Selasa, 24 Mei 2011

Bagaimana Untuk Mengundi Blog Pilihan Anda??

with 16 comments
Tempoh Pendaftaran Pertandingan Anugerah Blog Paling Popular sudah semakin hampir sampai ke penghujungnya.. Tarikh tutup pendafatarn adalah pada 31 Mei 2011..

Bagi rakan-rakan blogger yang belum membuat pendaftaran.. sila daftar secepat yang mungkin.. Sebelum tempoh pendaftaran tamat..

Saya selaku penganjur pertandingan.. Semakin sibuk untuk menyediakan persiapan terakhir Pertandingan ini..  Banyak lagi perkara yang masih belum disiapkan..

Dalam masa yang sama terdapat beberapa orang rakan-rakan blogger bertanya kepada saya bagaimana proses pertandingan ini dijalankan??

Jadi hari ini saya cuba untuk memberi jawapan kepada gambaran proses keseluruhan pertandingan ini..

Setelah anda mendaftar untuk menyertai Pertandingan ini.. URL blog anda akan didaftarkan dalam blog List yang terdapat disebelah kanan paparan blog Coretan Anuar.. Paparan senarai tersebut dapat anda lihat seperti dalam gambarajah di bawah:

Blog anda tiada dalam senarai???? Jangan panik.. Senarai ini hanya memaparkan 25 blog sahaja.. Jadi blog yang kerap update akan dipaparkan dalam 25 senarai utama ini..

Sekiranya anda ingin melihat kesemua senarai peserta Pertandingan.. anda klik pada perkataan "tunjukkan semua" yang terdapat di akhir senarai blog list ini.. Untuk meklumat lanjut anda boleh lihat gambarajah di bawah:



Sekarang anda lihat.. Ada tak blog anda dalam senarai tersebut??. Sekiranya anda telah mendaftar.. Tapi blog anda masih tiada dalam senarai tersebut.. Anda boleh menghubungi saya menerusi email ataupun menghantar sms kepada saya..

Bagaimana Pertandingan Ini Dijalankan???

Pertandingan ini akan diadakan selama 22 Minggu.. Bermula pada 15 Jun dan akan berakhir pada 15 November.. Setiap minggu saya akan membuat satu entri untuk mengumumkan 10 blog yang mendapat undian tertinggi, 1 banner yang mendapat undian tertinggi, Hadiah mingguan, Penaja hadiah mingguan.. Dan komen bagi entri tersebut, menjadi tempat undian pada minggu tersebut..
  • Minggu 1 (15-18Jun)
  • Minggu ke 2(20-25 Jun)
  • Minggu ke 3(27 Jun-2 Julai)
  • Minggu ke 4(4-9 Julai)
  • Minggu ke 5(11-16 Julai)
  • Minggu ke 6(18-23 Julai)
  • Minggu ke 7 (25-30 Julai)
  • Minggu ke 8(1-6 Ogos)
  • Minggu ke 9(8 -13 Ogos)
  • Minggu ke 10(15-20 Ogos)
  • Minggu ke 11(22-27 Ogos)
  • Minggu ke 12(29 Ogos-3 September)
  • Minggu ke 13 (5-10 September)
  • Minggu ke 14 (12-17 September)
  • Minggu ke 15 (19 -24 September)
  • Minggu ke 16 (26 September - 1 Oktober)
  • Minggu ke 17 (3-8 Oktober)
  • Minggu ke 18 (10-15 Oktober)
  • Minggu ke 19 (17 - 22 Oktober)
  • Minggu ke 17 (3-8 Oktober)
  • Minggu ke 20 (24-29 Oktober)
  • Minggu ke 21 (31 Oktober - 5 November)
  • Minggu ke 22 (7 - 15 November)

Bagaimana Anda Mahu Mengundi Blog Pilihan Anda???

Terlebih dahulu, anda perlu mengenal pasti nombor pendaftaran dan URL blog yang ingin anda undi.. Untuk mengetahui nombor pendaftaran blog tersebut, anda boleh lihat senarai peserta berdaftar di Facebook dan di entri yang memaparkan senarai blog yang berdaftar..

Anda boleh mengundi blog anda dengan menulis no. pendaftaran dan URL blog pilihan anda pada ruangan komen seperti contoh berikut:

--------------------------------------------------------------------
|  5 Blog pilihan saya pada minggu ini adalah:                                    |
|  1. http://sembanghari2.blogspot.com                                             |
|  2. http://discount-hari2.blogspot.com                                            |
|  6. http://lanunsepet.blogspot.com                                                  |
|  50.  http://www.mohdfaiz.co.cc                                                    |
|  48.  http://robot-geek.blogspot.com                                             |
|                                                                                                     |
|  1 Banner pilihan saya minggu ini adalah:                                        |
|  1. http://sembanghari2.blogspot.com                                            |
--------------------------------------------------------------------

Anda boleh mengundi sekali sahaja untuk satu minggu dengan menggunakan satu akaun yang tersenarai.. Kecuali akaun "Tanpa Nama".. Sekiranya terdapat undian yang menggunakan akaun "Tanpa Nama".. Undian tersebut tidak akan dikira..


Sekiranya anda mempunyai dua akaun gmail dan mempunyai dua blog.. Anda boleh mengundi sebanyak 4 kali pada minggu pertandingan.. Sebagai contoh.. Saya boleh mengundi dengan menggunakan 4 akaun berikut:
  1. anuarmarsib@gmail.com (Akaun Gmail)
  2. nuargto@gmail.com  (Akaun Gmail)
  3. http://sembanghari2.blogspot.com (Akaun Nama/URL)
  4. http://discount-hari2.blogspot.com (Akaun Nama/URL)
Undian boleh dilakukan bermula pada hari Isnin (jam 1 pagi) dan berakhir pada hari Sabtu (Jam 12 malam) pada setiap minggu.. 

Tepat pada Hari Sabtu, pada jam 12 malam  saya akan menulis komen pada ruang pengudian yang menyatakan "Undian Pada Minggu Ini Telah Ditutup".. Jadi undian yang diterima selepas komen tersebut tidak akan diterima..

Sekarang ini saya sedang berusaha mencari penaja-penaja untuk hadiah pemenang mingguan.. Dan penaja-penaja yang telah bersetuju untuk menyumbangkan hadiah pemenang mingguan adalah seperti berikut:

Minggu 1 (15-18Jun)
Hadiah di taja oleh http://sembanghari2.blogspot.com

Minggu ke 2(20-25 Jun)
Keputusan minggu 1 : Hadiah sumbangan oleh http://sembanghari2.blogspot.com
Hadiah Minggu ke 2 ditaja oleh: http://darikelatekecopenhagen.blogspot.com/

Minggu ke 3(27 Jun-2 Julai)
Keputusan minggu 2 : Hadiah sumbangan oleh http://darikelatekecopenhagen.blogspot.com/
Hadiah Minggu ke 3 ditaja oleh: http://discount-hari2.blogspot.com/

Minggu ke 4(4-9 Julai)
Keputusan minggu 3 : Hadiah sumbangan oleh http://discount-hari2.blogspot.com/
Hadiah Minggu ke 4 ditaja oleh: http://darikelatekecopenhagen.blogspot.com/

Minggu ke 5(11-16 Julai)
Keputusan minggu 4 : Hadiah sumbangan oleh http://darikelatekecopenhagen.blogspot.com/
Hadiah Minggu ke 5 ditaja oleh: http://darikelatekecopenhagen.blogspot.com/

Minggu ke 6(18-23 Julai)
Keputusan minggu 5 : Hadiah sumbangan oleh http://darikelatekecopenhagen.blogspot.com/
Hadiah Minggu ke 6 ditaja oleh: http://discount-hari2.blogspot.com/

Dan Seterusnya.. Setakat ini saya sedang berunding dengan sebuah syarikat pembekal cenderamata untuk Konvokesyen bagi menjadi penaja pertandingan ini.. Sekiranya Bos syarikat tersebut bersetuju, kemungkinan hadiah untuk minggu berikutnya ditaja oleh syarikat beliau..

Sekiranya ada mana-mana pihak yang berminat untuk menjadi penaja hadiah mingguan dan hadiah utama sila hantar sms kepada saya di talian 016-5425547.. Atau emailkan kepada saya di alamat nuargto@gmail.com 

Anda tidak sabar untuk mengundi???

Sekiranya anda tidak sabar untuk menunggu pada 16 Jun untuk membuat undian.. Anda boleh membuat undian mulai sekarang.. Caranya dengan klik 'like' pada URL blog anda di Facebook..

Jemput juga rakan-rakan anda untuk klik URL blog anda di Facebook..
Setakat ini saya baru mendaftarkan peserta dari nombor 1 sehingga 30.. Tak sempat lagi nak daftarkan semua peserta.. Sekiranya ada dalam senarai tersebut blog yang anda minati.. Anda boleh mengundi mereka di Facebook..

Undi Blog Pilihan Anda Di Facebook.. (Klik Di Sini)

16 ulasan:

  1. Salam,...wah rasa tak sabar pula.. hehe =)

    BalasPadam
  2. salam..
    ok..apa pula peserta pertandingan patut buat?bila banner pertandingan kena letak dalam blog?

    BalasPadam
  3. mcm mne nk juin nih?
    ta paham laa..
    bole ta terangkan.
    dy kena pape entry ke?
    atau tinggalkan url blog jewk?
    nk tinggalkan kat mne?
    :(

    BalasPadam
  4. selamat mngundi untuk sume...
    huhuuhuhu

    BalasPadam
  5. join kat sini boleh??
    id follower : Fairosza
    Kategori : Blog Peribadi
    Nama blog : Fairosza.net
    URL/banner : http://www.fairosza.net/

    BalasPadam
  6. macam mana nak tau no pendaftaran tu?? yg kt fb

    BalasPadam
  7. Cara mengundi ialah tulis no pendaftaran dkt ruang komen dan juga URL blog kan.
    Ruangan komen dkt entri mana? Penerangan kurang jelas laa

    BalasPadam
  8. tak faham lah . mcm ne na undi ??

    BalasPadam
  9. Qyla.. Cara nak undi.. Tekan banner pertandingan dekat atas.. atau tempat undian.. Kemudian tulis blog yang nak diundi pada ruangan komen.. Tq..

    BalasPadam
  10. huhu. nak undi. tp, xfham :(

    BalasPadam
  11. Tade cara lebih simple ker untuk undi ekk?

    BalasPadam

Muhamad Anuar Marsib. Dikuasakan oleh Blogger.

Senarai Blog Rakan2

Follower

Pembaca Paling Mesra