Selasa, 14 Mei 2013

Big Apple : Kesan Jenama ke atas harga barang

with 3 comments
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Semasa saya pergi bawa anak-anak dan anak saudara pergi jalan-jalan di Kinta City Ipoh... Tiba-tiba anak kedua saya, Adam teringin nak beli Big Apple.. Jadi saya pun bawalah mereka makan Big Apple yang terletak dalam Food Court berhampiran dengan panggung wayang...

Disebabkan terlalu Excited dengan "Donut warna-warni Colour Pink", saya turuti kehendak mereka untuk makan di situ juga... Bila dah makan, macam biasalah tekak mereka mula rasa haus... Kebetulan pula mereka melihat air mineral Big Apple yang tersusun rapi dalam sebuah peti ais yang mudah mereka capai... 

Tanpa menunggu lama anak pertama saya Haikal dan anak saudara saya Khalisha terus pergi ke peti ais tersebut dan mengambil sorang satu air mineral... Saya pun tak kisahlah, nama pun budak-budak... Bila mereka meminta saya membukakan penutup botol mineral tersebut disebabkan kehausan, saya menuruti sahaja kemahuan mereka.. Sambil memberi isyarat kepada Cashier bertugas, selepas ini saya bayar!! 


Setelah selesai menyuapkan donut kepada anak kedua saya dan membasuh mulut dan tangan mereka, saya pun pergilah ke Cashier untuk membayar harga air mineral tersebut... 

Terkejut saya dibuatnya apabila cashier memberikan resit bayaran... RM6.40 untuk dua botol Air mineral 500ml.. Saya tanya Cashier tersebut, berapa harga sebotol air mineral ni.. Cashier tersebut bagi tahu harga sebotol air mineral Big Apple ialar RM3.20.. huhuhu..  


Disebabkan air pun dah diminum sebahagiannya, saya pun bayar jerlah... Fuhhh, terkena saya pada hari tersebut...

Sedangkan air mineral yang dijual di sebelah sinki tempat saya membasuh tangan tu cuma RM1.60 satu... Bila saya cek isipadu air mineral tersebut, saya dapati isipadunya sama sahaja.. Ini bermakna harga Air Mineral Big Apple dua kali ganda harga air mineral biasa...

Penjenamaan terhadap perniagaan telah menjadikan Air mineral Big Apple dijual pada harga 2 kali ganda, sedangkan rasa air tersebut sama sahaja.. 

Dan harga air mineral Big Apple ini ternyata jauh lebih mahal berbanding harga minyak yang dijual di Malaysia pada ketika ini :

  • Ron 95  :  RM1.90/liter
  • Ron 97  :  RM2.90/liter
  • Diesel    :  RM1.80/liter
Inilah yang akan berlaku sekiranya jenama perniagaan kita mula dikenali.. Perkara yang sama juga berlaku kepada jenama-jenama perniagaan lain seperti KFC, Pizza Hut, McDonald, Adidas, Nike, Timberland, Polo dan sebagainya... Mereka boleh meletakkan harga yang jauh lebih mahal terhadap produk yang mereka jual, tanpa ada sebarang bantahan...

Selain daripada penjenamaan terhadap produk, ia juga turut diguna pakai melalui kepakaran seseorang.. Semakin pakar seseorang dalam sesuatu bidang sehingga bergelar ikon, semakin mahal bayaran di atas kepakaran mereka.. Contohnya rahsia kejayaan ikon-ikon terkenal di Malaysia bagi sesuatu bidang seperti:

Mereka adalah ikon kejayaan rakyat Malaysia pada ketika ini... Dan kita boleh mengikut jejak langkah mereka untuk berjaya dalam bidang-bidang yang kita ceburi... 

P/s: Patutlah ramai usahawan yang berjaya sanggup membuat pelaburan yang besar untuk memastikan jenama perniagaan mereka dikenali ramai..


3 ulasan:

  1. FuhhH!!! Mahal bebeno air mineral ha.. kena simpan botol tu, sebab botol tu pun mahal bukan setakat jenama ;D

    BalasPadam
  2. saya belum pernah lagi beli air mineral di big apple, just beli donut je..

    BalasPadam

Muhamad Anuar Marsib. Dikuasakan oleh Blogger.

Senarai Blog Rakan2

Follower


Info Terkini!! (Wajib Baca)

Pembaca Paling Mesra