Selasa, 15 Februari 2011

Selamat Menyambut Maulidur Rasul 1432 Hijrah..

with 0 Comment
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..


Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan Selamat Menyambut Maulidur Rasul 1432 Hijrah buat semua umat Islam di bandar Mukah, seluruh Sarawak, seluruh Malaysia dan juga seluruh Dunia..


Untuk makluman anda semua Maulidur Rasul merupakan sambutan umat Islam terhadap satu peristiwa penting dalam sejarah Islam iaitu tarikh kelahiran junjungan besar nabi Muhammad S.A.W..


Sempena maulidur rasul ini, mari lah kita luangkan masa sejenak untuk berselawat ke atas junjungan nabi Muhammad S.A.W.. Sebenarnya nak berselawat tidaklah susah.. Sambil membuat kerja pun kita boleh berselawat.. Sambil menulis blog pun kita boleh berselawat ;).. Nak lagi mudah selepas sembahyang, ambil masa beberapa minit untuk berselawat..


Malam tadi alhamdulillah dilapangkan masa oleh Allah S.W.T untuk saya menjejakkan kaki ke Pusat Islam PMU bagi mendengar ceramah yang disampaikan oleh Ustaz bertajuk "Mencuri dalam Sembahyang"


Saya suka isi kandungan ceramah ini disebabkan ianya memberi teguran kepada kita supaya lebih berhati-hati semasa sembahyang.. Pastikan kita melaksanakan dengan betul kesemua 13 rukun Solat..


Sebagai rukun Islam ke 2 dan juga tiang agama, solat merupakan satu perkara yang wajib dilakukan dan amalannya akan dihisab oleh Allah S.W.T semasa di akhirat nanti..


Sekiranya kita tidak melaksanakan solat dengan betul (mencuri dalam sembahyang), nabi Muhammad S.A.W tidak akan mengaku kita sebagai umatnya.. Masya Allah.. Jika ini berlaku, dengan siapa kita nak minta pertolongan semasa di hisab nanti..


Jadi sebagai renungan buat kita semua, mari kita bersama-sama menjaga dan memperbaiki solat kita supaya sentiasa mendapat keredhaan Allah S.W.T di dunia dan akhirat..


Dalam zaman IT ini, laman web facebook juga dapat memainkan peranan penting dalam mengajak orang ramai ke arah kebaikan.. Baru-baru ini di wall paper akaun Facebook saya telah di tag oleh JK Pusat Islam untuk memaklumkan aktiviti yang diadakan oleh mereka sempena sambutan Maulidur Rasul..


Akaun facebook Saya di Tag oleh AJK Pusat Islam PMU


Maklumat yang ingin disampaikan sempena Sambutan maulidur Rasul..


Terima kasih di atas informasi yang diberikan.. Insya Allah jika diberi kelapangan masa, saya akan turut serta dalam aktiviti-aktiviti yang diadakan..


Saya masih teringat lagi semasa mula-mula bertugas di PMU pada tahun 2006.. Masa tu pelajar dan staf tidak ramai.. Jadi semasa sambutan Maulidur Rasul peringkat Mukah Sarawak, kami semua dikehendaki menyertai Perarakan Maulidur Rasul yang diadakan di sekitar bandar Mukah..


Bila teringat balik.. Seronok masa tu.. Dalam cuaca yang panas kami Berarak (berjalan kaki) di sekitar bandar Mukah.. Masa tu tengah "excited" untuk mengenali Mukah.. hehehe.. Tapi dah lama tak turut serta dalam perarakan seumpama ini.. Ternyata kontinjen perarakan PMU saban tahun semakin baik.. Kami pernah memenangi kategori kontinjen terbaik.. Diharapkan kontinjen PMU dapat meneruskan kecemerlangan mereka pada perarakan tahun ini.. cayok, cayok..


Untuk makluman anda semua selain menyertai perarakan di bandar Mukah.. Terdapat beberapa aktiviti lain yang dianjurkan oleh Pusat Islam PMU sempena sambutan Maulidur Rasul ini. Berikut merupakan senarai aktiviti yang dianjurkan:-


PROGRAM MINGGU MAULIDUR RASUL 1432 HIJRAH
PERINGKAT POLITEKNIK MUKAH SARAWAK 2011


Perarakan Maulidur Rasul (14 ha’drah, 10 AJk, 31pelajar)
Hari: Selasa
Masa: 7.00pagi-11.00 pagiTarikh: 15/2/11Tempat: Bandar Mukah


Pertandingan Mewarna Kanak-Kanak (TERBUKA KEPADA ANAK STAFF)
Hari: Selasa
Masa: 10.30am-12.30tgh
Tarikh: 15/2/11
Tempat: Pusat Islam


SUKANEKA (TERBUKA KEPADA PELAJAR PMU MUSLIM) (1 kumpulan-10 orang)
Hari: Selasa
Masa 9.00am-12.30tgh
Tarikh: 15/2/11
Tempat: Pusat Islam


Pertandingan Memasak (Kari Ayam)(5 kumpulan)(TERTUTUP)
Hari: Selasa
Masa: 1.30pm-4.00pm
Tarikh: 15/2/11
Tempat: Pusat Islam


Gotong Royong (Memasak+mengemas Pusat Islam)(TERBUKA)
Hari: Selasa
Masa: 1.30pm-4.00pm
Tarikh: 15/2/11
Tempat: Sekitar Pusat Islam


Pertandingan Membaca Ayat Lazim (kanak-kanak, Anak2 staf)(TERBUKA)
Hari: Selasa
Masa: 4.30pm-5.30pm
Tarikh: 15/2/11
Tempat: Pusat Islam


Ceramah “Qudwah Muslim Cemerlang”(TERBUKA)
Hari: Selasa
Masa: 8.00pm-8.30pm
Tarikh: 15/2/11
Tempat: Pusat Islam


Pertandingan Membuat Sepanduk (TERBUKA KEPADA SEMUA)
Hari: Rabu
Masa: 5.30pm-10.30pm
Tarikh: 16/2/11
Tempat: Pusat Islam


Pertandingan “Muslim Design Wallpaper” (TERBUKA KEPADA SEMUA)
Hari: Rabu
Masa: 5.30pm-10.30pm
Tarikh: 16/2/11
Tempat: Pusat Islam


Bacaan Yassin
Hari: Khamis
Masa: 7.00pm-8.00pm
Tarikh: 17/2/11
Tempat: Pusat Islam


Tayangan Video Sempena Maulidur Rasul (Lion Of The Desert)
Hari: Khamis
Masa: 8.00pm-9.30pm
Tarikh: 17/2/11
Tempat: Pusat Islam


Pendaftaran Peserta Nasyid (ANTARA JABATAN- 1 JABATAN 1 WAKIL)
Hari: Jumaat
Masa: 3.00 ptg
Tarikh: 18/2/11
Tempat: Dewan Kuliah Utama (DKU)


Pertandingan Nyasid Antara Jabatan
Hari: Sabtu
Masa: 7.00 pagi
Tarikh: 19/2/11
Tempat: Dewan Kuliah Utama(DKU)


Majlis Penutupan
Hari: Sabtu
Masa: 3ptg
Tarikh: 19/2/11
Tempat: Dewan Kuliah Utama (DKU)


Memang banyak aktiviti yang dianjurkan oleh Pusat Islam PMU sempena sambutan Maulidur Rasul.. Semoga mereka dapat menganjurkan kesemua program ini dengan jayanya..


So sekarang, bagaimana pula dengan sambutan Maulidur Rasul di tempat anda.. Mungkin kita boleh bersama-sama berkongsi-kongsi peristiwa sambutan Maulidur Rasul di tempat masing-masing..


Doa Memohon Disampaikan Salam Kepada nabi Muhammad S.A.W
Dengan Nama Allah yang maha pemurah lagi maha pengasihYa Allah, Tuhan Yang menghalalkan dan mengharamkan,Tuhan pemelihara masy'aril haram, tuhan pemilik baitillahil haram, rukun Yamani dan Makam Ibrahim, Sampaikanlah salam kami kepada Nabi Muhammad s.a.w

Doa semoga Dapat Berziarah ke Makam Rasulullah S.A.W
Dengan Nama Allah yang maha pemurah lagi maha pengasihYa Allah, semoga engkau limpahkan ke sejahteraan atas penghulu kami nabi Muhammad S.A.W. dan para keluarganya.Ya Allah, semoga kiranya engkau beri aku rezeki yang cukup sehingga aku dapat berziarah ke makam Rasulullah S.A.W di dunia ini, dan mendapat syafa'atnya di akhirat nanti..
P/s: Jangan lupa juga untuk menyedekahkan Al Fatihah buat junjungan besar nabi Muhammad S.A.W

0 comments:

Catat Ulasan

Muhamad Anuar Marsib. Dikuasakan oleh Blogger.

Senarai Blog Rakan2

Follower


Info Terkini!! (Wajib Baca)

Pembaca Paling Mesra