Ahad, 27 Februari 2011

Chef Wan dah jadi Datuk.. Kini baru ku tahu..

with 0 Comment
Semalam saya beli majalah mingguan wanita disebabkan terkejut tengok anak perempuan tunggal Chef Wan iaitu Serina dan suaminya Gavin yang dah dapat cahayamata..

Sebenarnya saya dah jarang mengikuti bidang hiburan ini.. Tengok tv pun kalau ada rezeki masa tengok berita ada hiburan, maka dapatlah saya tengok.. Maklumlah biasanya siaran tv di monopoli oleh 2 orang hero saya yang nak tengok kartun.. ;)

Cerita pasal perkahwinan anak Cef Wan pun baru saya tahu minggu lepas.. Itupun setelah menonton satu dokumentari di channel Astro 703. tertengok disebabkan isteri saya meminati bidang masakan.. ;)

Dokumentari tersebut memang saya suka.. kalau diberi peluang untuk saya menilai, saya akan beri 5/5.. Tajuk dokumentari tersebut adalah "One Night: A Malaysia Wedding"

Dokumentari tersebut berkisarkan tentang majlis perkahwinan Serina (anak Chef Wan) dengan pasangannya Gavin.. Tapi yang jadi hero dalam dokumentari tersebut bukan pasangan pengantin tetapi Cheff Wan sendiri.. Dokumentari ini dihasilkan dalam bahasa Inggeris, dan pastinya ia akan ditonton oleh semua penduduk dunia.. Nampak gayanya semakin popular lah Chef Wan lepas ni..

Sedikit Latar Belakang tentang Chef Wan yang saya tahu..

Chef Wan atau nama penuhnya Redzuan Bin Ismail dilahirkan di Singapura pada tahun 1958. Beliau memperolehi ijazah sebagai tukang masak profesional dan pengurusan hotel daripada Akademi Kulinari California, Amerika Syarikat dan juga memperolehi Diploma daripada Ritz Hotel yang terletak di Paris, Perancis..

Saya pernah mendengar cerita bahawa Chef Wan juga pernah memperolehi Ijazah perakaunan, dan meninggalkan ijazah tersebut semata-mata mahu menjadi tukang masak profesional.. Betul atau tidak saya tidak tahu.. ;).. kalau ada sesiapa yang tahu, boleh lah 'share' dengan menulis komen di bawah entri ini..

Beliau (Chef wan) mahu menjadi Chef disebabkan mahu menggembirakan orang lain melalui masakan.. Beliau berpandangan, makanan mampu membuatkan seseorang bahagia.. Dan beliau percaya, sesuatu masalah akan kelihatan besar jika perut kita kosong..

Disebabkan itu selain menjadi Chef, Chef Wan juga sebenarnya seorang selebriti, penulis, dan juga seorang motivator.. memang mantap..

Patutlah, majlis perkahwinan anak perempuan tunggal beliau di dokumentasikan.. Rupanya Chef Wan ini bukan sahaja terkenal di Malaysia.. Malah terdapat juga masyarakat luar negara yang mengenali beliau.. Buktinya semasa majlis perkahwinan Serina..

Majlis ini bukan sahaja dikunjungi oleh Msyarakat Malaysia, sebaliknya ada kenalan dari luar negara selain daripada keluarga pengantin lelaki juga turut menghadiri majlis ini..

Berbalik semula kepada Dokumentari "One Night: A Malaysia Wedding"..

Dokumen tersebut mengisahkan seorang ayah yang begitu sibuk menguruskan majlis perkahwinan anak beliau.. Banyak perkara yang dilakukan oleh Chef Wan seperti menempah kad jemputan, menghantar kad jemputan, menempah pakaian pengantin, menempah pelamin, dan sebagainya..

Paling menarik sekali Chef Wan sememangnya seorang yang agak cerewat dan teliti.. Sehinggakan "Design" baju perkahwinan pengantin pun beliau yang tentukan..

Ini belum lagi tentang urusan di dapur.. Walaupun terdapat puluhan Chef yang menyediakan makanan sempena majlis tersebut.. Tetapi urusan penyediaan makanan tersebut di pantau oleh Chef Wan sendiri.. Naik berpeluh ketua Chef dibuatnya.. Manakan tidak, ada sahaja komen daripada Chef Wan tentang rasa makanan yang telah disiapkan sebagai percubaan sebelum majlis sebenar berlangsung..

Jadi masa majlis perkahinan tersebut berlangsung, Cheff Wan selaku tuan rumah kelihatan begitu sibuk.. Sekejap melayan tetamu, sekejap mengirakan hal pengantin.. dan ada kalanya curi-curi masa ke dapur memantau masakan yang disediakan oleh puluhan Chef.. Dah ada puluhan Chef yang membantu majlis tersebut pun, masih kena pantau lagi.. hehehe..

Mak datuk sampai begitu sibuk dan teliti sekali ayah pengantin perempuan ini.. Memang wajar majlis perkahwinan ini didokumentarikan..  Ini kerana Chef Wan adalah seorang Super Dad.. Syabas Chef Wan.. Rasa bangga juga saya menonoton dokumentari tersebut.. Ini disebabkan beliau boleh membawa identiti masyarakat Malaysia ke seluruh pelusuk dunia..

Berbalik kepada tajuk asal entri ini..



Sebenarnya saya ingat Serina ni baru berkahwin.. Disebabkan saya baru tahu minggu lepas, apabila secara tak sengaja menonton dokumentari tersebut.. Kemudian bila saya lalu dekat kedai buku, saya tengok gambar pada muka hadapan majalah MW ada gambar beliau bersama suami dan seorang baby..

Masa tu saya ingat, baby tersebut merupakan anak orang lain.. Disebabkan tajuk pada muka hadapan MW tersebut adalah "Serina & Gavin idam lima cahaya mata"..

Tapi bila dibaca isi kandungannya barulah saya tahu anak tersebut merupakan anak paangan ini.. Serina telah selamat melahirkan anak lelaki yang comel bernama Tristan Tareef O'luanaigh pada 13 September 2010..

Dah lama dah rupanya.. Memang ketinggalan betul saya.. hehehe..

Jadi pada kesempatan ini saya ucapkan tahniah buat pasangan Serina dan Gavin di atas kelahiran anak sulung mereka.. Tidak lupa juga saya ingin mengucapkan tahniah kepada Chef Wan di atas kelahiran cucu sulung beliau..


Admin blog
http://sembanghari2.blogspot.com/
http://discount-hari2.blogspot.com/

Anda Juga Mungkin Meminati:
Apa akan terjadi jika laman Web Facebook ditutup
Doa Buat Rakan-Rakan Blogger
Dimanakah tempat terbaik untuk membuat Pelaburan
Tips menjana pendapatan dengan Nuffnang
Pemasaran Internet Di Portal Ebay.com dan Lelong.com.my
Readers Digest nak Bagi RM200,000
Kenali Zamri Nanyan Dan Patric Chan
Perbaiki Keadaan Ekonomi Semasa
Gambar Terkini Pak Ya Home Stay
Jualan Murah Baby land Cloth Diapers
Koleksi Bra Untuk Ibu-Ibu Yang Menyusukan Bayi
Bengkung Moden Dan Set Bertungku Untuk Ibu Lepas Bersalin
Al-Quran Istimewa (15 Dalam 1)
Al-Quran Terjemahan Perkataan + Asbabun Nuzul

0 comments:

Catat Ulasan

Muhamad Anuar Marsib. Dikuasakan oleh Blogger.

Senarai Blog Rakan2

Follower


Info Terkini!! (Wajib Baca)

Pembaca Paling Mesra