Rabu, 18 September 2013

Tanam Benih Dahulu, Tuai hasil Kemudian

with 9 comments
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

"Tanam Benih Dahulu, Tuai hasil Kemudian"

Inilah rumusan yang dapat saya katakan, kepada rakan-rakan yang berminat untuk menjana pendapatan melalui Blog... 

Menulis Blog seumpama kita mengusahakan sebidang Tanah

Menulis blog seumpama kita sedang mengusahakan sebidang tanah... Kita perlu bersusah payah menanam benih terlebih dahulu, kemudian barulah boleh menuai hasilnya pada kemudian hari... 

Sumber : Klik Di Sini


Cuba bezanya... Hasil rezeki melalui blog, kadang cepat dan kadang lambat... Kalau kita menanam pokok, contohnya pokok buah rambutan.. Pada hari ni kita tanam, 2 atau tiga tahun kemudian barulah kita boleh menuai hasilnya... 

Tapi benih yang kita tanam melalui blog, ada masanya hari ni kita tanam, hari ni juga kita dapat merasa hasilnya... Ada masanya seminggu, dua minggu, sebulan, dua bulan, setahun, dua tahun dan sebagainya barulah kita boleh menuai hasilnya... Walaupun lambat, satu hari nanti kita tetap juga akan berjaya menuai hasilnya... 

Kalau tak percaya boleh bertanya kepada Encik Titan, penulis Kitab Teknik SEO Merah Jambu.. Boleh dikatakan hampir setiap hari beliau berjaya menjana pendapatan melalui laman web Job Di Rumah.. Setiap kali beliau berjaya mendapat komisyen melalui Job Di Rumah, beliau akan update rezeki tersebut di blog beliau... Untuk betul, kalau boleh dapat rezeki harian menerusi blog seperti itu...

Inilah pengalaman yang dapat saya kongsikan setelah terlibat selama 3 tahun dalam penulisan blog... 

Ada diantara entri blog saya yang telah membuahkan hasil secara serta merta... Tetapi ada juga entri blog saya yang tulis, membuahkan hasil memakan masa berminggu, berbulan malah bertahun... 

Bagi saya semua itu tidak kisah.. Yang penting kita perlu berusaha "menanam benih" mulai dari sekarang.. Kemudian kita tunggu untuk menuai hasilnya pada kemudian hari... 

Kenapa tak Percaya??

Kalau tak percaya, saya boleh tunjukkan buktinya... Beberapa Entri yang pernah saya tulis sebelum ini, telah membuahkan hasil pada hari ini... 

Contohnya... Seperti dalam gambar di bawah:


Sumber Rezeki : Klik Di Sini

Saya memperolehi sumber rezeki ini pada 14 September 2013 (4 hari yang lalu)... Rezeki ini saya perolehi melalui entri yang saya tulis pada tahun lepas berjudul Al-Quran Digital Model Terbaru Di Pasaran (Klik Di Sini) 

Walaupun entri ini telah diterbitkan pada 30 Nov 2012 (Hampir setahun), tetapi saya masih berjaya menikmati hasilnya sehingga kini... Syukur Alhamdulillah...  

Contoh Kedua... Rezeki yang berjaya saya perolehi melalui laman web Rahsia Dobi pada 11 September 2013 (4 hari lepas)..

Sumber Rezeki : Klik Di Sini

Rezeki ini saya perolehi melalui hasil Benih yang telah saya tanam di Blog Discount Hari2 pada Tahun 2010, dalam entri berjudul Panduan Bisnes Kedai Dobi (Klik Di Sini)

Walaupun entri tersebut telah diterbitkan hampir tiga tahun yang lalu, tetapi baru kini saya berjaya menuai hasilnya... Syukur Alhamdulillah...

Contoh Ketiga... Tengok pada gambar di bawah...

Sumber Rezeki : Klik Di Sini


Rezeki yang berjaya saya perolehi pada 30 Ogos 2013 melalui entri yang saya tulis pada 16 Oktober 2012.. Untuk membaca entri tersebut, saya syorkan anda klik di sini



Contoh seterusnya... 

Maaf.. Tiada lagi contoh yang bersesuaian dengan topik yang kita bincangkan... Kebanyakannya hari ini promosi, tak lama kemudian ada rezeki yang menyusul melalui usaha promosi tersebut... Syukur Alhamdulillah...  

Sebagai motivasi kepada kita semua... janganlah bertangguh untuk memulakan sesuatu... lebih-lebih lagi dalam keadaan harga Minyak tengah naik ni... Eloklah kita usahakan sesuatu bermula dari sekarang untuk mencari pendapatan sampingan... Sekurang-kurangnya boleh gunakan rezeki tersebut untuk menampung kenaikan harga minyak... 

Nak mulakan aktiviti "bercucuk tanam" di internet pada hari ini, bukan kena keluar modal pun... Anda boleh mulakannya secara PERCUMA melalui pautan berikut:



p/s: Lebih baik anda mulakan langkah pertama sekarang juga untuk menanam benih, sebelum anda boleh menuai hasilnya pada kemudian hari... ;) 

9 ulasan:

  1. Perancangan yang teliti diperlukan. Kalau kena dengan umpannya akan menjadi.

    BalasPadam
  2. tanam benih yg elok..eloklah hasilnya nanti

    BalasPadam
  3. bila dah dibaja secukupnya hasilnya pun baik macam ni.

    BalasPadam
  4. Dapat benih best, best la jadinya. Haha.

    BalasPadam
  5. gua suka letak umpan aje..sebab banyak ikan tengah lapar sekarang. haha..

    BalasPadam
  6. tahniah bro...semoga bro terus cemerlang...;)

    BalasPadam
  7. Tengah dok berjinak-jinak cuba ikut teladan tuan-tuan semua...tq

    BalasPadam
  8. Emm ramai yang tak nak tunggu lama..lepas tanam, na tuai hasil dengan segera..haha..tu sebab susah nak berjaya..kot..hehe

    BalasPadam
  9. memang perlukan kesabaran dan jaagan lupa teruskan aktiviti menulis..

    Entri Terkini Saya : 5 Tip Memberi Komen Berkualiti Di Blog

    BalasPadam

Muhamad Anuar Marsib. Dikuasakan oleh Blogger.

Senarai Blog Rakan2

Follower


Info Terkini!! (Wajib Baca)

Pembaca Paling Mesra