ditanya untuk sesi kali ini. Luangkan sedikit masa untuk membuat rujukan pantas berkaitan sejarah (tidak perlu terlalu tumpu)

JIKA DITANYA untuk bahagian Sejarah Malaysia, persediaan anda, ABAIKAN bab-bab yang berhubungkait dengan ....................

Huraian Seksyen A: 
Pecahan 2 - “Struktur Pentadbiran Negeri dan Pusat”

Soalan pecahan ini ditanya dalam peperiksaan sebelum ini dan ada kemungkinan soalan pecahan Struktur Pentadbiran Negeri dan Pusat juga akan ditanya dalam peperiksaan kali ini.

Pada peperiksaan kemasukan kerajaan pada 2012 - 2013 yang lalu beberapa soalan dari pecahan ini ditanya berkaitan Mahkamah Tertinggi di Malaysia dan beberapa soalan lain TETAPI pada sesi terkini APRIL 2014 tiada soalan dalam pecahan ini ditanya!

Bahagian ini menuntut anda memahami secara umum tentang bagaimana pembahagian ........

Huraian Seksyen A: 
Pecahan 6 - “Tarikh dan Fakta Penting”

Pecahan seksyen ini merupakan satu faktor yang boleh menyebabkan anda tergelincir. Anda tidak boleh menggunakan logik akal dalam pecahan ini. Ianya merupakan fakta yang harus diketahui. Selalunya ianya bersangkutan dengan tarikh-tarikh peristiwa penting yang besar dan juga fakta penting dalam Negara. Persediaan untuk pecahan ini hanyalah melalui pembacaan dan pengetahuan umum anda. Mungkin anda boleh melihat sedikit sebanyak mengenai penganjuran sukan Komanwel dan Olimpik di mana dan tahun berapa; sekadar memberi cadangan. 

Berikut adalah antara soalan pecahan ini yang pernah ditanya dalam soalan-soalan sesi lepas:

1. Di manakah lokasi Piala Dunia 2014 bakal diadakan?
        a. Afrika Selatan
        b. Brazil
        c. Copenhagen
        d. Perancis
        e. England

2. Siapakah pemenang pingat Olimpik pertama Malaysia?
        a. Rabuan Pit
        b. Razif/Jalani Sidek

Huraian Seksyen A: 
Pecahan 7 - “Berkaitan Perakaunan”

Pecahan ini yang …………………………………………………………………. 
………………………………………………..

Soalan tidak mempunyai skop ………………………………………………………… …………  Contoh soalan berkaitan akaun di dalam Seksyen A:

1. Antara berikut, yang manakah SALAH tentang perniagaan milikan tunggal?
        I Pengumpulan modal daripada terbitan saham kepada orang ramai
       II Liabiliti tidak terhad
      III Laporan penyata kewangan hendaklah disiarkan melalui surat khabar
      IV Seorang pemilik perniagaan sahaja

      A. I dan II
      B. I dan III
      C. II dan IV
      D. III dan IVSekali lagi, jangan biarkan diri anda ketinggalan untuk mendapatkan maklumat yang diperlukan seperti calon lain. Download Secara PERCUMA Review Rujukan Peperiksaan Akauntan W41 menerusi Group Berikut:Salam sukses daripada Tim Infokerjaya yang telah membantu lebih 62,000 orang graduan sejak tahun 2009
0 comments:

Catat Ulasan

Muhamad Anuar Marsib. Dikuasakan oleh Blogger.

Senarai Blog Rakan2

Follower

Pembaca Paling Mesra