Sabtu, 12 April 2014

Pengalaman Kerja Part Time yang pernah saya lakukan semasa belajar di Universiti

with 7 comments
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Masa saya muda-muda dulu, sebelum bekerja tetap dengan kerajaan Malaysia, saya pernah juga buat beberapa kerja Part Time.. 

Tujuannya ialah untuk mencari pengalaman bekerja di samping mencari duit poket tambahan semasa sedang belajar di Universiti... 



Antara pengalaman pekerjaan Part Time yang yang pernah saya lakukan ialah: 


1) Kentucky Fried Chicken (KFC) 

Saya pernah bekerja di KFC pada tahun 2003 dengan bayaran gaji RM3.50/jam.. Sekiranya saya berjaya bekerja melebihi 8 jam sehari, saya akan mendapat bayaran overtime (double). Dan sekiranya sekiranya saya dipanggil bekerja ketika musim cuti perayaan pula, saya akan dibayar gaji triple (Tiga kali ganda) untuk setiap jam saya bekerja... 

Tetapi sayangnya saya hanya mempu bekerja di KFC selama 2 bulan sahaja..

Sebabnya saya tak dapat nak memberikan komitmen untuk menyiapkan projek akhir sarjana muda saya... Lagipun saya bekerja dekat KFC pun nak cari duit tambahan untuk membeli peralatan bagi menyiapkan projek akhir saya... Bila dah cukup duit yang saya perlukan, saya pun ambil keputusan untuk berhenti kerja... 


2) Tolong Kawan jual pakaian

Kerja Part Time seterusnya yang pernah saya lakukan semasa belajar di Universiti dahulu ialah menolong kawan saya menjual pakaian. Kebetulan pula rakan sekelas saya ni ada menjalankan perniagaan menjual T-Shirt dan Sweater yang mempunyai design Universiti. 

Setiap kali rakan saya ni nak berniaga di ekspo, pameran, atau di kawasan ruang legar dalam Universiti, beliau memerlukan sekurang-kurangnya seorang pembantu... Jadi adalah beberapa kali saya berpeluang membantu rakan saya ni berniaga dengan bayaran upah sebanyak RM20 sehari...

Kira jadilah tu.. Masa belajar dulu, dapat upah RM20 sehari pun dah kira banyak dah tu.. Bolehlah saya gunakan upah yang saya perolehi untuk membayar yuran pendaftaran untuk menyertai mana-mana pertandingan catur...

Ya!! Sememangnya itu tujuan saya bekerja secara Part time pada ketika itu... Untuk mencari budjet bagi menyertai pertandingan Catur.. ;) 



3) Bekerja di IOI JW Marriot Hotel Putrajaya

Setelah tamat pengajian di peringkat sarjana Muda, saya mengambil keputusan untuk menimba pengalaman bekerja di Kuala Lumpur. Saya tidak bercadang untuk bekerja sepenuh masa disebabkan saya mendapat tajaan penuh Biasiswa Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) semasa belajar... dan saya telah pun menandatangani kontrak untuk bekerja dengan KPM selama beberapa tahun.

Sementara menunggu keputusan peperiksaan dikeluarkan dan sementara saya masih belum dipanggil untuk bekerja atau menyambung pengajian di peringkat Sarjana, saya mempunyai masa untuk menimba pengalaman bekerja secara part time..  

Haasilnya.. Saya bekerja di IOI JW Marriot, Putrajaya dengan bayaran sebanyak RM5.00/jam.. Gaji dibayar secara mingguan, iaitu pada setiap hari Jumaat.. Dapatlah saya gunakan duit tersebut untuk hidup survive seketika menimba pengalaman di Kuala Lumpur..

Bekerja secara Part Time di Hotel IOI JW Marriot tidak dapat menjanjikan pendapatan yang konsisten pada setiap minggu/bulan.. 

Ini kerana sebahagian besar para pekerja Part Time hanya dipanggil bekerja sekiranya ada event besar yang berlangsung di hotel tersebut.. Kalau setakat event kecil, beberapa pekerja sahaja yang dipanggil untuk bekerja... 

Disebabkan pekerja yang mendaftar bekerja secara part time di hotel ini ramai, jadi berlakulah penggiliran pekerja.. Ada dalam kalangan pekerja hotel ini merupakan student tempatan UKM, student sarjana UKM warganegara Indonesia, student UPM, brader-brader yang cari duit tambahan sebab nak kahwin, golongan pekerja makan gaji yang terpaksa cari duit lebih untuk menyara keluarga dan lain-lain.. 

Jadi golongan bujang yang belum ada sebarang komitmen seperti kami perlu faham , terdapat lebih ramai individu yang lebih memerlukan kerja part time tersebut... 

Disebabkan itu, sekiranya dipanggil bekerja, kami akan bekerja.. Kalau tak dipanggil bekerja, kenalah cari kerja lain untuk cari duit poket buat isi perut...


4) Bekerja membuat Survey secara Offline

Salah satu pekerjaan part time lain yang boleh diusahakan pada ketika itu ialah dengan membuat survey secara Offline..

Pada ketika itu terdapat sebuah syarikat menyediakan perkhidmatan survey secara offline yang mempunyai pejabat berhampiran dengan KLCC.. Semasa saya dan kawan saya memohon pekerjaan tersebut, rupanya ramai pelajar universiti juga mencari duit tambahan melalui pekerjaan ini..

Syarikat yang menawarkan perkhidmatan survey tersebut mendapat banyak job daripada company-company besar yang ingin mengumpul data atau maklum balas pelanggan terhadap produk/servis mereka untuk tujuan tertentu.. 

Data dikumpul melalui soal selidik yang dibangunkan... Siapa yang bangunkan soal selidik tersebut, saya kurang pasti... Dan saya pun tak berminat nak tahu siapa yang bangunkan soal selidik tersebut... apa yang kami tahu, ada kerja part time di situ.. Dan kami akan menerima bayaran untuk setiap kerja yang telah kami lakukan...  

Kerja kami ialah dengan mencari responden yang seesuai untuk menjawab soal selidik yang telah kami bawa... Kami akan mendapat bayaran mengikut bilangan set soal selidik yang lengkap dijawab oleh responden..

Bayaran untuk setiap soal selidik adalah sekitar RM5.00 sehingga RM60.00 bergantung kepada jenis soal selidik dan syarikat yang menawarkan bayaran... 

Sebagai contoh, syarikat MAXIS nak memperkenalkan produk terbaru... Sebelum itu mereka perlu membuat survey terlebih dahulu tentang keperluan pasaran, apa perkhidmatan terbaik yang diperlukan pelanggan, sejauh mana tahap kemampuan purata rakyat Malaysia untuk mendapatkan servis yang mereka tawarkan dan sebagainya..

Di sinilah peranan syarikat yang memberikan perkhidmtaan membuat survey secara Offline...

Walaubagaimanapun saya tidak sempat menuai hasil melalui pekerjaan ini, disebabkan saya mendapat tawaran untuk menyambung pengajian peringkat Sarjana di KUiTTHO (Kini UTHM)..

Tinggallah rakan baik saya bernama Zaiwin Kassim meneruskan perjuangan tersebut..

Inilah gambar bekas house mate dan rakan baik saya semasa kami sama-sama buat kerja part time di KL dulu..


Zaiwin Kassim dan Tan Sri Tony Fernades
Sumber : Klik Di Sini

 Bukan gambar yang di sebelah kiri yer... Tapi gambar di sebelah kanan..... 

Selepas saya dipanggil untuk menyambung pengajian ke peringkat sarjana, rakan saya terus survive tinggal di Kuala Lumpur dan melakukan pelbagai pekerjaan secara part time  dan full time sebelum berpindah ke Kuching, Sarawak atas permintaan keluarga...

Kini beliau telah menjadi salah seorang usahawan berjaya dan terkenal di Sarawak terutamanya dalam bidang keusahawanan automotif.. 

Pada hari ini beliau telah memegang jawatan sebagai Chaiman di Koperasi Belia Inovatif Sarawak (KOBIS), CEO di Pro Auto Care Sdn Bhd (Sebuah bengkel kereta terbaik di Kuching, Sarawak), penceramah jemputan dalam bidang kerjaya dan keusahawanan, penulis jemputan, dan lain-lain lagi..

Kisah kejayaan rakan saya ni mungkin boleh dijadikan satu inspirasi kepada anak muda di luar sana, yang bercita-cita tinggi.. Yang sanggup berusaha keras tanpa mengenal erti putus asa untuk menjadi somebody daripada nobody...

Kenapa Ramai Orang memerlukan Pekerjaan Secara Part Time?

Sepanjang saya menimba pengalaman bekerja secara part time,  saya dapati ramai orang bekerja secara part time untuk tujuan tertentu. .. Ada dalam kalangan mereka mempunyai pekerjaan lain,  tetapi terpaksa bekerja secara part time disebabkan duit gaji tak cukup untuk menampung kos sara hidup tinggal di bandar ..

Terdapat ramai pelajar seperti saya juga bekerja secara part time pada ketika itu. . Sebab wang pinjaman PTPTN/biasiswa yang mereka perolehi tidak mampu menampung keperluan mereka semasa belajar seperti untuk membeli baju,  handphone, top-up, Notebook, minyak motor/kereta, makan, keperluan rumah, keperluan belajar dan sebagainya. .


Banyak Peluang kerja Part Time Dari Rumah

Pada zaman sekarang ni nak buat kerja Part Time lebih mudah berbanding semasa zaman saya muda-muda dulu... 

Dengan adanya kecanggihan teknologi di hujung jari, anda boleh melakukan kerja Part Time walau di mana sahaja anda berada, mengikut kelapangan masa yang anda ada dan boleh lakukan pekerjaan part time berdasarkan minat/hobi yang anda minati.. 

Sebagai Contoh :


Kesemua mereka yang saya senaraikan di atas telah berjaya menjana pendapatan melalui pekerjaan Part Time yang mereka lakukan dari rumah/bilik kediaman semasa di Universiti..

Mereka berjaya melakukannya disebabkan mereka sangat meminati pekerjaan-pekerjaan part time tersebut.. Daripada minat yang mendalam telah memberikan suntikan motivasi kepada mereka, supaya sentiasa bersedia untuk mengharungi apa juga rintangan sehingga berjaya... 

Sebenarnya terlalu banyak pekerjaan part time dari rumah yang boleh anda lakukan sekarang ini... Tanpa perlu kemana-mana... Hanya melakukan pekerjaan tersebut di hadapan komputer rumah anda sahaja... Antara contoh-contoh pekerjaan lain yang boleh anda lakukan adalah seperti berikut:
  • memasukkan maklumat ke dalam pengkalan data, 
  • mengumpulkan maklumat untuk pelanggan, 
  • menulis laporan, 
  • menulis artikel, 
  • menghasilkan proposal, 
  • pengiklanan, 
  • mengambil upah penterjemahan, 
  • mereka bentuk grafik, 
  • pembangunan laman web, 
  • facebook & twitter manager, 
  • komen page dan group facebook, 
  • pekerja kaji selidik dalam talian, 
  • penulis blog part time 
  • dan pelbagai jenis kerja lagi. 

Anda boleh pilih mana kerja yang bersesuaian dengan anda, fahamkan kehendak majikan dan mula memohon kerja tersebut. Selesaikan kerja yang diperolehi dengan secepat yang mungkin, supaya bayaran dapat segera diterima.. 


Sumber pekerjaan : Klik Di Sini 

7 ulasan:

  1. Adakah anda memerlukan pinjaman? atau memerlukan pinjaman untuk membayar dept atau bil-bil anda bimbang tiada lagi, dan jika ya, sila hubungi kami secara langsung pada:

    jeffersoncarsonloanfirm@hotmail.com

    nama: ....
    Jumlah Pinjaman yang diperlukan: ...
    menyatakan: ....
    negara: ...
    nombor telefon:.....

    NOTA: SEMUA MAIL PERLU DIKEMUKAKAN KEPADA EMAIL INI: jeffersoncarsonloanfirm@hotmail.com

    BalasPadam
  2. Hello, i am Mrs Clara Sonia, pinjaman pemberi pinjaman swasta yang menawarkan pinjaman pada kadar faedah hanya 2%. kami tawarkan, pinjaman peribadi, pinjaman kereta, modal perniagaan, pinjaman peribadi dan lain-lain kepada individu dan syarikat-syarikat yang berada dalam kesukaran kewangan di bawah syarat-syarat pinjaman yang jelas dan dan mudah difahami. hubungi kami hari ini melalui e-mel supaya kita boleh memberikan syarat-syarat pinjaman dan syarat-syarat kami: (clarasonia49@gmail.com)

    BalasPadam
  3. Hello, i am Mrs Clara Sonia, pinjaman pemberi pinjaman swasta yang menawarkan pinjaman pada kadar faedah hanya 2%. kami tawarkan, pinjaman peribadi, pinjaman kereta, modal perniagaan, pinjaman peribadi dan lain-lain kepada individu dan syarikat-syarikat yang berada dalam kesukaran kewangan di bawah syarat-syarat pinjaman yang jelas dan dan mudah difahami. hubungi kami hari ini melalui e-mel supaya kita boleh memberikan syarat-syarat pinjaman dan syarat-syarat kami: (clarasonia49@gmail.com)

    BalasPadam
  4. Assalamualaikum wbt. Ada seorang lelaki Melayu dari asnaf fakir miskin bernama Saudara Adila Bin Suboh. Dia berasal dari Melaka. Dia berumur 44 tahun. Dia tidak mempunyai rumah dan kenderaan sendiri. Dia sentiasa berada dalam keadaan daif dan hidup dalam serba kekurangan. Dia tidak mampu menyara keluarganya kerana kesempitan wang. Adakala dia tidak makan dan mandi beberapa hari. Dia mengharapkan belas kasihan dari orang yang prihatin dengan keadaan nasibnya. Sesiapa yang ingin menghulurkan sumbangan wang secara ikhlas, boleh derma ke akaun maybank 151089317354 Adila Bin Suboh. Sumbangan anda dapat meringankan beban orang yang memerlukannya. Terima kasih.

    BalasPadam
  5. Halo,
    Saya Nurliana Novi saya ingin berbagi karya Allah yang baik dalam hidup saya kepada orang-orang saya yang mencari pinjaman di Asia dan bagian lain dari kata, karena ekonomi buruk di beberapa negara.
     Saat ini saya tinggal di jakarta di Indonesia. Saya seorang Janda dengan empat anak dan aku terjebak dalam situasi keuangan pada bulan Juli 2016 dan saya perlu untuk membiayai dan membayar tagihan saya
    Saya adalah korban dari penipuan pemberi pinjaman 4-kredit, saya kehilangan begitu banyak uang karena saya mencari pinjaman dari perusahaan mereka. Aku hampir mati dalam proses karena saya ditangkap oleh orang-orang dari utang saya sendiri, sebelum saya dibebaskan dari penjara dan bahwa teman-teman saya menjelaskan situasi saya dan kemudian memperkenalkan saya ke sebuah perusahaan pinjaman yang ELINA JOHNSON PINJAMAN PERUSAHAAN reliabl.
    Bagi orang-orang yang mencari pinjaman? Jadi Anda harus sangat berhati-hati karena banyak perusahaan pinjaman penipuan internet di sini, tapi mereka masih sangat nyata di perusahaan pinjaman palsu.
     Saya mendapat pinjaman saya dari ELINA JOHNSON PINJAMAN PERUSAHAAN Rp500.000.000 sangat mudah dalam waktu 24 jam yang saya diterapkan, jadi saya memutuskan untuk berbagi pekerjaan yang baik dari Allah melalui ELINA JOHNSON PINJAMAN FIRM dalam kehidupan keluarga saya. Saya meminta nasihat Anda jika Anda membutuhkan pinjaman Anda, silakan hubungi ELINA JOHNSON PINJAMAN PERUSAHAAN. menghubungi mereka melalui email:. (elinajohnson22@gmail.com)
    Anda juga dapat menghubungi saya melalui email saya di (nurliananovi96@gmail.com) jika Anda merasa sulit atau ingin prosedur untuk memperoleh pinjaman.

    BalasPadam
  6. Halo, Saya cunson hamilton Katheren, saat ini tinggal di Texas, Amerika Serikat. Saya seprated kali ini dengan tiga anak-anak dan aku terjebak dalam situasi keuangan Mei 2015 dan saya perlu untuk membiayai dan membayar tagihan saya. Saya mencoba untuk mendapatkan pinjaman dari berbagai perusahaan pinjaman pribadi dan perusahaan tetapi tidak pernah dengan sukses, dan sebagian besar bank menolak kredit saya. Demi Allah, saya membaca sebuah artikel online dan saya memutuskan untuk mencoba, Pada awalnya saya sangat takut tapi saya mencoba memberikannya karena pada saat itu dalam hidup saya, saya tak akan kehilangan, jadi saya mengikuti arahan mereka dan melakukan aything saya diminta untuk melakukan sebelum pinjaman saya dapat diberikan, saya sangat takut pada saat itu, tapi aku bilang hari ini sebagai tuhan adalah saksi saya, saya sekarang seorang pemilik usaha kecil dan saya membayar kembali pinjaman saya di bunga yang lebih rendah dari 1,5% tanpa masalah, Percayalah dengan perusahaan ini saya jamin tidak akan menyesal, tidak ada pemeriksaan kredit, tidak ada co penandatangan dengan tingkat bunga hanya 1,5% dan pembayaran yang lebih baik rencana dan jadwal, silahkan hubungi Mr Dangote perusahaan pinjaman ( dangotegrouploandepartment@gmail.com). Dia tidak tahu bahwa aku melakukan ini tapi saya sangat senang sekarang dan saya memutuskan untuk membiarkan orang tahu lebih banyak tentang dia dan Tuhan memberkati alsoi ingin lebih. Anda dapat menghubungi dia melalui email-nya.
    dangotegrouploandepartment@gmail.com dan saya juga menyadari bahwa beberapa dari Anda mungkin berpikir itu adalah stres tapi tidak, saya tidak pernah scammed $ 5.000 yang membuat saya merasa ingin menyerah tapi hari ini semua berkat Allah Mahakuasa dan Mr Dangote. jadi hubungi saya di Cunsonhamilton342@gmail.com atau hubungi saya di nomor (682) 233-0439 untuk informasi, Nikmati

    BalasPadam
  7. Hello, nama saya adalah Kristian Calvin, mangsa penipuan di tangan peminjam palsu. saya telah kehilangan kira-kira RM6,000 kerana saya memerlukan modal yang besar sebanyak RM80,000. i hampir meninggal dunia, saya tidak mempunyai tempat untuk pergi. perniagaan saya telah dimusnahkan, dan dalam proses itu saya kehilangan suami saya dan anak saya saya tidak boleh berdiri ini berlaku lagi. pada bulan Jun 2016, saya bertemu dengan seorang rakan yang memperkenalkan saya kepada seorang ibu yang baik, Puan Olivia Daniel, yang akhirnya membantu saya mendapatkan pinjaman di sebuah syarikat. ibu yang baik saya ingin menggunakan kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih dan Allah terus memberkati anda. i juga suka menggunakan kesempatan ini untuk menasihati rakan-rakan Malaysia, bahawa terdapat banyak penipu di luar sana, jadi jika anda memerlukan pinjaman, dan ingin mendapatkan pinjaman yang cepat, hanya mendaftar melalui Puan Olivia Daniel melalui e-mel: (oliviadaniel93@gmail.com ). anda juga boleh menghubungi saya melalui e-mel ini: (christiancalvin200@gmail.com). jika anda mempunyai sebarang keraguan. sila dia adalah satu-satunya orang yang boleh dipercayai dan boleh dipercayai.
    Terima kasih.

    BalasPadam

Muhamad Anuar Marsib. Dikuasakan oleh Blogger.

Senarai Blog Rakan2

Follower

Pembaca Paling Mesra