Selasa, 23 Januari 2018

Pendaftaran Seminar Tajwid LuarBiasa 2018 kini dibuka

with 4 comments
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Pernah tak dengar tentang Seminar Tajwid Luar Biasa?

Untuk makluman anda sekiranya baru pertama kali mendengarnya, Seminar ini telah diadakan di beberapa lokasi di Malaysia sejak tahun 2015 lagi. Sehingga kini, seminar ini telah disertai oleh 10325 orang peserta!

Ramai kan?

Berita baiknya.. Seminar Tajwid Luar Biasa kembali lagi untuk tahun 2018.

Sumber :  Klik Di Sini   

Seminar Tajwid Luar biasa untuk tahun 2018 diadakan di dua lokasi dan tarikh yang berbeza iaitu:

Seminar 1- SIRIM SHAH ALAM
  • Lokasi : Dewan Auditorium, Sirim Seksyen 2, Shah Alam
  • Tarikh : 24 & 25 Mac 2018
  • Hari : Sabtu & Ahad
  • Masa : 8.30 pg – 5.00 ptg  

Seminar 2- UKM BANGI
  • Lokasi : Dewan Bestari (DK 43.101), Institut Islam Hadhari, sebelah Fakulti Pendidikan, UKM, Bangi, Selangor
  • Tarikh : 31 Mac & 1 April 2018
  • Hari : Sabtu & Ahad
  • Masa : 8.30 pg – 5.00 ptg 
     
Sumber :  Klik Di Sini   


Seminar Tajwid Luarbiasa ditujukan khusus untuk golongan dewasa yang ingin mempelajari dan menguasai ilmu tajwid sehingga ke tahap anda boleh mengajar rakan-rakan dan anak dirumah walaupun anda bukan seorang ustaz atau ustazah.

Selepas anda menghadiri seminar ini... In Shaa Allah walau apa pun profesion pekerjaan anda samada anda seorang doktor, engineer, guru dan sebagainya.. Anda boleh mengajar anak-anak anda membaca Al-Quran di rumah.


Testimoni Peserta Seminar Tajwid LuarBiasa

Sumber :  Klik Di Sini   

SIlibus Tajwid Luar Biasa

Berikut merupakan Silibus Tajwid Luar Biasa MEGA yang akan diajar dalam seminar ini.

Sumber :  Klik Di Sini  

SILIBUS 1 (BASIC RULES) - Pengenalan tentang tajwid.
FOKUS : Para peserta akan dapat membezakan ilmu tajwid ’dalam buku’ dengan tajwid praktikal. Ilmu tajwid yang diamalkan agar mudah baca Al-Quran.
SILIBUS 2 (KOMPONEN) - Makhraj serta sifat huruf.
FOKUS : Para peserta akan didedahkan cara untuk menyatukan ilmu makhraj & huruf ketika praktikal bacaan Al-Quran. Inilah fokus utama ilmu tajwid. Cuma, dua bab ini paling sukar difahami.  Jika anda kabur disini, banyak ’lompong’ dalam bacaan Al-Quran nanti. 

SILIBUS 3 (TRAFFIC JAM 1) - Hukum berkaitan Nun mati, Mim mati & Tanwin.
FOKUS : Para peserta akan didedahkan cara ’short-cut’ untuk memahami hukum Bacaan dengung & tidak dengung. Anda tidak perlu pening menghafal hurufnya. Ia antara hukum tajwid paling banyak wujud dalam Al-Quran. 
SILIBUS 4 (TRAFFIC JAM 2) - Hukum Mad
FOKUS : Ini antara bahagian yang sukar dikuasai kerana  mad ada 19 pecahan. Para peserta akan dapat belajar secara praktikal. Anda camkan mad berdasarkan beza ’speed’nya.
SILIBUS 5 (SPECIAL CASES) : 9 BACAAN UNIK
FOKUS : Dalam bacaan riwayat Hafs An A’sim, ada 9 bacaan unik. Kuasainya, bacaan anda akan ’perfect’.
SILIBUS 6 (SPECIAL RULES) : SEBUTAN HURUF TEBAL- NIPIS
FOKUS : Dari sudut praktikal, huruf tebal-nipis terutamanya Ro’ merupakan huruf yang PALING KERAP disebut secara salah kerana huruf ini berbeza dengan sifat huruf lain. Ada masanya ia dibaca tebal, ada ketikanya ia dibaca nipis.


Siapa yang Patut Hadir ke Seminar ini?
  • Mereka yang ingin faham ilmu tajwid praktikal tanpa perbahasan teori berjela-jela.
  • Mereka yang baca Al-Quran tapi tidak ingat nama hukum tajwidnya.
  • Mereka yang ingin BIMBING anak sendiri ilmu tajwid di rumah walaupun anda tiada latarbelakang agama.
  • Mereka yang baca Al-Quran tapi panjang mad ’main teka’. Sekejap 4 harkat, sekejap 5 harkat.
  • Mereka yang basic tajwidnya ’tidak tersusun’, banyak tidak faham, keliru tentang ilmu tajwid.
  • Mereka yang berumur tapi masih tidak kuasai tajwid. Risau baca Al-Quran seorang diri, takut ada salah.
  • Mereka yang selalu ’confuse’, asyik ingat 10 huruf ikhfa’ sahaja, padahal hurufnya 15.
  • Dah bagus baca Al-Quran tetapi bila ditanya nama hukum tajwid terutamanya mad, anda masih kabur.
  • Mereka yang sering mengajar / tadarus Al-Quran dan ingin kemaskan kedua-dua bahagian : baca bagus, teori pun mantap.


Testimoni Peserta Seminar Tajwid Luar Biasa sebelum ini 

Berikut pula merupakan antara Testimoni Seminar Tajwid Luar Biasa..










Kebanyakan peserta berpuas hati setelah menyertai seminar ini...

Sekiranya berminat nak mendaftar, Boleh klik pada link di bawah:
-> tajwidluarbiasa.com

Yuran cuma RM65 sahaja untuk setiap peserta..

Setiap peserta akan dapat Work Book Tajwid secara PERCUMA bernilai RM30

Seminar Tajwid Luarbiasa
Work Book Tajwid

Tempat adalah terhad.. Hanya dibuka kepada 200 peserta terawal sahaja..

Workbook Tajwid Luarbiasa sangat membantu para peserta untuk mempelajari ilmu Tajwid.
..
Pendaftaran melalui dalan talian. Klik link di bawah untuk mendaftar
-> tajwidluarbiasa.com

"Wahai Manusia, tidak ada lagi Nabi atau Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan ada lain agama baru. Oleh itu wahai manusia, nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang telah aku sampaikan kepada kamu. Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya, niscaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah ALQURAN dan SUNNAHKU."-Khutbah terakhir Rasulullah S.A.W pada 9 Zulhijjah, Tahun 10 Hijriyah di Lembah Uranah, Gunung Arafah-

P/s : kalau tak keberatan, boleh share atau sebarkan info ini... semoga ramai yang akan mendapat manfaat daripadanya.. In Shaa Allah..

Info berkaitan:


4 ulasan:

  1. yuran yang berpatutan dengan ilmu akirat untuk bekalan dihari tua nanti. terima kasih atas perkongsian ini.

    BalasPadam
  2. mesti ramai yang hadir nanti

    BalasPadam
  3. wwo.. 10k yang hadir seminar ni.. mesti banyak ilmu yang dikongsi bersama.

    BalasPadam
  4. alhamdulillah majlis ilmu yang sangat bermanfaat

    BalasPadam

Muhamad Anuar Marsib. Dikuasakan oleh Blogger.

Senarai Blog Rakan2

Follower

Pembaca Paling Mesra