Sabtu, 12 April 2014

Pengalaman Kerja Part Time yang pernah saya lakukan semasa belajar di Universiti

with 16 comments
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Masa saya muda-muda dulu, sebelum bekerja tetap dengan kerajaan Malaysia, saya pernah juga buat beberapa kerja Part Time.. 

Tujuannya ialah untuk mencari pengalaman bekerja di samping mencari duit poket tambahan semasa sedang belajar di Universiti... 



Antara pengalaman pekerjaan Part Time yang yang pernah saya lakukan ialah: 


1) Kentucky Fried Chicken (KFC) 

Saya pernah bekerja di KFC pada tahun 2003 dengan bayaran gaji RM3.50/jam.. Sekiranya saya berjaya bekerja melebihi 8 jam sehari, saya akan mendapat bayaran overtime (double). Dan sekiranya sekiranya saya dipanggil bekerja ketika musim cuti perayaan pula, saya akan dibayar gaji triple (Tiga kali ganda) untuk setiap jam saya bekerja... 

Tetapi sayangnya saya hanya mempu bekerja di KFC selama 2 bulan sahaja..

Sebabnya saya tak dapat nak memberikan komitmen untuk menyiapkan projek akhir sarjana muda saya... Lagipun saya bekerja dekat KFC pun nak cari duit tambahan untuk membeli peralatan bagi menyiapkan projek akhir saya... Bila dah cukup duit yang saya perlukan, saya pun ambil keputusan untuk berhenti kerja... 


2) Tolong Kawan jual pakaian

Kerja Part Time seterusnya yang pernah saya lakukan semasa belajar di Universiti dahulu ialah menolong kawan saya menjual pakaian. Kebetulan pula rakan sekelas saya ni ada menjalankan perniagaan menjual T-Shirt dan Sweater yang mempunyai design Universiti. 

Setiap kali rakan saya ni nak berniaga di ekspo, pameran, atau di kawasan ruang legar dalam Universiti, beliau memerlukan sekurang-kurangnya seorang pembantu... Jadi adalah beberapa kali saya berpeluang membantu rakan saya ni berniaga dengan bayaran upah sebanyak RM20 sehari...

Kira jadilah tu.. Masa belajar dulu, dapat upah RM20 sehari pun dah kira banyak dah tu.. Bolehlah saya gunakan upah yang saya perolehi untuk membayar yuran pendaftaran untuk menyertai mana-mana pertandingan catur...

Ya!! Sememangnya itu tujuan saya bekerja secara Part time pada ketika itu... Untuk mencari budjet bagi menyertai pertandingan Catur.. ;) 



3) Bekerja di IOI JW Marriot Hotel Putrajaya

Setelah tamat pengajian di peringkat sarjana Muda, saya mengambil keputusan untuk menimba pengalaman bekerja di Kuala Lumpur. Saya tidak bercadang untuk bekerja sepenuh masa disebabkan saya mendapat tajaan penuh Biasiswa Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) semasa belajar... dan saya telah pun menandatangani kontrak untuk bekerja dengan KPM selama beberapa tahun.

Sementara menunggu keputusan peperiksaan dikeluarkan dan sementara saya masih belum dipanggil untuk bekerja atau menyambung pengajian di peringkat Sarjana, saya mempunyai masa untuk menimba pengalaman bekerja secara part time..  

Haasilnya.. Saya bekerja di IOI JW Marriot, Putrajaya dengan bayaran sebanyak RM5.00/jam.. Gaji dibayar secara mingguan, iaitu pada setiap hari Jumaat.. Dapatlah saya gunakan duit tersebut untuk hidup survive seketika menimba pengalaman di Kuala Lumpur..

Bekerja secara Part Time di Hotel IOI JW Marriot tidak dapat menjanjikan pendapatan yang konsisten pada setiap minggu/bulan.. 

Ini kerana sebahagian besar para pekerja Part Time hanya dipanggil bekerja sekiranya ada event besar yang berlangsung di hotel tersebut.. Kalau setakat event kecil, beberapa pekerja sahaja yang dipanggil untuk bekerja... 

Disebabkan pekerja yang mendaftar bekerja secara part time di hotel ini ramai, jadi berlakulah penggiliran pekerja.. Ada dalam kalangan pekerja hotel ini merupakan student tempatan UKM, student sarjana UKM warganegara Indonesia, student UPM, brader-brader yang cari duit tambahan sebab nak kahwin, golongan pekerja makan gaji yang terpaksa cari duit lebih untuk menyara keluarga dan lain-lain.. 

Jadi golongan bujang yang belum ada sebarang komitmen seperti kami perlu faham , terdapat lebih ramai individu yang lebih memerlukan kerja part time tersebut... 

Disebabkan itu, sekiranya dipanggil bekerja, kami akan bekerja.. Kalau tak dipanggil bekerja, kenalah cari kerja lain untuk cari duit poket buat isi perut...


4) Bekerja membuat Survey secara Offline

Salah satu pekerjaan part time lain yang boleh diusahakan pada ketika itu ialah dengan membuat survey secara Offline..

Pada ketika itu terdapat sebuah syarikat menyediakan perkhidmatan survey secara offline yang mempunyai pejabat berhampiran dengan KLCC.. Semasa saya dan kawan saya memohon pekerjaan tersebut, rupanya ramai pelajar universiti juga mencari duit tambahan melalui pekerjaan ini..

Syarikat yang menawarkan perkhidmatan survey tersebut mendapat banyak job daripada company-company besar yang ingin mengumpul data atau maklum balas pelanggan terhadap produk/servis mereka untuk tujuan tertentu.. 

Data dikumpul melalui soal selidik yang dibangunkan... Siapa yang bangunkan soal selidik tersebut, saya kurang pasti... Dan saya pun tak berminat nak tahu siapa yang bangunkan soal selidik tersebut... apa yang kami tahu, ada kerja part time di situ.. Dan kami akan menerima bayaran untuk setiap kerja yang telah kami lakukan...  

Kerja kami ialah dengan mencari responden yang seesuai untuk menjawab soal selidik yang telah kami bawa... Kami akan mendapat bayaran mengikut bilangan set soal selidik yang lengkap dijawab oleh responden..

Bayaran untuk setiap soal selidik adalah sekitar RM5.00 sehingga RM60.00 bergantung kepada jenis soal selidik dan syarikat yang menawarkan bayaran... 

Sebagai contoh, syarikat MAXIS nak memperkenalkan produk terbaru... Sebelum itu mereka perlu membuat survey terlebih dahulu tentang keperluan pasaran, apa perkhidmatan terbaik yang diperlukan pelanggan, sejauh mana tahap kemampuan purata rakyat Malaysia untuk mendapatkan servis yang mereka tawarkan dan sebagainya..

Di sinilah peranan syarikat yang memberikan perkhidmtaan membuat survey secara Offline...

Walaubagaimanapun saya tidak sempat menuai hasil melalui pekerjaan ini, disebabkan saya mendapat tawaran untuk menyambung pengajian peringkat Sarjana di KUiTTHO (Kini UTHM)..

Tinggallah rakan baik saya bernama Zaiwin Kassim meneruskan perjuangan tersebut..

Inilah gambar bekas house mate dan rakan baik saya semasa kami sama-sama buat kerja part time di KL dulu..


Zaiwin Kassim dan Tan Sri Tony Fernades
Sumber : Klik Di Sini

 Bukan gambar yang di sebelah kiri yer... Tapi gambar di sebelah kanan..... 

Selepas saya dipanggil untuk menyambung pengajian ke peringkat sarjana, rakan saya terus survive tinggal di Kuala Lumpur dan melakukan pelbagai pekerjaan secara part time  dan full time sebelum berpindah ke Kuching, Sarawak atas permintaan keluarga...

Kini beliau telah menjadi salah seorang usahawan berjaya dan terkenal di Sarawak terutamanya dalam bidang keusahawanan automotif.. 

Pada hari ini beliau telah memegang jawatan sebagai Chaiman di Koperasi Belia Inovatif Sarawak (KOBIS), CEO di Pro Auto Care Sdn Bhd (Sebuah bengkel kereta terbaik di Kuching, Sarawak), penceramah jemputan dalam bidang kerjaya dan keusahawanan, penulis jemputan, dan lain-lain lagi..

Kisah kejayaan rakan saya ni mungkin boleh dijadikan satu inspirasi kepada anak muda di luar sana, yang bercita-cita tinggi.. Yang sanggup berusaha keras tanpa mengenal erti putus asa untuk menjadi somebody daripada nobody...

Kenapa Ramai Orang memerlukan Pekerjaan Secara Part Time?

Sepanjang saya menimba pengalaman bekerja secara part time,  saya dapati ramai orang bekerja secara part time untuk tujuan tertentu. .. Ada dalam kalangan mereka mempunyai pekerjaan lain,  tetapi terpaksa bekerja secara part time disebabkan duit gaji tak cukup untuk menampung kos sara hidup tinggal di bandar ..

Terdapat ramai pelajar seperti saya juga bekerja secara part time pada ketika itu. . Sebab wang pinjaman PTPTN/biasiswa yang mereka perolehi tidak mampu menampung keperluan mereka semasa belajar seperti untuk membeli baju,  handphone, top-up, Notebook, minyak motor/kereta, makan, keperluan rumah, keperluan belajar dan sebagainya. .


Banyak Peluang kerja Part Time Dari Rumah

Pada zaman sekarang ni nak buat kerja Part Time lebih mudah berbanding semasa zaman saya muda-muda dulu... 

Dengan adanya kecanggihan teknologi di hujung jari, anda boleh melakukan kerja Part Time walau di mana sahaja anda berada, mengikut kelapangan masa yang anda ada dan boleh lakukan pekerjaan part time berdasarkan minat/hobi yang anda minati.. 

Sebagai Contoh :


Kesemua mereka yang saya senaraikan di atas telah berjaya menjana pendapatan melalui pekerjaan Part Time yang mereka lakukan dari rumah/bilik kediaman semasa di Universiti..

Mereka berjaya melakukannya disebabkan mereka sangat meminati pekerjaan-pekerjaan part time tersebut.. Daripada minat yang mendalam telah memberikan suntikan motivasi kepada mereka, supaya sentiasa bersedia untuk mengharungi apa juga rintangan sehingga berjaya... 

Sebenarnya terlalu banyak pekerjaan part time dari rumah yang boleh anda lakukan sekarang ini... Tanpa perlu kemana-mana... Hanya melakukan pekerjaan tersebut di hadapan komputer rumah anda sahaja... Antara contoh-contoh pekerjaan lain yang boleh anda lakukan adalah seperti berikut:
  • memasukkan maklumat ke dalam pengkalan data, 
  • mengumpulkan maklumat untuk pelanggan, 
  • menulis laporan, 
  • menulis artikel, 
  • menghasilkan proposal, 
  • pengiklanan, 
  • mengambil upah penterjemahan, 
  • mereka bentuk grafik, 
  • pembangunan laman web, 
  • facebook & twitter manager, 
  • komen page dan group facebook, 
  • pekerja kaji selidik dalam talian, 
  • penulis blog part time 
  • dan pelbagai jenis kerja lagi. 

Anda boleh pilih mana kerja yang bersesuaian dengan anda, fahamkan kehendak majikan dan mula memohon kerja tersebut. Selesaikan kerja yang diperolehi dengan secepat yang mungkin, supaya bayaran dapat segera diterima.. 


Sumber pekerjaan : Klik Di Sini 

16 ulasan:

  1. Adakah anda memerlukan pinjaman? atau memerlukan pinjaman untuk membayar dept atau bil-bil anda bimbang tiada lagi, dan jika ya, sila hubungi kami secara langsung pada:

    jeffersoncarsonloanfirm@hotmail.com

    nama: ....
    Jumlah Pinjaman yang diperlukan: ...
    menyatakan: ....
    negara: ...
    nombor telefon:.....

    NOTA: SEMUA MAIL PERLU DIKEMUKAKAN KEPADA EMAIL INI: jeffersoncarsonloanfirm@hotmail.com

    BalasPadam
  2. Hello, i am Mrs Clara Sonia, pinjaman pemberi pinjaman swasta yang menawarkan pinjaman pada kadar faedah hanya 2%. kami tawarkan, pinjaman peribadi, pinjaman kereta, modal perniagaan, pinjaman peribadi dan lain-lain kepada individu dan syarikat-syarikat yang berada dalam kesukaran kewangan di bawah syarat-syarat pinjaman yang jelas dan dan mudah difahami. hubungi kami hari ini melalui e-mel supaya kita boleh memberikan syarat-syarat pinjaman dan syarat-syarat kami: (clarasonia49@gmail.com)

    BalasPadam
  3. Hello, i am Mrs Clara Sonia, pinjaman pemberi pinjaman swasta yang menawarkan pinjaman pada kadar faedah hanya 2%. kami tawarkan, pinjaman peribadi, pinjaman kereta, modal perniagaan, pinjaman peribadi dan lain-lain kepada individu dan syarikat-syarikat yang berada dalam kesukaran kewangan di bawah syarat-syarat pinjaman yang jelas dan dan mudah difahami. hubungi kami hari ini melalui e-mel supaya kita boleh memberikan syarat-syarat pinjaman dan syarat-syarat kami: (clarasonia49@gmail.com)

    BalasPadam
  4. Assalamualaikum wbt. Ada seorang lelaki Melayu dari asnaf fakir miskin bernama Saudara Adila Bin Suboh. Dia berasal dari Melaka. Dia berumur 44 tahun. Dia tidak mempunyai rumah dan kenderaan sendiri. Dia sentiasa berada dalam keadaan daif dan hidup dalam serba kekurangan. Dia tidak mampu menyara keluarganya kerana kesempitan wang. Adakala dia tidak makan dan mandi beberapa hari. Dia mengharapkan belas kasihan dari orang yang prihatin dengan keadaan nasibnya. Sesiapa yang ingin menghulurkan sumbangan wang secara ikhlas, boleh derma ke akaun maybank 151089317354 Adila Bin Suboh. Sumbangan anda dapat meringankan beban orang yang memerlukannya. Terima kasih.

    BalasPadam
  5. glamor la kawan en anuar ni...
    masa belajar saya pun keje part time masa cuti semester...sebab nak cari duit poket

    BalasPadam
  6. Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar hutang anda atau anda memerlukan pinjaman untuk membetulkan perniagaan anda? Adakah anda memerlukan pinjaman penyatuan atau gadai janji? Adakah anda telah ditolak oleh bank dan institusi kewangan lain? Cari tidak lebih lagi kerana kami berada di sini untuk membuat semua masalah kewangan anda menjadi sesuatu yang terlupakan !! Kami memberi pinjaman kepada syarikat, entiti swasta dan individu dengan kadar faedah yang rendah dan berpatutan sebanyak 2%. Anda boleh menghubungi kami melalui e-mel melalui: (ivanaluka04@gmail.com)

    APLIKASI DATA

    1) nama ...........................
    2) Negara .......................
    3) Alamat ......................
    4) Gender ........................
    5) status perkahwinan .............
    6) Kerja ................
    7) Nombor Telefon ...........
    8) kedudukan di tempat kerja .....
    9) pendapatan bulanan ....................
    10) jumlah pinjaman .........
    11) tempoh pinjaman .....
    12) Pinjaman destinasi ..................
    13) Tarikh lahir ........................

    Terima kasih.

    BalasPadam
  7. Halo semua,
    Nama saya Alya Ryo dari Jakarta di Indonesia, saya menjadi mangsa penipuan di tangan peminjam palsu, saya memohon pinjaman sekitar 300 juta dari seorang wanita di negara-negara bersatu dan saya kehilangan sekitar 20 juta tanpa mendapat pinjaman , Mereka bertanya lagi dan sekali lagi untuk kos, dan saya dibayar tetapi masih saya tidak mendapat pinjaman, mereka merujuk saya kira-kira 2 kali kepada dua wanita yang berbeza di ibu negara Sepanyol, saya harap saya akan bertemu dengan orang yang betul, tetapi saya tidak Dan saya kehilangan perniagaan saya dalam proses tersebut.
    Nasib baik untuk saya, seorang kawan yang baru saja memohon pinjaman, dan mendapat pinjaman tanpa apa-apa tekanan, memperkenalkan saya kepada Ketua Pegawai Eksekutif PINJAMAN AMANAH, Puan Ivana Luka dan saya memohon 500 juta, saya fikir ia adalah penipuan seperti biasa, Tetapi saya mendapat pinjaman saya kurang dari 24 jam, 2% tanpa cagaran. Saya sangat gembira kerana perniagaan saya pulih semula
    Jadi saya nasihat sesiapa yang memerlukan pinjaman untuk dihubungi
    Puan Ivana Luka melalui e-mel: ivanaluka04@gmail.com

    Anda masih boleh menghubungi saya jika anda mempunyai keraguan atau memerlukan maklumat lanjut melalui e-mel: alyaryo10@gmail.com

    BalasPadam
  8. Halo semua,
    Nama saya Alya Ryo dari Jakarta di Indonesia, saya menjadi mangsa penipuan di tangan peminjam palsu, saya memohon pinjaman sekitar 300 juta dari seorang wanita di negara-negara bersatu dan saya kehilangan sekitar 20 juta tanpa mendapat pinjaman , Mereka bertanya lagi dan sekali lagi untuk kos, dan saya dibayar tetapi masih saya tidak mendapat pinjaman, mereka merujuk saya kira-kira 2 kali kepada dua wanita yang berbeza di ibu negara Sepanyol, saya harap saya akan bertemu dengan orang yang betul, tetapi saya tidak Dan saya kehilangan perniagaan saya dalam proses tersebut.
    Nasib baik untuk saya, seorang kawan yang baru saja memohon pinjaman, dan mendapat pinjaman tanpa apa-apa tekanan, memperkenalkan saya kepada Ketua Pegawai Eksekutif PINJAMAN AMANAH, Puan Ivana Luka dan saya memohon 500 juta, saya fikir ia adalah penipuan seperti biasa, Tetapi saya mendapat pinjaman saya dalam masa kurang dari 24 jam, 2% tanpa cagaran. Saya sangat gembira kerana perniagaan saya pulih semula
    Jadi saya nasihat sesiapa yang memerlukan pinjaman untuk dihubungi
    Puan Ivana Luka melalui e-mel: ivanaluka04@gmail.com

    Anda masih boleh menghubungi saya jika anda mempunyai keraguan atau memerlukan maklumat lanjut melalui e-mel: alyaryo10@gmail.com

    BalasPadam
  9. Nama saya Puan Maria Pedro, pengurus cawangan JAMINAN JAMINAN JAMINAN. Adakah anda memerlukan pinjaman mendesak untuk membayar hutang anda, adakah anda memerlukan pinjaman untuk memperbaiki perniagaan anda, adakah anda memerlukan pinjaman penyatuan, gadai janji atau tujuan lain? Adakah anda telah ditolak oleh bank dan institusi kewangan lain? Cari tidak lebih lagi kerana kita berada di sini untuk membuat semua masalah kewangan anda menjadi perkara masa lalu !!! Kami memberi pinjaman kepada syarikat, entiti persendirian dan individu yang boleh dipercayai pada kadar faedah yang rendah dan berpatutan untuk tempoh tetap 1-30 tahun dan tempoh enam bulan sebelum permulaan ansuran bulanan. Anda boleh menghubungi kami melalui e-mel melalui: (mariapedroguaranteetrustloan@gmail.com)

    PERMOHONAN DATA

    1) nama:
    2) Negara:
    3) Alamat:
    4) Jantina:
    5) Status perkahwinan:
    6) Pekerjaan:
    7) Nombor Telefon:
    8) kedudukan di tempat kerja:
    9) pendapatan bulanan:
    10) Jumlah pinjaman:
    11) tempoh pinjaman:
    12) Tujuan pinjaman:
    13) Tarikh Lahir:
    Terima kasih

    BalasPadam
  10. Halo,

    Adakah anda sedang mencari pinjaman? Pinjaman peribadi, pinjaman rumah, pinjaman kereta, pinjaman pelajar, pinjaman penyatuan hutang dan lain-lain jenis pinjaman. Adakah anda telah dinafikan pinjaman oleh bank atau institusi kewangan atas sebarang sebab? Cari tidak lebih lagi kerana kami berada di sini untuk membantu anda dari segi kewangan. Kami menawarkan pinjaman yang dijamin kepada perniagaan dan individu dalam kadar faedah yang rendah dan kadar faedah yang berpatutan sebanyak 2%. Sekiranya berminat, e-mel kepada kami hari ini untuk memohon dan mendapatkan pinjaman segera.
    Tiada cek kredit diperlukan, 100% dijamin.

    E-mel kami: (henriettafernandoloanfirm@gmail.com)

    BalasPadam
  11. Halo,
    Nama saya Yuli dari Jakarta Selatan di Indonesia, saya ingin menggunakan medium ini untuk memberi nasihat kepada setiap orang agar berhati-hati dalam mendapatkan pinjaman di sini, sehingga banyak peminjam pinjaman di sini adalah semua penipu dan mereka hanya di sini untuk menipu anda dari wang anda, Saya memohon pinjaman kira-kira 200 juta dari seorang wanita di Dubai dan saya kehilangan kira-kira 10 juta tanpa mengambil pinjaman, mereka bertanya lagi dan sekali lagi untuk kos, saya membayar hampir 10 juta lagi saya tidak mendapat pinjaman,

    Allah adalah kemuliaan, saya bertemu seorang sahabat yang baru saja memohon pinjaman itu, dan dia mendapat pinjaman tanpa tekanan apa pun, jadi dia memperkenalkan saya kepada Puan Olivia Daniel, dan saya memohon 400 juta, saya rasa ini adalah jenaka dan Penipuan, tetapi saya mendapat pinjaman saya kurang dari 24 jam hanya 2% tanpa cagaran. Saya sangat gembira kerana saya selamat daripada mendapat miskin.

    Jadi saya nasihat semua orang di sini yang memerlukan pinjaman untuk dihubungi
    Puan Olivia Daniel, melalui e-mel: (oliviadaniel93@gmail.com)

    Anda masih boleh menghubungi saya jika anda memerlukan maklumat lanjut melalui e-mel: (yuliy3531@gmail.com)

    Sekali lagi terima kasih semua untuk membaca kesaksian saya, dan semoga Allah terus memberkati kita semua dan memberi kita hidup dan kemakmuran

    BalasPadam
  12. Menarik sungguh cerita tuan.. Terinpsirasi juga dengan kisah tuan Zaiwin

    BalasPadam
  13. Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar hutang anda atau anda memerlukan pinjaman untuk membetulkan perniagaan anda? Adakah anda memerlukan pinjaman penyatuan atau gadai janji? Adakah anda telah ditolak oleh bank dan institusi kewangan lain? Cari tidak lebih lagi kerana kami berada di sini untuk membuat semua masalah kewangan anda menjadi sesuatu yang terlupakan !! Kami memberi pinjaman kepada syarikat, entiti swasta dan individu dengan kadar faedah yang rendah dan berpatutan sebanyak 2%. Anda boleh menghubungi kami melalui e-mel melalui: (oliviadaniel93@gmail.com)

    APLIKASI DATA

    1) nama ...........................
    2) Negara .......................
    3) Alamat ......................
    4) Gender ........................
    5) status perkahwinan .............
    6) Kerja ................
    7) Nombor Telefon ...........
    8) kedudukan di tempat kerja .....
    9) pendapatan bulanan ....................
    10) jumlah pinjaman .........
    11) tempoh pinjaman .....
    12) Pinjaman destinasi ..................
    13) Tarikh lahir ........................

    Terima kasih.

    BalasPadam
  14. Halo,
    Nama saya Marcia Retnawati dari kota Batan Miroto Semarang di Indonesia, saya ingin menggunakan medium ini untuk memberi nasihat kepada setiap orang agar berhati-hati dalam mendapatkan pinjaman di sini, sehingga peminjam pinjaman di sini adalah semua penipu dan mereka hanya di sini untuk menipu anda Wang saya, saya memohon pinjaman kira-kira 100 juta dari seorang wanita di Malaysia dan saya kehilangan kira-kira 6 juta tanpa mengambil pinjaman, mereka bertanya sekali lagi untuk kos, saya membayar hampir 6 juta lagi saya tidak mendapat pinjaman,

    Tuhan menjadi kemuliaan, saya bertemu seorang sahabat yang baru saja memohon pinjaman, dan dia mendapat pinjaman tanpa tekanan apa-apa, jadi dia memperkenalkan saya kepada Puan Alicia Radu, dan saya memohon 500 juta, saya rasa ini adalah jenaka dan Penipuan, tetapi saya mendapat pinjaman saya kurang dari 24 jam hanya 2% tanpa cagaran. Saya sangat gembira kerana saya selamat daripada mendapat miskin.

    Jadi saya nasihat semua orang di sini yang memerlukan pinjaman untuk dihubungi
    Puan Alicia Radu, melalui e-mel: aliciaradu260@gmail.com

    Anda masih boleh menghubungi saya jika anda memerlukan maklumat lanjut melalui e-mel: Marciaretnawati450@gmail.com

    Sekali lagi terima kasih semua untuk membaca kesaksian saya, dan semoga Allah terus memberkati kita semua dan memberi kita hidup dan kemakmuran

    BalasPadam
  15. Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar hutang anda atau anda memerlukan pinjaman untuk membetulkan perniagaan anda? Adakah anda memerlukan pinjaman penyatuan atau gadai janji? Adakah anda telah ditolak oleh bank dan institusi kewangan lain? Cari tidak lebih lagi kerana kita berada di sini untuk membuat semua masalah kewangan anda menjadi sesuatu yang terlupakan !! Kami memberi pinjaman kepada syarikat, entiti persendirian dan individu dengan kadar faedah yang rendah dan berpatutan sebanyak 2%. Anda boleh menghubungi kami melalui e-mel melalui: (ivanaluka04@gmail.com)

    APLIKASI DATA

    1) nama ...........................
    2) Negara .......................
    3) Alamat ......................
    4) Gender ........................
    5) status perkahwinan .............
    6) Kerja ................
    7) Nombor Telefon ...........
    8) kedudukan di tempat kerja .....
    9) pendapatan bulanan ....................
    10) jumlah pinjaman .........
    11) tempoh pinjaman .....
    12) Pinjaman destinasi ..................
    13) Tarikh kelahiran ........................

    terima kasih.

    BalasPadam
  16. Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar hutang anda atau anda memerlukan pinjaman untuk membetulkan perniagaan anda? Adakah anda memerlukan pinjaman penyatuan atau gadai janji? Adakah anda telah ditolak oleh bank dan institusi kewangan lain? Cari tidak lebih lagi kerana kita berada di sini untuk membuat semua masalah kewangan anda menjadi sesuatu yang lalu !! Kami memberi pinjaman kepada syarikat, entiti persendirian dan individu dengan kadar faedah yang rendah dan berpatutan sebanyak 2%. Anda boleh menghubungi kami melalui e-mel melalui: (ivanaluka04@gmail.com)

    APLIKASI DATA

    1) nama ...........................
    2) Negara .......................
    3) Alamat ......................
    4) Gender ........................
    5) status perkahwinan .............
    6) Kerja ................
    7) Nombor Telefon ...........
    8) kedudukan di tempat kerja .....
    9) pendapatan bulanan ....................
    10) jumlah pinjaman .........
    11) tempoh pinjaman .....
    12) Pinjaman destinasi ..................
    13) Tarikh lahir ........................

    terima kasih.

    BalasPadam

Muhamad Anuar Marsib. Dikuasakan oleh Blogger.

Senarai Blog Rakan2

Follower

Pembaca Paling Mesra