Ahad, 27 Februari 2011

Lagi-Lagi Cerita Pasal Emas

with 0 Comment
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Semalam saya ada membeli majalah mingguan wanita edisi terbaru (25 Februari - 3 Mac 2011)..

Seperti biasa ruangan yang saya suka baca adalah ruangan mengurus kewangan yang ditulis oleh saudara Sunthara Segar.. Untuk makluman anda, saudara Sunthara ini juga merupakan seorang blogger dan juga seorang penceramah dan penulis buku-buku tentang pengurusan kewangan..

Artikel yang beliau tulis pada minggu ini di majalah MW adalah tentang ilmu dalam pelaburan emas.. Menarik untuk dibaca.. Kalau nak tahu lebih lanjut, sila dapatkan majalah tersebut.. Harga dekat Mukah agak mahal berbanding di semenanjung.. Dekat semenanjung harga majalah MW adalah RM3.30, tetapi dekat Mukah harga MW adalah RM5.50

Tapi disebabkan saya dan isteri memang minat membaca majalah ini, kami beli juga walaupun harganya mahal RM2.20.. huhuhu..

Berbalik kembali kepada artikel tenteng pelaburan emas yang ditulis oleh saudara Sunthara bertajuk "Jangan Jadi Pelabur Pak Turut"

Beliau menyarankan kita supaya menjadi seorang pelabur yang berilmu.. Jangan jadi pelabur pak turut semata-mata.. Orang melabur, kita pun ikut melabur.. Tapi orang yang ada ilmu tahu bagaimana cara untuk mengembangkan pelaburan, tetapi bagi yang tidak berilmu cuma menunggu dan terus menunggu nilai emas naik tanpa berbuat apa-apa..

Sebenarnya dalam pelaburan emas sama juga seperti bidang pelaburan yang lain.. Ada masanya harga emas naik, dan ada masanya harga emas turun.. Kalau tak percaya cuba layari internet dan tengok graf harga emas terkini..

Pada bulan Disember 2010 harga emas naik, kemudian harga emas turun pada Januari 2011.. Dan turun lagi menjelang sambutan tahun baru China.. Dan selepas itu, harga emas dijangka akan naik semula..

Ayah mertua saya pernah bertanyakan kepada seorang tokey emas China yang dah berniaga emas semenjak isteri saya belum lahir lagi.. Kira-kira 30 tahun tokey ini dah terlibat dalam urusan jual beli emas.. Lama tu..

Beliau memberi tahu, satu masa nanti apabila harga emas telah mencecah RM 200/gram.. harga emas akan jatuh agak teruk sehingga berada pada harga sekitar RM100.. Itu menurut analsis yang beliau lakukan setelah berkecimpung dalam pelaburan emas..

Tapi masanya pun kita tak tahu bila.. Dan disebalik kata-kata beliau ada juga perkara yang menggembirakan kita iaitu harga emas akan naik dahulu sehingga RM200/gram sebelum jatuh.. Jadi sebelum sampai masa tersebut lebih baik kita mula melabur emas.. Sekarang...

Jadi nak melabur ini perlua ada ilmu dan strategi.. Kita perlu belajar untuk memenfaatkan setiap situasi.. Contohnya semasa harga emas turun, ada strategi yang perlu dilaksanakan oleh pelabur-pelabur emas untuk mengaut keuntungan..Begitu juga halnya, bila harga emas naik..

Sebenarnya selain melabur emas fizikal kita juga boleh membuat pelaburan emas dalam keadaan yang lebih selamat iaitu dengan membuka Akaun Simpanan Pelaburan Emas.. Melalui akaun Simpanan pelaburan emas kita tidak perlu menyimpan emas sendiri, tidak memerlukan modal yang besar, dan selamat dari risiko emas hilang seperti tercicir atau dicuri orang.

Sebelum membuka Akaun Simpanan Pelaburan emas terdapat beberapa perkara yang seorang pelabur perlu tahu seperti:
  1. Bagaimana hendak membuka akaun pelaburan emas?
  2. Bank mana yang tawarkan belian pada harga tertinggi dan jual pada harga yang lebih rendah?
  3. Bagaimana mahu menjana untung ketika harga emas sedang jatuh?
Sebenarnya terdapat beberapa laman web yang dapat memberi panduan kepada kita untuk memaksimumkan keuntungan dalam pelaburan emas..

Sekiranya anda benar-benar serius ingin melabur emas, saya sarankan anda layari laman-laman web berikut untuk mendapatkan sumber maklumat tetang bidang pelaburan ini:-
  1. Bagaimana untuk Melabur dalam Akaun Pelaburan Emas (Klik Di Sini)
  2. Bagaimana untuk memaksimumkan Pelaburan Emas (Klik Di Sini)
  3. Buku-buku rujukan tentang pelabuarn (Klik Di Sini)
 Semoga anda berjaya membuat keuntungan dalam apa juga bidang pelaburan yang diceburi melalui ilmu yang anda perolehi daripada pakar-pakar pelaburan..

Anda Juga Mungkin Meminati:
Apa akan terjadi jika laman Web Facebook ditutup
Doa Buat Rakan-Rakan Blogger
Dimanakah tempat terbaik untuk membuat Pelaburan
Tips menjana pendapatan dengan Nuffnang
Pemasaran Internet Di Portal Ebay.com dan Lelong.com.my
Readers Digest nak Bagi RM200,000
Kenali Zamri Nanyan Dan Patric Chan
Perbaiki Keadaan Ekonomi Semasa
Gambar Terkini Pak Ya Home Stay
Jualan Murah Baby land Cloth Diapers
Koleksi Bra Untuk Ibu-Ibu Yang Menyusukan Bayi
Bengkung Moden Dan Set Bertungku Untuk Ibu Lepas Bersalin
Al-Quran Istimewa (15 Dalam 1)
Al-Quran Terjemahan Perkataan + Asbabun Nuzul

0 comments:

Catat Ulasan

Muhamad Anuar Marsib. Dikuasakan oleh Blogger.

Senarai Blog Rakan2

Follower

Pembaca Paling Mesra