Selasa, 9 Jun 2015

Bercuti Di Legoland Malaysia : Lego Mindstorms

with 0 Comment
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Pada tahun lepas semasa saya bawa isteri dan anak-anak Bercuti ke Legoland Malaysia, Haikal teringin sangat nak masuk ke kelas Robot Lego Mindstorms di LEGO® TECHNIC®.

Ingat lagi.. Masa tu dah petang dah... Bila nak masuk ke kelas robot dah tak boleh... Semua semua kelas dah penuh.. Dah tak boleh nak join masuk ke dalam mana-mana kelas robot.

Untuk makluman semua, kelas Robot Lego Mindstorms ni di buka kepada kanak-kanak berumur lapan tahun ke atas.. Setiap kelas cuma ada 6 atau 8 peserta sahaja dan kelas ini akan berlangsung selama 30 minit.


Berjaya Menyertai Kelas Robot Lego Mindstorms di LEGO® TECHNIC® Tahun 2015

Pada kunjungan kami ke Legoland pada kali ini.. Haikal dah aim awal-awal... Kali ni dia tak nak terlepas daripada menyertai kelas Robot tersebut...

Sebaik sahaja masuk ke kawasan Theme Park, kami terus menuju ke kawasan LEGO® TECHNIC®, yang terletak di sebelah kiri pintu masuk Legoland Theme Park..

Syukur Alhamdulillah... Semasa kami tiba di sana, masih ada kelas yang kosong lagi. Saya terus mendaftar Haikal di kelas yang terakhir pada jam 6.30 petang...

Sajer ambil kelas yang terakhir... Supaya dapat menjimatkan masa menunggu... Sementara menunggu tiba giliran kelas robot Haikal, boleh kami ronda-ronda satu Theme Park dulu... 

Tepat jam 6.30 petang...


Saya menemani Haikal menyertai kelas Robot Lego Mindstorms di LEGO® TECHNIC®.. 

Kelas dimulakan dengan penerangan seorang Instructor tentang misi kami berada dalam kelas tersebut, cara mengendalikan robot, dan cara memprogramkan pergerakan robot.



Seorang Instructor sedang menunjukkan kepada kami misi yang perlu kami laksanakan ketika berada di kelas Robot Lego Mindstorms di LEGO® TECHNIC®


Setelah selesai misi Pertama, Instructor tersebut menerangkan misi yang kedua pula


Seterusnya.. Instructor tersebut menunjukkan cara-cara untuk memprogramkan pergerakan robot.. 

Tak susah nak memprogramkan pergerakan robot ni... Cuma yang susah nak adjust sudut putaran motor dan kelajuan supaya robot dapat bergerak tepat ke sasaran yang kita mahukan.. 

Saya perhatikan Haikal begitu bersungguh-sungguh mendengar penerangan Instructor tersebut... Harap dia betul-betul faham... Sebab lepas ni dia nak kena praktikkan apa yang instructor tersebut ajar..

Haikal khusyuk mendengar penerangan Instructor..

Tiba sesi Praktikal..

Adat di dalam kelas... Bila cikgu dah ajar, lepas tu kenalah buat sesi praktikal..


Saya bekerjasama dengan Haikal untuk memprogramkan pergerakan robot..
Nampak macam senang... Tapi bila kita melihat hasilnya, tidaklah semudah seperti yang kita sangka..



Pergerakan robot tidak menepati sabaran... Teruskan mencuba..

Tertekan... Bila tengok robot "class mate" yang lain dah berjaya mengenai sasaran..

Akhirnya, setelah mencuba beberapa kali... Sasaran pertama mengena... Piring terbuka setelah kena tetak dengan pedang... ;)

Bila dah berjaya kena pada sasaran pertama.. Sasaran kedua tak susah dah... Piring kedua juga berjaya dibuka dengan tetakan pedang... ;)

Syukur Alhamdulillah... Misi pertama telah berjaya diselesaikan... Seterusnya nak selesaikan misi yang kedua pula..

Misi yang kedua lebih susah berbanding misi yang pertama..

Walaupun robot kami berjaya menuju ke sasaran, setelah melakukan dua percubaan.. Tetapi robot kami gagal untuk menyelesaikan misi yang diberikan...

Robot kami bergerak laju melanggar sasaran, kemudian baru tembak sasaran... Sasaran daha hancur kena langgar, baru kena tembak...

Habis sasaran kena langgar dengan robot kami... hehehe


Sedangkan misi yang ditetapkan, kami perlu mendekati sasaran.. Kemudian baru kami tembak sasaran tersebut..

Walaupun kami dah cuba beberapa kali ubah setting pada programming robot... Tetapi perkara yang sama juga tetap berlaku.. Robot kami telah melanggar sasaran secara berulang-ulang kali...

Dalam percubaan yang seterusnya, perkara yang sama juga berlaku... Robot kami telah melanggar sasaran..

Sehinggalah sesi kelas kami tamat pada pukul 7.00 petang..

Kami gagal menyelesaikan misi tersebut.... Frust... :( 

0 comments:

Catat Ulasan

Muhamad Anuar Marsib. Dikuasakan oleh Blogger.

Senarai Blog Rakan2

Follower


Info Terkini!! (Wajib Baca)

Pembaca Paling Mesra