Selasa, 5 Oktober 2010

Malam 1 Budaya Di Politeknik Mukah Sarawak

with 0 Comment
Salam 1 Malaysia..


Malam tadi 3 Oktober 2010 buat julung-julung kalinya PMU mengadakan malam 1 budaya dan Majlis Ramah Tamah Aidilfitri. Malam 1 budaya ini pada asalnya merupakan program yang dirancang oleh Jawatankuasa Perwakilan Pelajar PMU.


Namun begitu, dalam masa yang sama juga Pihak pengurusan PMU berhasrat untuk mengadakan Majlis Jamuan Hari Raya untuk seluruh warga kerja PMU. Untuk memudahkan kerja, kedua-dua Majlis ini digabungkan pada masa yang sama. Jadi, Malam 1 Budaya ini telah dibuat secara besar-besaran disamping meraikan sambutan Hari Raya Aidilfitri..
Banner Malam 1 Budaya Dan majlis Ramah Tamah Aidilfitri


Majlis Hari Raya Aidilfitri pada malam tersebut menggunakan konsep 'Langgar Meja' yang merupakan acara tradisi sambutan hari raya yang diadakan pada setiap tahun di  Igan, Sarawak. Langgar Meja merupakan istilah yang diberikan kepada sekumpulan 'rumah terbuka' yang dihimpunkan di suatu tempat secara beramai-ramai. Jadi setiap meja akan menyediakan juadah masing-masing untuk disajikan kepada setiap tetamu yang hadir.
Pemandangan di Dalam Dewan sebelum acara bermula
Suasana Meriah Di Dalam Dewan setelah acara bermula

Pada malam 1 Budaya dan sambutan Aidilfitri tersebut terdapat lebih 20 'rumah terbuka' yang mengambil bahagian.. Suasananya cukup meriah. Terdapat pelbagai masyarakat berbilang kaum di Sarawak yang memakai pelbagai baju kebudayaan masing-masing..


Kaum Murut


Pelbagai juadah Hari Raya disediakan di setiap meja seperti lemang, nasi impit, ketupat, rendang, sate, ulam, nasi goreng, mee kari, laksa, laksam, mee rebus, aneka kuih muih, aneka kerepek dan sebagainya. 2 ekor lembu telah disembelih untuk penyediaan makanan utama pada malam tersebut. Menu yang paling menjadi rebutan hasil penyembelihan lembu tersebut tentulah  Sup Tulang..


Selain itu juga terdapat pelbagai jenis masakan daripada pelbagai budaya turut disajikan di setiap meja. Terlalu banyak makanan yang disajikan sampaikan tak tahu nak rasa makanan yang mana satu terlebih dahulu.. huhuhu..


Makanan Kebudayaan dari kaum Iban

Sedapnya Umai ni.. Pedas nyer bukan main..
Encik Norman jaga meja pejabat Pengarah dan Unit kaunseling..
Menu paling istimewa di meja ini adalah cendol

Inilah antara meja paling simple..
Meja gabungan Unit Peperiksaan, Latihan LI dan JHEPP


Untuk memeriahkan suasana, terdapat acara persembahan tarian dari pelbagai kaum di Sarawak.. Saya sempat mengambil gambar beberapa persembahan sahaja, disebabkan sibuk makan.. hehehe..


 disamping itu terdapat acara berkaraoke lagu-lagu raya dan aneka lagu yang diminati.. Tetamu VVIP yang turut hadir pada malam tersebut adalah YB Abu Seman yang turut mendendangkan sebuah lagu dalam acara Karaoke..

Majlis Malam 1 Budaya dan Sambutan Aidilfitri ini berakhir pada jam 11 malam.. Tetapi disebabkan anak-anak dah keletihan, kami meninggalkan Majlis pada jam 9.45 malam.. Diharapkan Majlis seumpama ini akan dapat diadakan lagi pada tahun akan datang. Beberapa perkara menarik digabungkan dalam 1 Majlis. Ada Malam Kebudayaan, Sambutan Hari Raya, Majlis Langgar Meja..

Majlis seumpama ini akan dapat memupuk perpaduan kaum, Mengeratkan siratulrahim dan saling mengenali budaya Masyarakat berbilang kaum yang terdapat di Malaysia khususnya di negeri Sarawak.. Syabas diucapkan buat seluruh warga PMU  

0 comments:

Catat Ulasan

Muhamad Anuar Marsib. Dikuasakan oleh Blogger.

Senarai Blog Rakan2

Follower

Pembaca Paling Mesra